Husleje forlænger Datarams mareridt

Amerikanske Dataram blev trukket i sølet, da virksomheden for to år siden købte Memory Card Technology ud af det danske konkursbo. En huslejeforpligtelse på syv millioner kroner forlænger det danske mareridt.

De fleste andre virksomheder af den størrelse i IT-branchen ville have knækket nakken på at købe resterne af Memory Card Technology ud af det danske konkursbo.

Det gælder ikke amerikanske Dataram, som for to år siden betalte 260 millioner kroner for resterne af John Trolles danske IT-eventyr.

Det skyldes dog udelukkende, at pengekassen bugner i det amerikanske selskab, der har drevet en sund forretning i langt de fleste år siden starten i 1967.

Siden det danske opkøb er det kun gået én vej - nedad.

Underskuddet er vokset, og amerikanerne har gradvist bogført mere og mere af den overpris, som det har vist sig, at de betalte for det danske selskab.

Hænger på huslejen

Mareridtet holder ikke engang op, selv om Dataram i dag, tirsdag, orienterede medarbejderne i Viby ved Århus om, at produktionen af RAM lukker.

For Dataram hænger på husleje på seks millioner kroner om året frem til 2009.

Amerikanerne var nemlig letsindige nok til at overtage huslejeforpligtelsen fra konkursboet. Siden har de forgæves forsøgt at finde andre lejere til de 8.200 kvadratmeter i FDB's bygning. Men der er langt mellem de interesserede lejere af erhvervsbygninger i Århus.

Datarams domicil på 8293 kvadratmeter i Viby syd for Århus
Foto: Malene Grouleff

De 20 medarbejdere, der bliver tilbage i Danmark, får nok plads at boltre sig på, når produktionen lukker. De skal opretholde en salgsorganisation i Europa, som sammen med salgsafdelingen i Asien har vist sig at være de eneste værdifulde aktiver, som Dataram fik ud af John Trolles konkursbo.

Maskinerne til at producere RAM-klodserne på har også en vis værdi, men de kan lige så godt stå i USA som i Viby.

Konkurs oplagt

Huslejeforpligtelsen alene er så stor, at iagttagere over for Computerworld Online undrer sig over, hvorfor Dataram ikke lader det danske anpartsselskab gå konkurs. Alene huslejen har udgjort forskellen på, om virksomheden havde overskud eller underskud i Europa.

Det har dog ikke været muligt at få en forklaring på, hvad der skal ske med det danske selskab. Computerworld Online bliver venligt, men bestemt, afvist ved døren til selskabet.

Lars Marcher, som både leder det danske selskab og er driftsdirektør (COO) i hele Dataram-koncernen, besvarer ikke de talrige telefonbeskeder, som er lagt til ham.

Direktøren for den europæiske salgsorganisation, Rune Sørensen, blev allerede fyret for halvanden måned siden. Hans stilling forsvandt, og sælgerne skulle rapportere direkte til det amerikanske hovedkontor.

Problemet for Dataram er i al sin enkelthed, at selskabet har solgt alt for lidt RAM til at opretholde en produktion to steder. Sælgerne i Danmark kan se tilbage på stigende salg, men det har ikke været tilstrækkeligt.

Derfor kommer det ifølge Computerworld Onlines oplysninger heller ikke bag på de danske medarbejdere, at produktionen måtte lukke. Ingen har lagt skjul på risikoen.

Dataram er vel at mærke ingen kæmpekoncern i stil med Intel. Omsætningen i det senest offentliggjorte årsregnskab var 548 millioner kroner, og tabet lød på 55 millioner kroner.




IT-JOB

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Serverdrift-specialist til Team Planning Tools

Banedanmark

Data Engineer

ALD Automotive Danmark A/S

Senior Software Engineer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere