Norsk dvd-hacker for retten mandag

Den 18-årige nordmand Jon Lech Johansen, bedre kendt som Dvd-Jon, møder på mandag i retten i Oslo i en sag om brudte dvd-koder. De amerikanske filmselskaber håber på en principiel dom, der kan bruges i lignende sager.

Han har været portrætteret i Time Magazine og er af magasinet Wired udpeget som "hacking-miljøets store teenage-idol", den 18-årige nordmand Jon Lech Johansen, bedre kendt som Dvd-Jon. På mandag skal han møde i Oslo Tingrett, tiltalt for have brudt kopisikringskoden på dvd-skiver.

I januar 2000 blev den dengang 16-årige Jon og hans far anholdt af norsk politi, fordi drengen fra Larvik havde stået frem og fortalt, at han sammen med en gruppe hackere havde udviklet programmet DeCSS, der gør det muligt at knække dvd-kopisikringen.

Sagen blev rejst af den amerikanske filmindustris brancheorganisation MPA (Motion Pictures Association), der repræsenterer USA's største filmselskaber.

Købte DVD'en lovligt

MPA har dog ikke rejst privat søgsmål i sagen, da organisationen ikke er ude efter Dvd-Jon personligt. Det er det principielle, der interesserer amerikanerne, skriver den norske avis Dagens Næringsliv.

Jon Lech Johansen mener ikke selv at have gjort noget ulovligt. Han skaffede sig ganske rigtigt adgang til at se en dvd-film på en Linux-computer, men dvd'en havde han købt lovligt.

Et af sagens væsentlige spørgsmål er netop, om forbrugerne selv må bestemme, hvad de vil gøre med lovligt købte varer.

Jon er til gengæld ikke tiltalt for at have distribueret ulovlige koder, selv om distributionen også hører til en af filmselskaberne hovedpiner.

International sympati

Forbrugere og IT-entusiaster har verden over ytret sympati for Jon Lech Johansen, der kort efter anholdelsen - altså som 16-årig - blev headhuntet til at arbejde for et norsk IT-firma.

Den internationale interesse mærkes også hos den advokat, Halvor Manshaus, der er forsvarer for Jon Lech Johansen. Han modtager mange henvendelser fra udenlandsk presse, der spørger efter engelsksprogede retsreferater.

Hvornår sagen mod dvd-Jon finder sin afslutning er ukendt, men ifølge Halvor Manshaus kan det trække ud.

- Sagen har stor principiel interesse, og vi regner ikke med, at den bliver afgjort i første instans, siger han til Dagens Næringsliv.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere