Vil Prosa-strejkende sige ja til at droppe strejkeretten?

Se her hvad Prosas medlemmer på CSC skal stemme om på søndag.

Kl. 13 på søndag bliver det afgjort, om strejken på CSC er slut – eller først lige er begyndt.

Forligsmandsinsitutionen har krævet, at et mæglingsforslag bliver sendt til afsteming blandt de berørte PROSA-medlemmer ansat på CSC samt deres modpart i den verserende konflikt.

Mæglingsforslaget lægger sig meget tæt op af det overenskomstsforslag, som parterne blev enige om fredag 27.maj, men som et flertal af de fremmødte sagde nej til på et fællesmøde mandagen efter, kun to dage før den varslede storstrejke gik i gang.
Faktisk er den eneste forskel, at forligsinstitutionens mæglingsforslag indeholder en ekstra passus om videreuddannelse, siger en af Prosas forhandlere til ComON. Han ønsker dog ikke at stå frem med navns nævnelse og diskutere forligsmandens udkast offentligt.

Heller ikke hos CSC ønsker man at kommentere udkastet offentligt, men henholder sig til, at det ”tager afsæt” i aftaleudkastet fra 27. maj.

ComON har set Prosas gennemgang af hovedpunkterne i 27.maj forslaget. Af det fremgår det, at en stor del af de Prosa-ansatte blandt andet skal sige farvel til strejkeretten. Desuden skal deres tryghedsaftale ændres, så opsigelsen reduceres markant til maksimalt otte måneders opsigelse inklusiv funktionærlovens krav. Med de nuværende forhold kan Prosa-ansatte på CSC med høj anciennitet have op til 19 eller 20 måneders opsigelse (tallet afhænger af om man spørger CSC eller Prosa).

Arbejdstiden sættes op fra 35 til 37 timer, og så er der den lille detalje med strejkeret. Forliget, som Prosas forhandlere og CSC blev enige om den 27. maj, men som et flertal på et stormøde sagde nej til, siger nemlig, at vitale medarbejdere ikke må strejke.

Det er et simpelt flertal af de Prosansanansatte på CSC, der skal til for at stemme forligsinstitutionens mæglingsforslag hjem. Hvis de i stedet forkaster forslaget, skal der mindst være 40 procent af alle til at sende det ud i kulden.

Du kan læse hele teksten om hovedpunkterne i 27.maj forliget nedenfor. ComON gør opmærksom på, at det er Prosas udlægning af forliget.

 

Prosas ”PIXI-udgave” af mæglingsforslaget

Formålet med denne pixi er at beskrive på hvilke områder, vi mener der er væsentlige ændringer i forhold til de nuværende overenskomstforhold.
En vedtagelse vil betyde:
Løbetid: Frem til 1.3. 2012, således at den udløber samtidigt som hovedparten af det private arbejdsmarked.
Tryghedsaftale
Fratrædelsesgodtgørelsen vil fremover være 2 mdr’s løn ud over funktionærlovens bestemmelser ved anciennitet over 4 år.
Det er aftalt at der frem til 31. marts 2012 ikke vil blive afgivet opsigelse på grund af arbejdsmangel.

Det gensidige forlængede opsigelsesvarsel på 1 mdr. udgår.

Arbejdstid
Ugentlig arbejdstid: Frem til 1.10 2011: Uændret 35 timer effektivt.
Herefter frem til 29.2.2012 36 timer – herefter 37 timer.
Ingen arbejdstid til sociale pauser.

Den enkelte medarbejder kan varsles varierende ugentlig arbejdstider med 6 ugers varsel. Forudsætningen for at bruge denne regel er, at medarbejderen kender sin arbejdstid i hele planlægningsperioden, som kan strække sig over op til 26 uger.
Har man varierende ugentlig arbejdstid, vil man først få overarbejdsbetaling ved en ugentlig arbejdstid på over 45 timer i de uger, hvor der er planlagt med 45 timer, til gengæld vil man få overarbejdsbetaling efter 30 timer i de uger, hvor der er planlagt med 30 timer. Man får altid løn for mindst det planlagte antal timer. Gennemsnittet skal fortsat være 37 timer i den varslede periode.

Funktionsløn er i dag betinget af foreningens godkendelse. Denne godkendelse bortfalder. I stedet for skal det aftales individuelt.

Løn
Ingen lønskala, alle har individuel løn.
Ingen kollektiv lønforhandling. Mindst 1 individuel lønforhandling pr. år.
Løngaranti – ingen falder i løn i 3 år. Dvs. nuværende løntrinsindplacering samt evt. tillæg undtagen funktionsbestemte tillæg, arbejdsbestemte tillæg samt midlertidige tillæg. Denne garanti kan ikke genforhandles i 2012.

Overenskomsten indeholder ingen lønreguleringer. Såfremt der fremover bliver aftalt lønreguleringer på arbejdsmarkedet generelt, vil det alene være skifteholdstillæget, der er i kr. og ører, der vil blive reguleret.

Den økonomiske ramme, som bliver lagt omkring eventuelle fremtidige forhandlinger i Forligsen, gælder også os, selv om vi fremover ikke har en lønskala at lægge pengene på. Vi kan forhandle andre ting, vi vil bruge rammen til.

Forud og bagudaflønning fortsætter uændret.

Pension
Pensionsaftalen fortsætter uændret.

Konfliktbegrænsning
Forliget vil medføre, at medarbejdere, hvis arbejdsopgave er at medvirke til vital IT-drift af virksomhedens egne eller kunders IT-systemer, kan der ikke varsles konflikt for.

Overarbejde
Der regnes i halve time mod nu i kvarter.
Afspadsering skal som hovedregel afvikles senest inden 9 mdr. efter overarbejdets udførelse.

Overarbejde beregnes ud fra en ugenorm mod i dag på dagsbasis.

Rådighedsvagt
Varighed skal være på mindst 4 timer – alle ugens dage i tidsrummet mellem kl. 22 og 07 dog mindst 6 timer. Nuværende OK siger 8 timer.

Nyt i forliget: Betalingen for rådighed er 20 % i tidsrummet kl. 17 – 7 på alle hverdage og 25% i weekender og helligdage - mod nuværende 33 1/3%.

Opkald uden for rådighedsvagt
Hvor vi tidligere fik minimum 2 hhv. 3 timer, får vi minimum en halv time.

Skiftehold
Den nuværende aftale om bemanding i skift gælder uændret frem til 1.4. 2012.
Forligets nye ordning svarer til den gamle SAS-ordning, hvor der ikke er tillæg for planlagte weekendvagter. Af forskelle i forhold til SAS-aftalen kan nævnes: turnusplanen er rullende og skal være kendt 3 mdr. frem. Der ydes et fast tillæg på 4.500 kr.

Uddannelse: Mæglingsskitsen indeholder en bestemmelse om uddannelse og kompetenceudvikling, som ikke var med i forhandlingsresultatet fra 27.5.2011. Bestemmelsen indeholder alene hensigtserklæringer og en aftale om en årlig karriereplanssamtale. Aftalen ligger langt fra den nugældende overenskomst og indeholder heller Ikke retten til de 10 dages uddannelse årligt.

Ferie
Særlig feriegodtgørelse er nedsat fra nuværende 1,5% til 1%.

Feriefridage
5 feriefridage mod de nuværende 7 OK-dage/PROFOT-dage.

Seniorferie
Den nuværende en uges seniorferie opretholdes i indeværende ferieår.
Ferieåret 2012/2013 nedtrappes til 3 dage. Ferieåret 2013/2014 nedtrappes til 1 dag. Herefter ophører ordningen.

Seniorordningen
Seniorordningen fortsætter uændret for dem, der i dag har ordningen.
Fremover har man ret til at komme på ordningen – med fuld pensionsindbetaling men uden lønkompensation.

Barselsorlov uændret i forhold til nuværende regler.

Barns sygdom – stort set uændret.

Arbejdsmiljøpuljen udgår.

Tillidsrepræsentantregler
Antallet af tillidsrepræsentanter halveret til 16.
Timepuljen nedsættes gradvist fra nuværende ca. 13.500 timer til 4.500 timer i 2014.

Godtgørelse for udstationering og overflytning udgår.

Hviletids- og fridøgns-regler uændret.

Forhandlingsresultatet har som nyt
Frihed ved børns hospitalsindlæggelse i op til en uge pr. barn inden for en 12 måneders periode.

Der er ikke lukket sager i forbindelse med forliget. De kan videreføres.

Særskilt vedr. fortrædelighed
Alle kommer med tilbage – også kundegrupperne, hvis medarbejderne hver især skriftligt vedgår væsentligt at have tilsidesat pligterne i deres individuelle ansættelsesforhold og samtidig bekræfter, at dette ikke vil gentage sig.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere