Ny bog: Telestyrelsen mangler autoritet

IT- og Telestyrelsen er ikke tilstrækkeligt uafhængig af politikerne, og styrelsen skal udvise mere autoritet for at skabe respekt i branchen. Det mener universitetslektor Carsten Greve, der i en ny bog beskriver styrelsens rolle som reguleringsmyndighed.

IT- og Telestyrelsen skal have mere autoritet. Reguleringsmyndigheden er uafhængig af regering og Folketing på nogle områder, men ikke på andre, og det er et problem, lyder konklusionen i en ny bog.

Bogen, der med 58 sider er lille nok til at blive kaldt et skrift, er en del af forskningsprojektet Magtudred­ningen, der med en stribe udgivelser vil belyse det danske folkestyre omkring årtusindskiftet.

IT- og Telestyrelsen skal være uafhængig af det politiske niveau for at sikre sin troværdighed og upartiskhed, lyder hovedbudskabet fra bogens forfatter, Carsten Greve, der er lektor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet.

- Men Telestyrelsen er ikke så uafhængig, at det gør noget. På den ene side kan styrelsen træffe bindende afgørelser, på den anden side har ministeren beføjelser til at bede styrelsen handle på bestemte måder, siger Carsten Greve.

Indblandingen fra politikere har svinget op og ned i de senere år og kommer som regel an på, hvem der sidder som forskningsminister.

Carsten Greve fremhæver socialdemokraten Frank Jensen som en forskningsminister (1994-1996), der havde meget fokus på telepolitikken og derfor fik trumfet mange tiltag igennem - også med konsekvens for Telestyrelsens arbejde, mener Carsten Greve.

Konsensus-model

Han synes, at styrelsen skal udvise større autoritet over for branchen. Der er for meget konsensus, hvor teleselskaberne har indflydelse på IT- og Telestyrelsens beslutninger. Konsensus-modellen er også mere udpræget i Danmark end i andre lande, mener Carsten Greve.

Privatisering, regulering og demokrati.
Telestyrelsens funktion som uafhængig reguleringsmyndighed
Af Carsten Greve
Magtudredningen, 2002
58 sider, kr. 75,-
Kan købes hos
Aarhus Universitetsforlag
Udkommer 13. december.
Forfatteren er bekymret for fremtidens Telestyrelse, der med flere aktører på markedet får stadig sværere ved at fastholde den nuværende konsensus-model, lige som arbejdsfordelingen mellem EU og de nationale myndigheder er uafklaret.

Men Carsten Greve er ikke i tvivl om, at IT- og Telestyrelsen har en berettigelse i en tid, hvor dele af branchen ønsker opgaverne løst af Konkurrencestyrelsen.

- Man vil i en overskuelig fremtid fortsat have et behov for en telefaglig regulering. Hvis myndigheden skal have troværdighed, er det nødvendigt med en styrelse med telefaglig ekspertise, siger Carsten Greve.

Hans bog udkommer på fredag.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere