Første danske spam-retssag

Sø- og Handelsretten skal om kort tid tage stilling til den første sag herhjemme om udsendelse af ulovlige reklame-e-mails. Forbrugerombudsmanden har efter 150 klager anmeldt softwarefirmaet Fonn Danmark til politiet.

For første gang skal en dansk domstol tage stilling til, om en virksomhed har udsendt ulovlige reklame-e-mails, spam, til forbrugerne.

Forbrugerombudsmanden anmeldte for et år siden firmaet Fonn Danmark til politiet, og efter forberedende retsmøder er Sø- og Handelsretten nu klar til at tage sagen op i december eller januar.

Sagen er rejst, efter at Forbrugerombudsmanden har modtaget omkring 150 klager over Fonn Danmark, der beskyldes for at have udsendt både e-mails og telefaxer til folk, der aldrig havde hørt om firmaet før.

Hvis Fonn Danmark erklæres skyldig i overtrædelse af markedsføringslovens paragraf 6 a, kan firmaet blive idømt en bøde, og størrelsen på den vil danne præcedens for kommende sager.

- Ingen er dømt endnu, og derfor er vi tilbageholdende med at udtale os om, hvad vi finder rimeligt som straf. Men som udgangspunkt mener vi, at bøden skal være så høj, at det ikke kan betale sig at udsende spam, siger jurist i Forbrugerstyrelsen Peter Fogh Knudsen, der på grund af sagens karakter fører sagen for Lyngby Politi.

Uretfærdigt behandlet

Fonn Danmark sælger software til styring af personale, arbejdspladsvurderinger (APV) og lignende samt håndbøger om forskellige kontorprogrammer.

Firmaet føler sig uretfærdigt behandlet i Danmark, fordi Fonn aldrig har henvendt sig bevidst til private forbrugere, men kun sælger til virksomheder.

- Vi er blevet kaldt Danmarks største spammer, men vi har kun udsendt e-mails til mellem 10.000 og 15.000 adresser. Kritikken er hinsides enhver logik, når man ser på, hvor mange modtagere udenlandske spammere sender til, siger Fonns markedschef for Norden, Gjert Tolås, til Computerworld Online.

- Det tog lang tid, før vi fattede, at de danske myndigheder var ved at anlægge sag imod os. Det kunne aldrig ske i Norge eller Sverige, siger Gjert Tolås.

Fonn Danmark anklages for at have overtrådt markedsføringslovens § 6 a. Den siger:

§ 6 a. En erhvervsdrivende må ikke rette henvendelse til nogen ved brug af elektronisk post, et automatisk opkaldssystem eller telefax med henblik på afsætning af varer, fast ejendom og andre formuegoder samt arbejds- og tjenesteydelser, medmindre den pågældende forudgående har anmodet om det.

Han erkender, at firmaet trods den danske lovgivning har udsendt reklame-e-mails. Men selvom klager til Forbrugerombudsmanden siger noget andet, garanterer han, at Fonn efter en dialog med Forbrugerstyrelsen ikke har udsendt spam siden april i år.

- De klager, der er kommet til henover sommeren, må dreje sig om gamle henvendelser fra os, siger Gjert Tolås.

Gammel praksis

Det 14 år gamle firma har i årevis holdt kunder opdateret med nyhedsbreve via fax og siden e-mails, og Gjert Tolås finder det horribelt, at man pludselig skal spørge hver enkelt kunde, om de fortsat er interesserede i at modtage reklamerne.

- Vi har en stor telemarketing-afdeling, som sidder og ringer rundt til kunderne. Det er dyrt og langt mere tidskrævende for begge parter end at læse en e-mail. Hvad ville forbrugerne sige til at blive ringet op i stedet for, spørger Gjert Tolås.

Den problematiske markedsføring har givet Fonn-gruppen et blakket ry på nettet. Søgninger på navnet resulterer i en lang række sider, der kritiserer Fonn for at have udsendt spam, og en søgning på Gjert Tolås' navn fører til sitet http://news.spamcop.net/pipermail/spamcop-list/2002-May/003304.html" target=_new>Spamcop, der advarer mod hans firma.

- Tja, al reklame er god reklame, som man siger. Vi oplever ikke, at vores kunder reagerer på de anklager, siger Gjert Tolås.

Fonn Danmark har blot to ansatte, og Gjert Tolås overvejer at udvide forretningen herhjemme, eventuelt med en telemarketingafdeling. Men han er også blevet nervøs for det danske retssystem.

- Det er aldrig godt at vide, hvad I finder på nede i Danmark. Måske at forbyde at ringe til folk, spøger Gjert Tolås.

Peter Fogh Knudsen fra Forbrugerstyrelsen opfordrer forbrugere, der siden i sommer har modtaget spam fra Fonn Danmark per e-mail eller fax, til at henvende sig til styrelsen på adressen spam@fs.dk.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere