Fælles ansvar for ulovlige filer

Danske virksomheder bugner af ulovlige mediefiler. Men hvem har egentlig ansvaret, når virksomhedens netværk og servere bruges til ulovlig fildeling?

Ifølge en ny undersøgelse ligger Danmark ligger i front, når det drejer sig om ulovlige mediefiler på virksomhedernes interne netværk.

38 danske virksomheder deltog i undersøgelsen, som afdækkede i alt 700.000 filer på deres interne netværk. Med gennemsnitligt 73 ulovlige filer per arbejdsstation ligger danske virksomheder således på top 10-listen over verdens største mp3-syndere. Men hvem har ansvaret?

Strengere lovgivning
Ifølge gældende dansk lovgivning er arbejdsgiver ansvarlig for arbejdstagers handlinger i arbejdstiden eller ved brug af arbejdspladsens udstyr, men virksomheden kan altid gå videre og stille den enkelte medarbejder til ansvar - hvis det vel at mærke er muligt at finde den skyldige.

It-konsulenten Ronni Marker, som har foretaget undersøgelsen, mener, at vi skal at lovgive os ud af problemerne ved at holde firmaledelsen ansvarlig for ulovligheder.

»Flere lande har allerede lavet lovgivning på området, så direktøren får ansvaret for ulovligheder i virksomheden. Jeg mener, der er brug for en tilsvarende skrap lovgivning her i Danmark,« siger han.

Men her er juristen Joachim Kundert fra Advokatfirmaet johan Sclüter uenig.

»Det strider mod europæisk retstradition at stille folk objektivt ansvarlige for, hvad deres medarbejdere laver, og derfor ville en ændret lovgivning være et meget stort indgreb. Desuden ville det bare betyde, at folk ville begynde at forsikre sig mod det objektive ansvar,« siger han.

Oplysning
Joachim Kundert siger, at det er meget vigtigt at have en god it-politik, der kan sende et signal om, at ulovlige filer ikke er acceptabel it-adfærd. Men han understreger desuden, at en it-politik kun er effektiv, hvis den bakkes op af tekniske barrierer for dårlig it-adfærd.

»En ordentlig it-politik er ikke spildt. Dels gør den det muligt at identificere den sande krænker, og desuden er den et middel til oplysning af en virksomheds medarbejdere,« siger han.

Den holdning bakker interesseorganisationen Dansk IT op om.

»Vi håber naturligvis på en udvikling, hvor der i fremtiden vil ligge færre filer på virksomhedernes netværk, men indtil da er det meget vigtigt, at vi tager afstand fra ulovlig kopiering. Der skal en generel holdningsbearbejdning til, og det er nødvendigt at kommunikere meget direkte, at man simpelthen ikke vil acceptere ulovlige filer,« siger direktør Tony Franke fra Dansk IT.







Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere