APRILSNAR: Landsdækkende razzia mod sort it-arbejde i private hjem

ToldSkat foretager i dag landets hidtil største razzia for at komme sort arbejde i it-branchen til livs. Især er det den type arbejde, hvor naboens søn blandt andet hjælper med at sætte harddiske i, som skal stoppes. ToldSkat forventer at fange op i mod 250.000 unge mænd, som over de seneste tre-fem år har hjulpet venner og bekendte med at reparere computerne.

ToldSkat og politikredse over hele landet foretager i dag den hidtil mest omfattende razzia mod sort arbejde herhjemme. Formålet er få stoppet den omfattende mængde sort arbejde, som typisk foretages af unge mænd, der hjælper venner og familie med at tilslutte computere, installere software og lignende.

»Det er skandaløst, at det efterhånden er blevet helt legitimt at snyde statskassen, når man eksempelvis tilkobler en ny mus eller indstiller opløsningen på skærmen derhjemme. Mange danskere ved ikke hvordan de gør dette, og får derfor hjælp. Dette arbejde belønnes typisk med en flaske vin eller lignende. Men reelt er det, at sidestille med momspligtig indkomst og derfor sætter vi nu kraftigt ind for at stoppe problemet,« udtaler Skatteminister Svend Erik Hovmand.

En helt ny opgørelse fra Rockwool Fonden viser, at sort arbejde i forbindelse med it-installation i private hjem nu er den mest udbredte form for sort arbejde herhjemme. Det vurderes i opgørelsen, at statskassen hvert år går glip af mellem to og fire milliarder kroner på den konto.

Politi: Uropatruljen i højeste beredskab
Politikredsene landet over har i lang tid forberedt sig på aktionen, som man ser på med dybeste alvor. I Århus Politikreds er man indstillet på at det kan blive meget vanskeligt at fange de, der udfører det sorte arbejde.

»Der er i høj grad tale om en generation af unge mænd, som er vokset op med computerne som en del af hverdagen. Flere af disse har en voldelig tankegang, fordi de bruger mange timer dagligt på at spille Counter Strike. Det betyder, at de er vant til at forsvare sig mod en indtrængende angriber,« fortæller Politimester i Århus, Jørgen Ilum.

»Derfor er uropatruljen i højeste beredskab, og vi kan ikke afvise, at vi vil blive nødsaget til at trække skydevåben,« uddyber han.

ToldSkat opfordrer på forhånd folk, der har udført sort it-arbejde, til at melde sig selv på den nærmeste skatteforvaltning. Alternativt kan man også melde sig selv ved at sende en e-mail til Skattekontoret på toldskat@toldskat.dk, forklarer ToldSkat.

Straffes med op til et års fængsel
De der ikke melder sig selv, skal dog ikke vide sig for sikre. ToldSkat og Politiet har nemlig allerede fået en dommerkendendelse fra Højesteret, der gør dem i stand til at beslaglægge computere i tusindtal og undersøge indvendigt dem for fingeraftryk afsat på harddiske og lignende.

Strafferammen for at have hjulpet naboer med it-installationer, løber fra erstatning på 10.000 kroner til et års ubetinget fængsel.

»De næste vi skal have fat i er de folk, som hjælper med at bære computere med hjem fra butikkerne. Det er også momspligtigt arbejde, og derfor skal vi også have sat en stopper for det,« fortæller Svend Erik Hovmand.




IT-JOB

ALD Automotive Danmark A/S

Senior Software Engineer

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Test manager med agilt mindset

Blue Water Shipping A/S

Senior Developer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere