Telestyrelsen: Telia er blevet hørt

IT- og Telestyrelsen svarer igen på Telias pludselige lukning af sin store ADSL-satsning. TDC's engros-priser på rå kobber har været kendt siden 1998, og en frisk rapport har vist, at TDC ikke diskrimerer andre udbydere, lyder det fra styrelsen.

Teleselskabet Orange har prøvet at tjene penge på ADSL i Danmark, men har nu helt trukket sig fra det marked.

Store spillere som Cybercity og Tiscali har faldende markedsandele i forhold til altoverskyggende TDC, og begge klager sig fra tid til anden over myndighedernes regulering af ADSL-markedet.

Og nu er Telia droppet ud af ADSL, inden den første reklamekampagne overhovedet er overstået. Årsag: Det er umuligt at tjene penge på ADSL i Danmark, lyder det fra det svenske teleselskab.

Det er IT- og Telestyrelsen, der regulerer forholdene for ADSL-udbyderne i Danmark, og her har man undret sig over, hvorfor TDC's konkurrenter har så svært ved at vinde markedsandele.

- På det tidspunkt, hvor vi kunne konstatere den kraftige vækst i TDC's ADSL-markedsandele, gennemførte vi en møderække med ADSL-udbyderne på det danske marked, herunder Telia, for at fastlægge årsagerne, siger kontorchef i IT- og Telestyrelsen, Lars Sten Jørgensen, til Computerworld Online.

To problemer

Dengang pegede TDC's konkurrenter på to problemer:

For det første havde TDC's konkurrenter en mistanke om, at TDC tilgodeså deres egne forretningsområder med hensyn til leveringsterminer.

- Prisen på leje af rå kobber har ligget fast siden liberaliseringen i 1998. Den har lige siden været den laveste i hele Europa, og er i følge OECD den laveste i hele verden, siger kontorchef i IT- og Telestyrelsen, Lars Sten Jørgensen.
Foto: Les Kaner/Alfa Press
- Vi gennemførte derfor en undersøgelse heraf, som rakte helt tilbage til januar 2001. Konklusionen var, at der ikke var grundlag for at antage, at TDC diskriminerede. Undersøgelsen viste også, at den leveringsfrist, som parterne har aftalt, sjældent overskrides. Oftest leveres ydelserne inden for en kortere frist, siger Lars Sten Jørgensen.

For det andet mente flere af konkurrenterne, at TDC's slutbrugerpriser for ADSL-produkter var for lave, og at dette kunne tyde på, at TDC udøvede prisdumping.

IT- og Telestyrelsen gav den besked videre til Konkurrencestyrelsen, som i øjeblikket arbejder på en afgørelse i det spørgsmål.

At Telia i dag har meddelt, at det svenske selskab vil lægge sine ambitiøse ADSL-planer i Danmark på is, bekymrer dog kontorchefen:

- Det er meget beklageligt, når en stor og betydende udbyder på telemarkedet oplever vanskeligheder. Telias udmelding understreger efter IT- og Telestyrelsens vurdering af, at konkurrencesituationen på ADSL-markedet kan blive bedre, udtaler Lars Sten Jørgensen.

På et pressemøde onsdag fortalte Telia Networks' bestyrelsesformand, Terje Christoffersen, at selskabet har været klemt af generelt lave slutbrugerpriser og den faste pris, Telia skal betale til TDC for leje af rå kobber ud til kunderne.

Det køber Lars Sten Jørgensen ikke som et argument for at droppe ADSL med så kort varsel:

- Prisen på leje af rå kobber har ligget fast siden liberaliseringen i 1998. Den har lige siden været den laveste i hele Europa, og er i følge OECD den laveste i hele verden, siger han.

Lars Sten Jørgensen opfordrer Telia til at fortælle det til myndighederne, hvis selskabet kender til diskrimination og lignende på ADSL-markedet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere