TDC: Danmarks fremtid som it-nation står på spil

TDC mener at en yderligere nedsættelse af telepriserne vil begrave den politiske målsætning om at fastholde Danmark som en af verdens førende it-nationer.

Hos teleselskabet TDC har man haft travlt med at nærlæse to rapporter om bredbånds-markedet, som er blevet frigivet i de seneste dage. Den første rapport fra IT- og Telestyrelsen, der blev udsendt fredag i sidste uge, konstaterer at konkurrenterne betaler for meget for få adgang til TDC's net. Den anden rapport, som Konkurrencetilsynet fremlagde tirsdag, bakker op om elselskabernes bredbånds-planer. Begge rapporter kan tolkes som et nederlag til TDC - men teleselskabet mener, at konklusionerne i de to rapporter modarbejder hinanden.

»På kort sigt er det selvfølgelig en fordel for forbrugerne med så lave bredbåndspriser som muligt. Men politikere og myndigheder er nødt til at tage stilling til, hvem der fremover vil foretage de investeringer, der er nødvendige for, at forbrugerne også på lidt længere sigt skal have glæde af at leve i en af verdens førende it-nationer. Skal det fortsat især være TDC, der investerer? Skal det i højere grad også være de øvrige teleselskaber, f.eks. den private telekoncern Tele2 eller statsligt kontrollerede udenlandske selskaber som TeliaSonera og Telenor? Skal det være elselskaberne?« siger Kim Frimer, adm. direktør i TDC's fastnetselskab, TDC Totalløsninger.

Hvis politikere og myndigheder bliver ved at fokusere på at få prisen på anvendelse af TDC's infrastruktur længere og længere ned, bliver det meget svært for konkurrenterne, deriblandt elselskaberne, at forsvare økonomisk selv at investere i en alternativ infrastruktur, mener TDC.

Kim Frimer henviser til, at teleselskabet i de seks år til og med 2004 har investeret hele 26,3 mia. kr. i dansk teleinfrastruktur.

»Det er en stor investering for et privat selskab. Pengene til investeringerne kommer i sidste ende fra TDC's kunder. Og investeringerne forudsætter naturligvis, at TDC får mulighed for at forrente og tjene pengene ind igen. Men foruden TDC er det i øjeblikket kun elselskaberne, der i større stil aktivt vover pelsen og investerer i infrastuktur, der når helt ud til den enkelte private forbruger. Hvad er begrundelsen? Har TDC's øvrige konkurrenter ikke råd til at investere? Eller er svaret nærmere, at prisen på at få adgang til TDC's net allerede nu så lav, at det vil være galimatias at gøre det?,« siger han.

Fredagens konsulentrapport fra IT- og Telestyrelsen konkluderer, at prisen for at få adgang til TDC's net bør sættes ned. Men det kan vælte elselskabernes forretningsmodel, som ellers får opbakning i den nye rapport fra Konkurrencetilsynet.

»Gårsdagens rapport om el-selskabernes bredbåndsplaner dokumenterer, at el-selskaberne for så vidt er villige til at investere. Men samtidig fremhæves det i rapporten, at selv mindre nedsættelser af priserne for adgang til TDC's net vil rokke ved elselskabernes forretningsplaner,« siger Kim Frimer.

Han mener at en yderligere nedsættelse af priserne vil begrave den politiske målsætning om at fastholde Danmark som en af verdens førende it-nationer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere