Hackere anbragte farlig kode på tusindsvis af danske sites

Det er lykkedes hackere at få tusindvis af danske hjemmesider inficeret med skadelig kode. En simpel Google-søgning afslører, hvilke sites der er blevet ramt.

Der kommer masser af hits hvis man googler tekststrengen "adw95.com/b.js" på danske internetsider.

Det er dog en dårlig ide at klikke ind på siderne, for dermed risikerer man at blive omdirigeret til en hacker-kontrolleret side, hvor eventuelle sikkerhedshuller på ens computer kan blive udnyttet maksimalt.

Adw95.com er nemlig et af de domæner, hackerne benytter.

Det reelle antal danske sites, der er berørt, er langt mindre end antallet af Google-hits, men derfor er problemet alligevel stort, konstaterer Peter Kruse, sikkerhedsekspert hos CSIS, overfor ComON.

»Det er en type angreb, som vi har set meget på det seneste - og som vi kommer til at se endnu mere til i fremtiden! Det er det største sikkerhedsproblem, siden vi begyndte at modtage virus med vedhæftede filer i e-mails,« siger Peter Kruse, der betegner angrebene som den altoverskyggende sikkerhedstrussel i øjeblikket.

Nyhedstjensten digi.no skrev tidligere, at en lang række norske private og offentlige sites var blevet angrebet af med en såkaldt SQL-injektion, som udnytter en manglende validering af paramtre i webapplikationer.

Angrebet er alvorlig, fordi de indledende SQL-injections eller såkaldte RFI angreb foretages med værktøj, der er særdeles lette at betjene. Det har betydet et hav af forskellige varianter af angrebene, hvilket gør bekæmpelsen svær. Nogle af angrebene har haft held til at inficere en halv million sider. Andre har opnået mere beskedne 5-6.000 sider.

De tre mest udbredte af de farlige scripts er adw95.com, banner82.com og dota11.cn.

Det farlige script, som hackerne har fået anbragt på tusindvis af sites, kan findes med en simpel Googlesøgning, skriver digi.no.

Googlesøgningen viser dog kun, hvilke sider, der var inficeret på indekseringstidspunktet. Således er den skadelige kode fjernet fra alle de berørte sites, som ComON kontaktede her til eftermiddag. På mobil.nu, der er et søstersite til ComON, blev man opmærksom på scriptet samme dag som det blev påført, nemlig den 21. maj. Samme dag blev databasen renset, og det skadelige script fjernet, men stadigt dukker mobils side op som det første hit, når man googler "adw95.com/b.js".

Et af de danske sites, der blev ramt, var folketinget.dk, som opdagede sql-injektionen tirsdag morgen.

»Det blev stoppet 2-3 minutter efter, det blev placeret på siden. Sitet gik simpelthen ned,« siger webmaster Jørgen Sjøstrøm.

Men det tog ikke pusten fra hackerne, der ifølge Folketingets it-chef Ole Søndergaard forsøgte at ramme folketinget.dk igen onsdag eftermiddag.

»De forsøgte sågar igen i dag. Men det har ikke haft nogen indvirkning på vores side,« forsikrer han.

Derudover har ComON talt med blandt andet TV2 Nord, Vejle Bibliotekerne, DanefredBolig og Århus Elite A/S, som alle bekræfter, at hackere har tilføjet scriptet på deres respektive hjemmesider.

»Det har været der i to omgange på agf-fodbold.dk. Senest i begyndelsen af ugen,« siger Bo Jensen, kommunikationsmedarbejder, Århus Elite A/S.

Samtlige talspersoner fra ovenstående firmaer og institutioner understreger dog, at problemer er løst.

I Norge har lederen af Telenor Security Operations Centrer Frank Stien advaret om, at man hidtil kun har set topppen af isbjerget, når det gælder inficerede sites. Han opfordrer alle virksomheder og offentlige hjemmeside-ejere til at tjekke, om deres webserver skulle være inficeret, og at sikkerhedsprogrammer er opdateret.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere