Artikel top billede

Eksplosion i SmbA-selskaber

Antallet af nystiftede SmbA-selskaber er eksploderet siden 2007. Skatteadvokat kritiserer manglende kontrol med selskaberne.

Siden 2007 er antallet af nystiftede SmbA-selskaber (Selskab med begrænset Ansvar) eksploderet. Frem til 2006 blev der hvert år oprettet et sted mellem 30 og 60 Smba-selskaber. Men ifølge tal fra Erhvervs- og Selskabsstyrelsen steg antallet af selskabsstiftelser pludselig voldsomt i slutningen af 2007. Alene i 2008 nåede antallet af nystiftelser op på 529, og i år er der til dato oprettet 375 SmbA’er.

Tallene får skatte- og selskabsadvokat Jacob Tøjner til at kritisere den procedure, som Erhvervs- og Selskabsstyrelsen benytter, når styrelsen godkender de nye selskaber.

»Det er bekymrende nemt at etablere et SmbA, uden at der er realiteter bag, og uden at ejerne hæfter personligt. Man kan etablere et SmbA på et stykke A4-papir og på den måde få et CVR-nummer hos Erhvervs- og Selskabsstyrelsen,« siger Jacob Tøjner.

Han mener derfor, at Erhvervs- og Selskabsstyrelsen før registreringen burde undersøge, om der er realiteter bag selskaberne, i stedet for som nu, hvor registreringer er en ren ekspeditionssag.

Hos Erhvervs- og Selskabsstyrelsen bekræfter kontorchef Lars Bunch, at registreringen af SmbA-selskaber kun tager højde for de rent formelle krav i lovgivningen.

»Vi ser på, om de lever op til de få og små krav om vedtægter, formål og ejerkreds. Vi kan ikke nægte registrering alene ud fra antallet af stiftede selskaber,« siger Lars Bunch og bekræfter, at det efter registreringen er det op til ejerne selv at lade selskabet momsregistrere.

Hos Skat i København siger chefen for kontrollen med momsregistreringer, Per Hyldgård, at SmbA-selskaber det seneste år har bredt sig i en række brancher blandt andet i it-branchen. Skat har desuden konstateret, at en række kendte konkursryttere og andre erhvervsdrivende med en broget fortid bruger SmbA-selskaber som skalkeskjul for deres aktiviteter.

»It-branchen har jo været indblandet i nogle af de største sager om økonomisk kriminalitet gennem tiden. Det er en af grundene til, at vi har sat fokus på det her område. De her selskaber har ikke pligt til at oplyse om skift i ejerkreds eller i direktion, og det skaber en oplagt mulighed for snyd, hvis man virkelig vil svindle,« siger Per Hyldgård.

Blandt andet den krakkede og genopstandne onlineforhandler Multimedia World har benyttet SmbA-selskaber. Tidlgiere i denne måned afslørede CRN,at Multimedia World har indkøbt varer via selskabet Leevia SmbA uden at selskabet har været momsregistreret. Eksemplet illustrerer mangelen på systematisk kontrol med, hvad der foregår i perioden fra et selskabet bliver registreret hos Erhvervs-og Selskabsstyrelsen og til selskaberne lader sig momsregistrere hos Skat.

Læs hele artiklen om SmbA-selskaber i CRN 10/2009, som netop er kommet på gaden.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere