Dyremose: Teleregulering koster arbejdspladser

400 færre TDC-ansatte, trecifrede milliontab og manglende vedligeholdelse af det danske telefonnet er nogle af konsekvenserne af den skrappe teleregulering i Danmark. Det skriver TDC-direktøren Henning Dyremose i et skarpt brev til videnskabsminister Helge Sander.

Det tidligere telemonopol TDC går til kamp mod den danske teleregulering, der håndhæves af IT- og Telestyrelsen.

I usædvanligt skarpt brev til videnskabsminister Helge Sander (V) langer TDC-topchef Henning Dyremose ud efter styrelsen, der fra nytår skal være klar med en ny model til beregning af priser mellem TDC og de øvrige teleselskaber.

Brevet er afsendt fra TDC's hovedsæde fredag i sidste uge, og Computerworld Online har fået aktindsigt i brevet.

Henning Dyremose konstaterer, at telereguleringen, som den fungerer i dag, allerede har udsat TDC's danske fastnetforretning for et hårdt indtjeningspres og koster koncernen indtjening på 600-700 millioner kroner om året.

Den manglende indtjening tvinger TDC til at neddrosle ambitionerne for det danske telenet, og i 2002 har koncernen af samme grund taget afsked med knap 400 medarbejdere i fastnetforretningen, skriver Dyremose.

- Dertil kommer, at vores investeringer i det danske fastnet falder med cirka 10 procent i 2002. Vi forventer, at denne udvikling fortsætter i 2003, fortsætter Henning Dyremose.

Fyldt med fejl

Han føler ikke, at IT- og Telestyrelsen har lyttet til de mange indvendinger, som TDC har imod den nye prismodel, der træder i kraft fra nytår.

Derimod mener TDC, at det foreløbige udspil fra styrelsen er fyldt med fejl, og Henning Dyremose opfordrer direkte ministeren til at indkalde uafhængige konsulenter, der kan gå IT- og Telestyrelsens regnestykker efter i sømmene.

Modellen, som Folketinget allerede i 2000 vedtog skulle indføres i Danmark, kaldes LRAIC, og bruges allerede i en række andre lande.

Henning Dyremoses brev til videnskabsminister Helge Sander.
De nuværende priser, som TDC må opkræve for at udleje sit telenet til konkurrenterne, fastsættes efter priserne i de tre billigste sammenlignelige lande.

Med LRAIC-modellen tager IT- og Telestyrelsen udgangspunkt i, hvad det koster at bygge et optimalt drevet telenet, og herudfra skal TDC's priser fastsættes, uanset hvordan TDC's økonomi i øvrigt hænger sammen.

Hypotetisk forslag

IT- og Telestyrelsen foreslår en model, der tager udgangspunkt i, at TDC kan drive sin forretning 10 procent mere effektivt, end hvad der er tilfældet i dag.

Prismodellen bygger ifølge et notat, Henning Dyremose har vedlagt sit brev, på en "hypotetisk og superoptimeret netstruktur, som ikke findes i den virkelige verden".

Dyremose tilføjer, at de mange fejl, TDC har fundet i IT- og Telestyrelsens udspil, kan hænge sammen med "modellens store kompleksitet" og anbefaler, at Helge Sander vælger at forsinke indførelsen af LRAIC til et stykke ind i det nye år.

- I sin nuværende form vil konsekvenserne af IT- og Telestyrelsens LRAIC-hybridmodel på lang sigt være, at investeringerne i dansk teleinfrastruktur falder, og at der tabes arbejdspladser i telesektoren i Danmark, skriver Henning Dyremose.

Videnskabsminister Helge Sander ønskede fredag morgen ikke at kommentere brevet fra TDC-direktøren.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere