Bankerne lukker sikre internet-betalinger

Til sommer er det slut med bankernes gamle sikkerheds-favorit for betalinger på internet, SET-standarden. Den sikre standard var indtil 1999 den eneste, som ifølge bankerne var sikker nok til Dankortet, men butikkerne var uenige.

1. juli er det endegyldigt slut med af bankernes danske internet-prestigeprojekter, SET-systemet til Dankort-betalinger på internet.

Frem til 1999 insisterede bankerne på, at den daværende SSL-standard, som dengang blev benyttet til internetbetalinger i stort set hele verden, var for usikker til Dankortet.

Istedet pegede bankerne på SET-systemet, hvor kunderne skulle købe et certifikat, som de skulle installere på den computer, som de ønskede at benytte til internet-betalinger. Det svarer i bund og grund til dagens digitale signatur.

Slog aldrig igennem

Hvis SET skal være rettesnor for den digitale signatur, kommer det dog til at gå den ilde.

SET slog nemlig aldrig igennem og fik aldrig flere end nogle få tusinde brugere.

Der er stadig et par tusinde SET-certifikater ude hos danskerne, og 66 butikker er fortsat tilknyttet systemet, men det seneste halve år har der ikke været gennemført en eneste transaktion med systemet.

Sidste år blev systemet brugt blot ni gange.

Den totale fiasko for bankernes oprindelige internetstrategi påvirker dog ikke PBS.

Kommunikationschef Pernille Kylling forklarer SET-standardens nedtur med, at butikkerne ikke ville have den ekstra sikkerhed.

- Forbrugerne er i forvejen godt beskyttede ved internethandel, så SET var først og fremmest et system til forretningerne, siger hun.

Beskyldt for skræmmekampagne

Blandt andre Foreningen for Dansk Internethandel (FDIH) beskyldte dengang bankerne for at køre en skræmmekampagne, der skulle holde danskerne fra at bruge deres betalingskort på internet, med mindre de købte et SET-certifikat.

Ifølge PBS blev SET-systemet imidletid fanget i en situation med hønen og ægget.

Butikkerne ønskede primært den daværende SSL-standard, som Netscape oprindelig opfandt. Den kunne kunderne nemlig bruge med det samme. Kunderne ville til gengæld have et system, som de kunne købe noget med.

Så kom udviklingen ikke videre, og for fire år siden hoppede bankerne med på SSL-vognen, efterhånden stærkt presset af politikerne.

Dengang havde PBS en forventning om, at SET måske ville blive brugt til transaktioner, som kræver særlig sikkerhed, men heller ikke den blev indfriet, hvorfor SET nu er nået til vejs ende.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere