Sønderjysk millionær køber mobilselskab

Hans Damm, manden bag den stille mobilsucces Damm Cellular Systems i Sønderborg, køber som ventet det kriseramte mobilselskab T-Cell. Han vil nu forsøge at give Tetra-teknologien nyt liv i Danmark.

Hans Damm, telemillionæren fra Sønderborg, køber det danske mobilselskab T-Cell, som har licens til at bygge et landsdækkende netværk med Tetra-teknologi.

Tetra egner sig særligt til at opfylde de behov for kommunikation, som blandt andet beredskabstjenester, forsyningssektoren og transportvirksomheder har.

Hans Damm vil ikke sige, hvor meget hans eget holdingsselskab, Hans Damm Research, betaler for aktierne i T-Cell.

Var i betalingsstandsning

Derimod er det ingen hemmelighed, T-Cells stifter og hovedejer, Erik Hornung, selv henvendte sig og forsøgte at sælge selskabet.

Det skete, fordi T-Cell kom i store problemer, da det ikke lykkedes at skaffe en investor.

T-Cells holdingselskab er gået i betalingsstandsning, og det har trukket Erik Hornungs oprindelige forretning, Dancell Consult, med sig. Dancell rådgiver mobilselskaber om, hvordan de bedst planlægger radiodækningen med deres netværk.

Dancell havde blandt andet udført arbejde for T-Cell, som ikke kunne betale sine regninger. Med salget forventer Erik Hornung også at have reddet sin oprindelige forretning.

T-Cell har ligesom konkurrenten, det Motorola-ejede TetraNet, lidt under, at kunderne ikke har været til at overtale til at skifte til Tetra.

Der er gået politik i sagen, efter Motorola har beskyldt de danske politikere for at lægge hindringer i vejen for forretningen. Politikerne har nemlig ikke opfordret myndighederne til at skifte til Tetra.

- Vi har lettere ved at etablere Tetra-service i Danmark end så mange andre, konstaterer telemillionæren Hans Damm, der netop har overtaget aktierne i Tetra-selskabet T-Cell.
Vil vende udviklingen
Hans Damm har godt fulgt den politiske diskussion, men han har bevidst valgt ikke at tage del i den.

- Det meste omkring Tetra var ved at falde fra hinanden i Danmark. Vi vil se, hvordan vi kan bidrage til at vende udviklingen, siger den sønderjyske telemillionær.

Han har store interesser i at få et dansk Tetra-marked op at stå. Hans hovedvirksomhed, Damm Cellular Systems, lever af at sælge sendeudstyr, i fagsproget basestationer, til netop Tetra-netværk, og så er det vigtigt med en dansk reference.

Desuden ejer Hans Damm halvdelen af aktierne i det danske selskab Niros, som producerer terminaler til radiokommunikation, blandt andet Tetra.

Motorola vil bruge 800 millioner kroner på sit Tetra-netværk, mens Erik Hornung mente, at T-Cell kunne gøre det for mellem 350 og 400 millioner kroner. De beløb vil Hans Damm ikke kommentere.

- Men vi har lettere ved at etablere Tetra-service i Danmark end så mange andre, konstaterer han.

- Der er basis for et dansk Tetra-netværk

Hans Damm er ellers ikke villig til at løfte sløret for noget som helst af sin strategi for, hvordan han vil få forretning i at drive Tetra i Danmark. På spørgsmålet om, hvorfor han i første omgang investerer et millionbeløb i sådan en forretning, svarer han i første omgang:

- Vi sidder også og undrer os over, hvorfor vi roder os ind i det.

Så bliver han dog alvorlig og tilføjer:

- Vi mener, at det bør kunne lade sig gøre. Der er basis for at drive en eller anden form for Tetra-netværk i Danmark. Der må være nogle potentielle brugere, som kan få en service, som GSM og UMTS ikke kan levere.

Oprindelig aftale gik i vasken

Hans Damm har tidligere forsøgt at komme med i T-Cell. Han stod oprindelig med 40 procent af aktierne i selskabet, men aftalen gik dengang i vasken.

- Vi kom ikke til enighed om nogle forskellige betingelser på det tidspunkt i forbindelse med samarbejdet, siger han.

I dag er situationen helt anderledes, for der er ikke tale om noget samarbejde, da Hans Damm overtager alle aktierne i selskabet.

Partner med konkurrenten

Aftalen er betinget af, at IT- og Telestyrelsen godkender handlen. Det kan volde problemer, da Damm Cellular Systems har et salgssamarbejde med den eneste Tetra-konkurrent i Danmark, Motorola.

Motorola sælger Damm Cellular Systems basestationer, ifølge Hans Damm fordi den amerikanske teleproducents egne Tetra-produkter ikke egner sig til små netværk.

Ifølge Hans Damm er det dog kun en af tre aftaler, og det er ikke engang den største. Derfor forventer hverken han eller Erik Hornung problemer i den anledning.

I IT- og Telestyrelsen vil kontorchef Susanne Mahler ikke udtale sig om den konkrete sag. Hun oplyser dog, at styrelsen generelt i forbindelse med den slags handler skal foretage en vurdering af, om de vil medføre en uhensigtsmæssig koncentration på det relevante marked.

I den forbindelse kigger styrelsen blandt andet på, hvilke andre interesser de involverede selskaber har på telemarkedet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere