Teleselskaber stævner klagenævn

Tele2 og tre mindre teleselskaber stævner nu Teleklagenævnet for at fejlfortolke teleloven.

Samarbejdsgruppen af Alternative Teleoperatører, SAT, der består af Tele2, Colt Telecom, Butlernetworks og Updata, har stævnet Teleklagenævnet for at have truffet en afgørelse, der er i strid med den danske telelovgivning. Det er anden gang på blot tre måneder, at SAT-gruppen stævner Teleklagenævnet.

Baggrunden for det nye sagsanlæg er, at Telestyrelsen har pålagt TDC at give konkurrenterne lov til at forbinde deres eget udstyr på TDC's centraler. Denne "interne kabling og udvidede samhusning" skulle give mulighed for billigere og mere effektiv telefoni fra de mindre udbydere.

TDC har reageret på dette påbud ved at klage til Teleklagenævnet. Og nævnet gav TDC medhold i klagen under henvisning til, at det generelt har været lovgivers hensigt, at TDC ikke må pålægges nye forpligtelser.

Videnskabsminister Helge Sander slår imidlertid fast, at denne vurdering bygger på en misforstået opfattelse af teleloven.

»Det har med lovændringen ikke været hensigten at begrænse IT- og Telestyrelsens muligheder for at udforme en forpligtelse, der på et konkret marked pålægges en SMP-udbyder (stærk markedsposition, red.). Tværtimod er det udtrykkeligt forudsat, at forpligtelsen udformes således, at den netop tilpasses de konkrete omstændigheder på det konkrete marked,« skriver ministeren i et svar til Dansk Folkepartis teleordfører, Jørn Dohrmann.

I SAT-gruppen er man tilfreds med ministerens udmelding - og netop denne kontante udmelding er den konkrete årsag, at SAT-gruppen nu har stævnet Teleklagenævnet.

»Vi er glade for Videnskabsministeriets svar, for de har sagt, at Teleklagenævnet har taget fejl i forståelsen af lovgivers hensigt. Og det glæder vi os over på de danske forbrugeres vegne. Vi håber nu, at Teleklagenævnet forstår budskabet fra ministeren, for lige nu er det forbrugerne, der betaler regningen for deres helt fejlagtige afgørelse,« siger juridisk og regulatorisk chef i Tele2, Jens Breüner, til ComON.

Han fremhæver, at Teleklagenævnets afgørelse set i lyset af telereguleringens overordnede målsætning er komplet uforståelig.

»Vi er på et tidspunkt, hvor vi skal udskifte det gamle regime, og det er meningen, at det nye regime skal skabe større konkurrence på telemarkedet - og der er et meget klart slutmål, om at det også skal skabe bedre og billigere løsninger for forbrugerne. Folketinget var helt enigt, Telestyrelsen har lavet et godt stykke arbejde ved at anvende reglerne, og nu kommer Teleklagenævnet så og finder på argumenter, som ikke engang TDC har påberåbt sig,« siger Jens Breüner på vegne af SAT-gruppen.

Han forudser, at der i fremtiden kan opstå flere problemer, fordi Telestyrelsen også på andre områder har truffet afgørelser, der kan være svære at sluge for de større selskaber.

Telestyrelsen har blandt andet pålagt TDC, Telia og Sonofon at sænke priserne på mobilterminering med mellem 30 og 33 procent. En prissænkning som analytikere vurderer vil koste selskaberne omkring 400 millioner kroner.

Jens Breüner håber dog ikke, at det i den forbindelse bliver nødvendigt at udtage endnu en stævning på Teleklagenævnet.

»Nu har vi valgt at gøre det to gange, fordi vi mener, at de to gange har begået alvorlige fejl. Vi håber, at de nu med udtalelsen fra ministeriet får en ordentlig forståelse af, hvad der er lovgivers hensigt,« siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere