Overdreven frygt for job-udflytning til Indien og Kina

Der er ingen tegn på, at der i de sidste par år er sket en stigning i antallet af arbejdspladser, der rykker ud af Danmark og til lavtlønslande som Kina og Indien. Det fastslår Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Avisspalterne flyder nærmest over med historier om udflytningen af danske arbejdspladser til lavtlønslande som Indien og Kina og især farerne for at de højtuddannede skal forlade landet. Men i virkeligheden er der ikke tale om, at de seneste par år har budt på at danske arbejdspladser har rykket ud af landet i stor stil.

Der er derimod tale om en glidende udvikling, som har fundet sted i mange år. Det fastslår Arbejderbevægelsens Erhvervsråd i en ny analyse.

»Ser man på de forskellige statistikker, som belyser omfanget af globaliseringen - de danske investeringer i lavtlønslandene samt handelen med disse lande, er der intet, der tyder på, at vi er vidne til en helt ny og mere eksplosiv udvikling,« siger direktør for Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Lars Andersen.

Han mener at den stigende arbejdsløshed har været med til at sætte diskussionen om udflytning af arbejdspladser på dagsordenen.

»Når globaliseringsdiskussionen fylder så meget i den offentlige debat for tiden, skyldes det nok især, at vi de sidste to år har oplevet faldende beskæftigelse. Vi har altså været i den situation, at der er blevet nedlagt flere jobs, end der er blevet oprettet,« understreger Lars Andersen.

I 1980'erne og starten af 90'erne var det især produktionsjobs, der rykkede østpå. Arbejderbevægelsens Erhvervsråd peger på, at det i disse år i stigende grad også er it- og ingeniørjobs, der udflages. Det skyldes at befolkningerne i lande som Indien og Kina får stadig bedre uddannelser.

»De udflytningstruede jobs er rykket fra fabriksgulvet og ind på kontorgangene. Uddannelsesniveauet i lavtlønslandene er steget, hvorfor der efterhånden også findes et stort udbud af billig arbejdskraft med en faglært eller videregående uddannelse i lavtlønslandene,« påpeger Lars Andersen.

For at finde nyt arbejde til de danske arbejdere, peger erhvervsrådet på vigtigheden af fortsat at sikre fuld beskæftigelse. Det er således vigtigt at de medarbejdere, der mister deres arbejde, som led i en udflytning, får noget nyt at rive i. På længere sigt understreger erhvervsrådet vigtigheden af, at hver ny ungdomsårgang får et højere uddannelsesniveau end de foregående.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere