Valus-sag afvist af Datatilsynet

Sikkerhedsfejlene, der opstod ved åbningen af mikrobetalingssystemet Valus, var ubetydelige, mener Datatilsynet, som ikke vil gøre mere ved sagen. Hundredetusinder af angreb mod Valus-serverne har bevist, at sikkerheden er i orden. Her er gennemgangen af, hvad der skete.

Datatilsynet har intet at udsætte på de fejl, som mikrobetalingssystemet Valus udsatte sine brugere for ved åbningen i maj. Det fremgår af en frisk afgørelse fra tilsynet.

Tumult ved Valus-åbningen

22. maj 2002 kl. 11.00

Valus præsenteres på et pressemøde og åbnes straks efter.

22. maj kl. 22.00

En læser på Computerworld Onlines debatforum afslører, hvordan man ved at ændre et nummer i internetadressen kan se andre Valus-brugeres betalinger.

23. maj kl. 8.00

Den første fejl er rettet.

23. maj kl. 16.41

En anden læser afslører i debatforummet, hvordan man kan lægge Valus-serveren ned. Man skal blot trykke på et link, der udfører en Shutdown-kommando.

23. maj kl. 17.04

En læser trykker på linket og lægger Valus-serveren ned.

23. maj kl. 17.06

En anden læser trykker på linket.

23. maj kl. 17.15

Den sårbare server erstattes med en statisk side, der ikke kan angribes.

23. maj kl. 17.15-02.00

Serveren ses efter for fejl, hvorpå den sættes tilbage i drift. Betalingssystemet er fortsat tilgængeligt.

23. maj-26. maj

Angrebene tager til i styrke. Nogen opdager, at Valus-systemet er todelt og prøver at angribe betalingssystemet, hjertet i Valus, dog uden held.

Valus logger hundredetusindevis af scanninger og angrebsforsøg. Ingen af disse angreb lykkes dog.

Ét sikkerhedshul gjorde det muligt at se, hvad andre personer havde købt gennem systemet og endda, hvem der havde overført penge til hvem.

Et andet hul betød, at en bruger med en speciel kommando, der blev afsløret i Computerworld Onlines debatforum, kunne lukke en af Valus-serverne.

I et syv sider langt brev, som Computerworld Online er i besiddelse af, forklarer Den norske Bank, der ejer selskabet bag Valus, hvad der gik galt i dagene efter åbningen af Valus den 22. maj.

Forklaringen er en lang gennemgang af, hvordan sjusk hos de norske web-udviklere og en dårlig netkultur fra brugernes side, hvor én sikkerhedsfejl udløste en ufattelig mængde angreb for at finde nye sikkerhedshuller, gav Valus den værst tænkelige fødsel.

Den norske Bank fremhæver, at kun testpersoner fra banken selv og dens partnere - softwarefirmaet og datterselskabet Netaxept samt konsulentfirmaet Accenture - blev afsløret med navns nævnelse, når de overførte penge til hinanden.

Menneskelig fejl

De fleste transaktioner, som enhver bruger kunne se, indeholdt blot oplysninger om, at en anonym person havde købt for eksempel en ringetone hos TV2.dk.

- Programmeringsfejlen blev ikke afdækket på grund af en fejl i såkaldte testscript og testbetingelser, og fordi en særskilt test ikke blev gennemført igen. Fejlen skyldes en menneskelig fejl, hvorfor rutinerne for gennemgang af testplaner, testbetingelser og relaterede processer er blevet skærpet, skriver Den norske Bank i brevet til Datatilsynet.

Datatilsynet synes ikke, at det ud fra "konsekvensen og omfanget af den konstaterede brist og bankens håndtering af de nævnte hændelser" er "grundlag for at udtale kritik af Den norske Bank."

Systemskitse over Valus.
Valus består af to adskilte dele. Informationssiderne kunne kontrolleres udefra, men det ramte aldrig det fatale betalingssystem, siger Den norske Bank, der vedlagde denne skitse til sit brev til Datatilsynet. Grafik: IDG.
Frikendelsen skyldes ikke mindst, at Valus-systemet er todelt, så ingen har på noget tidspunkt haft adgang til at ændre de følsomme oplysninger i det bagvedliggende betalingssystem. Det har kun været muligt at udføre kommandoer på informationssiderne, der er Valus-systemets ansigt udadtil.

Fejlen, der lukkede Valus-informationssiderne, blev afsløret under et af de mange hundredtusinder af angreb og angrebsforsøg, der fulgte de første sikkerhedshuller.

Men systemet holdt skansen, da de første fejl var rettet.

Forbrugerombudsmanden har også modtaget en redegørelse fra Den norske Bank, men har endnu ikke besluttet, om Valus-fejlene har udsat brugernes kontooplysningerne for nogen risiko.

Valus-systemet blev på et tidspunkt lukket ned kortvarigt, fordi Den norske Bank ville være helt sikker på at have en brugbar log-fil over alle hackerangrebene. Den log-fil blev overdraget til politiet, der foreløbig har rejst fire sigtelser og fået en hacker dømt.

Relevant link:

Datatilsynets afgørelse




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere