Det offentlige modarbejder iværksættere

En undersøgelse blandt forskerparken Symbions omkring 70 højteknologiske iværksættere viser, at de bedste råd, når man skal starte egen virksomhed kommer fra familie og venner.

Men også advokater og revisorer er til hjælp, mens de offentlige myndigheder, primært Told & Skat, forvirrer mere end de gavner. Skatten og de administrative byrder regnes for de største barrierer sammen med den generelle holdning til iværksættere.

Flere iværksættere fra de IT- og biotek-virksomheder, der holder til i københavnske Symbion Science Park oplever, at holdningen til iværksættere er den største hindring, når man vil starte egen virksomhed i Danmark.

»I lande som USA og Sverige er der høj status forbundet med at være iværksætter, mens man i Danmark helst undlader at fortælle, at man er selvstændig«, siger en af de anonyme deltagere i undersøgelsen og uddyber: »Den personlige status, man har som iværksætter i Danmark, er langt lavere end den, lønmodtagere opnår. Der er for eksempel en negativ holdning omkring, hvorvidt vi lader privatforbruget gå gennem virksomheden.«

Også de offentlige myndigheder har en indgroet mistro over for iværksættere, mener flere af deltagerne i undersøgelsen: »Der mangler respekt for de mennesker, der er klar til at starte egen virksomhed på trods af hårde odds,« siger en anden deltager i undersøgelsen. »Der udvises mere respekt over for topchefer end over for iværksættere.« 57 procent af deltagerne i undersøgelsen har tidligere arbejdet som top- eller mellemleder i en etableret virksomhed.

Ifølge besvarelserne afspejler den grundlæggende holdning til iværksættere i det offentlige sig også i de eksisterende love og regler. De fleste selvstændige passer ikke ind i de »kasser,« som mennesker og virksomheder skal kategoriseres efter i det offentlige system. Derfor falder de ofte
igennem og skal bruge oceaner af tid på at besvare spørgsmål fra eksempelvis skattevæsenet. Nogle af iværksætterne nævner, at de har haft sager med det offentlige 5-6 gange, selvom deres virksomhed er relativt nystartet.

»Det er et stort arbejde og koster mange kræfter, som det offentlige ikke tager hensyn til. Der er aldrig fundet uhensigtsmæssigheder i min virksomhed, men alligevel sker det hvert år, at vi skal igennem en tidskrævende dialog,« siger en af Symbions iværksættere.

Ud over at skabe problemer for iværksætterne formår det offentlige ifølge undersøgelsen heller ikke at hjælpe, når der er behov for det. I gennemsnit føler iværksættere sig mere vildledt end vejledt af det offentlige. Derimod mener langt hovedparten af de iværksættere, der har søgt rådgivning hos private aktører, at det var en hjælp. De bedste råd mener de adspurgte imidlertid kommer fra familie og venner.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere