Kindle udløser forfatter-protest

Nu kan Amazons lille mobil-enhed Kindle læse dine elektroniske bøger op. Der er kun ét problem. Amazon har ikke spurgt om lov først.

Jeff Bezos præsenterede den anden version af e-bogslæseren Kindle under stor fanfare på et pressemøde mandag i New York, hvor selveste Stephen King var inviteret for at tale om e-bogens fortræffeligheder. En af de nye funktioner i Kindle 2 er et tekst-til-tale-modul, hvor du kan få læst dine e-bøger op. De første anmeldelser er blandede - stemmen lyder mekanisk og hul, ligesom de fleste talesyntese-programmer - men funktionen kan være praktisk, hvis bogen f.eks. ikke er udgivet som lydbog.

Der er kun ét problem - Amazon har ikke spurgt forlag og forfattere om tilladelse først. Og den amerikanske forfatter-forening Author Guild er alt andet end begejstret for den nye funktion i Kindle.

»De har ikke retten til at læse bogen højt. Det er en lyd-rettighed i henhold til copyright-loven,« siger foreningens formand, Paul Aitken, til avisen Wall Street Journal.

Men copyright-advokater tror, at Amazon kan klare frisag. For der er kun tale om en copyright-krænkelse, hvis oplæsningen kan defineres som en »offentligt opførelse«. Det gælder eksempelvis, hvis man læser en bog op for et publikum og tager penge for det. Men her er der tale om, at en privat Kindle-bruger lytter til sine e-bøger.

Forfatterne og forlagene er muligvis bekymret for, at Amazons Kindle vil ødelægge salget af lydbøger. Men det er næppe realistisk. De fleste lydbøger er indtalt af professionelle skuespillere eller forfatteren selv og har en kvalitet der er langt bedre end Kindles mekaniske maskinstemme.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere