Mikrobetalinger hæmmes af ringe udbud

Mikrobetalinger på nettet er kommet langsomt fra start, fordi indholdsudbyderne ikke udbyder noget ordentligt indhold. Sådan lyder konklusionen på en IDC-rapport, der samtidig kårer Valus-systemet som en vinder med ridser i lakken.

Forbrugerne er mere end villige til at betale for varer, ydelser og indhold på internettet, men der er alt for få attraktive varer at komme efter.

Det skriver analysefirmaet IDC i en ny rapport om mikrobetalinger på det danske marked. Undersøgelsen bygger på interviews med 1.030 danskere.

De to største udbydere af mikrobetalinger, indholdsudbydernes Valus og bankerne og TDC's CoinClick, har desuden problemer, der kan hæmme udviklingen, når først vareudbuddet måtte være til stede.

- Valus-systemet står stærkest, hvis blot der kom mere indhold, man kunne betale for. Men Valus bremses samtidig af sikkerhedsproblemer og ikke jordens bedste presseomtale, siger analytikeren Anders Elbak, IDC Nordic.

Valus-hacker dømt

Valus blev kort efter åbningen afsløret med flere sikkerhedshuller, der gjorde det muligt at se fortrolige oplysninger om brugernes betalinger.

Desuden er fire personer blevet sigtet for hackeraktiviteter, hvoraf den ene i sidste uge blev dømt for at have medvirket til at lægge Valus-sitet ned.

Men heller ikke CoinClick går fri af kritik:

- CoinClick har det problem, at PBS ikke vil bruge systemet til at konkurrere mod sit eget Dankort. Derfor har man indført en maksimumgrænse for CoinClick-betalinger på 50 kroner, og det vil være irriterende for mange forbrugere, at man ikke kan købe en vare til 100 kroner med sin CoinClick-konto, siger Anders Elbak.

Indsatsen for at hente kunder over på mikrobetalingerne er et langt, sejt træk, fordi forbrugerne ikke ser nogen særlig grunde til at skifte fra den velfungerende Dankort-betaling:

- Et af de store problemer for mikrobetalingssystemerne er, at Dankort og kreditkort har sat sig tungt på markedet. En mikrobetaling skal altså være mere simpel at gennemføre end en kortbetaling, hvis det skal være en fordel for brugerne at skifte, siger Anders Elbak.

Forbrugere glade for Dankort

Paradokset er, at netbutikkerne har alt mulig grund til at lokke kunderne over på mikrobetalingerne, fordi butikkerne skal betale knap to kroner i gebyr til PBS for hver eneste betaling med eksempelvis Dankort - uanset om købsbeløbet er 10 øre eller 1.000 kroner.

- Forbrugerne har ikke noget problem med Dankortet, og forbrugerne bekymrer sig ikke om, at netbutikkerne skal betale gebyrer til PBS for betalingerne, siger Anders Elbak.

Både Valus og CoinClick fakturerer til gengæld en procentsats af omsætningen foruden en beskeden pris per transaktion på 10-16 øre.

Anders Elbak opfordrer de to betalingssystemer til at se at få nogle flere seriøse udbydere ind under paraplyen.

Seriøsitet er nemlig en mangelvare i dag, mener han og trækker et af de endnu få eksempler frem på indholdsudbydere, der har taget mikrobetalinger til sig.

- Tag for eksempel Mymusic.dk, hvor man kan købe musik. Det virker udmærket, men problemet er, at stort set ingen vil genkende et kunstnernavn på sitet, fordi de store pladeselskaber lægger bånd på salget af lovlige MP3-filer, siger Anders Elbak.

Trussel fra udlandet

Truslen mod Valus og CoinClick kommer derfor fra udlandet, hvor store selskaber hurtigt vil kunne etablere betalingsløsninger, hvis de finder på at etablere sig i Danmark.

Den succesfulde amerikanske betalingstjenester Paypal, der i sommer blev købt af auktionshuset eBay for 11,5 milliarder kroner, har tidligere luftet planer om at komme til Europa, siger Anders Elbak.

Det vil også være en trussel mod den seneste aktør på mikrobetalingsmarkedet, Ewire, der også satser på at formidle betalinger mellem personer eller firmaet over nettet.

- Men Ewire står lidt på sidekanten, fordi de hverken har indholdsudbyderne eller bankerne bag sig, siger Anders Elbak.

Skåret ind til benet handler udfordringen for mikrobetalingssystemerne om den klassiske "hvad kom først - hønen eller ægget"-problematik:

- Ingen indholdsudbydere vil investere i betalingsløsninger uden ret mange brugere. Og ingen brugere vil tilmelde sig et betalingssystem, der ikke bakkes op af ret mange indholdsudbydere, slutter Anders Elbak.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere