Fortsat kritik af Googles bogprojekt

Googles planer om at digitalisere verdens bøger har fået en blandet modtagelse.

I sidste uge udløb fristen for at komme med indvendinger til forligsaftalen mellem Google og amerikanske forfattere og forlag i sagen om digitaliseringsprojektet Google Books. Hvis man hører på Googles version af historien, så er der nærmest tale om en gave til menneskeheden. Google vil digitalisere alle bøger i de amerikanske biblioteker og gøre dem tilgængelige i elektronisk form. Men projektet har mødt alt andet end velvilje og der er kommet en række indvendinger til aftalen.

Hos Amazon frygter man at den såkaldte Google Book Settlement vil give søgefirmaet et monopol på markedet for e-bøger. Amazon kritiserer, at aftalen giver Google de eksklusive rettigheder til nogle ældre værker. Amazon sælger selv e-bøger i sit eget format til Kindle-læseren.

Open Book Alliance, der tæller Microsoft og Internet Archive blandt sine medlemmer, har frembragt lignende bekymringer. Her frygter man også, at den frie konkurrence på bogmarkedet er truet.

Men Google henviser til, at man har samlet støtte fra en række forlag, og Google mener at aftalen sikrer digital adgang til millioner af bøger.

Efter lange forhandlinger mellem Google, det amerikanske Justitsministerium og forlags- og forfatterforbund blev den nuværende version af Google Book Settlement fremlagt i november sidste år.

Aftalen betyder, at indtægterne fra bøger, hvor det ikke er muligt at finde rettighedshaveren, skal indbetales til en fond. Og Google vil kun digitalisere bøger, der er udgivet i USA, Australien, Canada og Storbritannien. Det vil betyde, at Google skal forhandle separate aftaler med de europæiske forlag.

Google er allerede nået til enighed med forlagene og forfatterne om en engangsbetaling på 125 millioner dollar for de amerikanske værker.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere