Artikel top billede

Kampen om den elektroniske bog

Hvem er bedst til e-bøger ? iPad eller Kindle? Vi har lavet testen.

Et helt bibliotek i din lomme. Det er løftet fra de mange nye mobile læseenheder til elektroniske bøger, som er kommet på markedet i de seneste par år. Amazon åbnede ballet med sin Kindle, men den fik en alvorlig konkurrent i foråret, hvor Apple lancerede sin iPad. Tavlecomputeren er udstyret med Apples eget program til e-bøger, iBooks, og der findes også en version af Kindle-softwaren til iPad.

Amazon har reageret på denne udfordring ved at lancere en ny og billigere Kindle, der blev frigivet i denne måned. Den billigste version koster kun 139 dollar og den har fået en ny og bedre skærm.

Kindle er ikke den eneste mobile læseenhed til e-bøger – Sony er langt fremme med sin E-Reader og Barnes & Noble har sin egen Nook – og iPad er ikke den eneste tavlecomputer. Men de to produkter repræsenterer det fundamentale opgør i e-bøgernes verden. Skal vi købe en separat enhed kun til at læse e-bøger, eller kan vi nøjes med at læse bøgerne på en bærbar, smartphone eller tavlecomputer?

Det er også en kamp mellem to meget forskellige teknologier – på den ene side står det elektroniske blæk, som har nået sit foreløbige højdepunkt i den nye Kindle, og på den anden side finder man det mere konventionelle display, som er indbygget i iPad.

ComON har kigget nærmere på den nye Kindle og iPad som mobil læseenhed. Her kommer vores dom.


Amazon Kindle

Pris: 139 dollar og opefter (med dansk porto og afgifter ca. 1.200 kr.)

Den nye Kindle ankommer i en pæn æske med usb-kabel og strømadapter. Den første store overraskelse kommer når apparatet tændes første gang. For Kindle er allerede sat op til den Amazon-konto, som er brugt til at bestille den. Det betyder så, at man ikke behøver indtaste sit brugernavn eller adgangskode til Amazon for at komme i gang med at bestille bøger. Der er direkte adgang til Amazons onlinebutik for e-bøger fra Kindle, hvor man kan købe med ét enkelt klik – beløbet trækkes automatisk på det kort, der er registreret hos Amazon. Det er nemt og hurtigt. Hvis man vil forære eller låne Kindle til en anden, kan man selvfølgelig også afregistrere den.

Den version af Kindle, som ComON har testet, er udstyret med trådløst internet. Den gamle model havde kun 3G og det var spærret, så man kun kunne downloade e-bøger over forbindelsen fra Danmark. Men den nye version leveres med en eksperimentel browser, så man kan surfe på nettet over Wi-Fi. Det er ikke særlig kønt, men det fungerer dog.

Beslutningen for eller imod Kindle handler i virkeligheden om, hvorvidt man bryder sig om den unikke skærmteknologi. Kindle bruger elektronisk blæk, som både har fordele og ulemper. Skærmen i den nye Kindle har en meget høj kontrast og bogstaverne står utrolig skarpt på displayet. Men der er ingen baggrundsbelysning, så man har brug for en ekstern lyskilde for at læse teksten – ligesom med en almindelig bog. Desuden er der ikke tale om en touch-screen, og alle funktioner skal betjenes med et lille mini-tastatur i bunden af skærmen. Tasterne er meget små og det egner sig bestemt kun til meget korte notater.

Hvis man er vant til en tavlecomputer eller smartphone, så vil man uvilkårligt savne muligheden for at røre direkte ved skærmen – Kindle har ikke en touchscreen. Der er heller ingen farver, men antallet af gråtoner er rimelig højt og den lille skærm kan sagtens bruges til billeder. Det fungerer dog ikke med animationer, fordi skærmopdateringen er for langsom.

Den store fordel er selvfølgelig batteri-levetiden, som skulle ligge på omkring tre-fire uger. Det kan iPad ikke slå.


Fordele

  • Forbedret skærm med høj kontrast og læsevenlig tekst
  • Lavt energiforbrug
  • Direkte koblet til Amazons onlinebutik

Ulemper

  • Ingen touchscreen og ingen farver
  • Små tastatur-knapper
  • Kan stort set ikke bruges til andet end e-bøger


Apple iPad

Pris: 499 dollar (euro) og opefter

Der er sagt og skrevet meget om iPad, men denne gang vil vi kun kigge på muligheden for at bruge iPad til elektroniske bøger. Apple har udstyret sin iPad med programmet iBooks, hvor man kan købe elektroniske bøger i en onlinebutik og læse dem direkte på den mobile enhed. Det store problem er bare, at Apple stadig ikke sælger bøger gennem iBooks i Danmark. Som dansk bruger kan man kun vælge mellem nogle tusinde gratis e-bøger – det er typisk de gamle klassikere, der ikke længere er beskyttet af copyright. Der er kun ganske få danske titler imellem. Det kan man jo ikke bruge til særlig meget. Men ellers er iBooks et lækkert program, hvor de indkøbte bøger bliver præsenteret på en boghylde. Det er altid imponerende at se bladre-effekten, når man skifter side i en e-bog – og det er nemt at springe frem og tilbage i kapitlerne.

Det nytter bare ikke noget, når iBooks stadig ikke kan bruges til købe bøger fra en dansk iTunes-konto (et problem der kan omgås ved at oprette en amerikansk iTunes-konto). Men heldigvis har Amazon også udgivet sin Kindle-software til iPad, og det giver mulighed for at foretage en mere direkte sammenligning mellem iPad og Kindle. Desværre er Kindle-læseren ikke helt så flot som iBooks. Det er til gengæld imponerende, at den er fuldstændig integreret med Kindle hardware-enheden. Alle de bøger, som man har købt og downloadet til Kindle-enheden, er også tilgængelige i Kindle på iPad – og man kan endda se bogmærker og kommentarer og springe til den sidst læste side på Kindle-enheden.

Så hvis man både har en Kindle og en iPad, så er det meget nemt at skifte frem og tilbage. Kindle-softwaren findes selvfølgelig også til mange andre platforme. Teksten fremstår skarpt og tydelig på iPad-skærmen, men øjnene bliver nok mere trætte af at kigge på den baggrundsbelyste skærm i lang tid. Afhængig af lysstyrken kan iPad holde i mellem 8 og 12 timer mellem opladninger. Det er selvfølgelig en fordel at der er lys i skærmen, hvis man skal læse i sengen om natten, men omvendt er det svært at læse på iPad'en i direkte sollys.

 

Fordele

  • Baggrundsbelyst touch-screen, kan også vise farver
  • Større hukommelse
  • Kan også bruges til meget andet end e-bøger

Ulemper

  • iPad er større og tungere end Kindle
  • Batteri-levetid er kortere
  • Mere trættende for øjnene


Konklusion

Det er en fornøjelse at læse elektroniske bøger på både Kindle og iPad, men teknologien er stadig ikke helt færdigudviklet. Selv det elektroniske blæk på Kindle kan ikke helt måle sig med en almindelig papirside. Den antracit-grå Kindle ser også lidt kedelig ud ved siden af iPad. Dermed ikke sagt, at man helt skal afskrive Kindle. Det er genialt, at Kindle allerede fra fabrikken er indstillet til køberens Amazons-konto, og det er utroligt let at købe bøger. Det er især smart, når man kan købe helt nye bøger på udgivelsesdagen i USA. Kindle er lille og let, lige til at proppe i lommen og perfekt til læsning udendørs.

Her kan iPad ikke helt følge med. Det er nok ikke tilfældigt, at mange nybagte iPad-ejere starter med at købe en case eller en netbook-taske til det lille vidunder. Tavlecomputeren er perfekt til sofabrug eller til læsning i sengen. Men den er ikke så mobil som Kindle. Til gengæld kan den bruges til så meget mere end Kindle, at man nok kan spørge om det kan retfærdiggøres at spendere 1.200 kr. på en mobil enhed blot til e-bøger. I den forbindelse skal man huske, at Kindle-softwaren også kan fås til Android og iPhone. Altså til smartphones, som også kan udgøre et alternativ til Kindle-enheden. Det er jo lidt smart, at man ikke behøver slæbe en ekstra mobil enhed med sig.

Så er det kun beklageligt, at Amazon stadig holder fast i sit eget lukkede format, så alle brugere af Kindle-software og -hardware er tvunget til at handle bøger i Amazons egen butik. Både Amazon og Apple burde indse, at tiden er løbet fra de lukkede standarder.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere