Danmark mister milliarder på piratkopiering

Staten får tre milliarder kroner mere i kassen om året, hvis det lykkes at nedbringe piratkopieringen i Danmark fra 26 til 16 procent af al software. Samtidig bliver der skabt 14.400 nye job, viser en ny rapport.

For første gang er der sat tal på, hvad samfundet kan vinde, hvis danskerne opgiver piratkopiering og i stedet betaler for deres software.

Det sker i en ny rapport, som analysebureauet IDC har udført på Business Software Alliances (BSA) regning. BSA er de store softwareproducenters fælles organisation, som bekæmper piratkopiering.

Stat, amter og kommuner vil få tre milliarder kroner yderligere i kassen, hvis det lykkes at nedbringe piratkopieringen med ti procentpoint. Samtidig vil der blive skabt yderligere 14.400 job herhjemme.

Piratkopier for 2,3 milliarder kroner

I dag er 26 procent af al software i Danmark ifølge IDC piratkopieret. For at få gevinsten på tre milliarder kroner, så skal den andel ned på 16 procent. I rapporten er det forudsat, at faldet sker over fire år.

Ifølge IDC har det danske softwaremarked en værdi på 9,5 milliarder kroner. Det vil sige, at der bliver piratkopieret software for 2,5 milliarder kroner herhjemme hvert år.

Når gevinsten til staten bliver større end det beløb, så skyldes det, at softwaresalg ikke kun består af selve licensen. For hver krone software, der bliver solgt, bliver der ifølge IDC også omsat en krone i forhandlerkanalen, og der bliver leveret service for to kroner.

Så regner IDC endda med, at to tredjedele af serviceomsætningen bliver skabt, uanset om der er tale om piratkopier eller ej.

Softwarepriser forbliver uændrede

Ifølge Per Andersen, der er direktør for IDC i Norden, så viser erfaringerne fra lande med lille piratkopiering, blandt andet Storbritannien, at softwarepriserne forbliver uændrede, selv om piratkopieringen falder. Med andre ord fører det ikke blot til, at værdierne udhules, fordi leverandørerne kappes om at skaffe kunder med lave priser.

BSA og IDC fremhæver netop Storbritanniens IT-branche for at vise stor vækst, når piratkopieringen falder. Dermed er der heller ikke tegn på, at softwareselskaberne blot skovler et overskud i kassen og betaler det videre til ejerne.

Per Andersen afviser, at der er noget odiøst i, at BSA har betalt for rapporten.

- Vi står helt inde for, at der er tale om en objektiv analyse, siger han.

IDC kommer frem til, at der i hele Europa kan skabes 250.000 nye job, hvis piratkopieringen falder med ti procentpoint. Samlet vil skatteindtægterne stige med omkring 140 milliarder kroner. Gevinsten er størst i de lande, hvor der sker meget piratkopiering, blandt andet i Østeuropa.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere