Store planer

Inden for de sidste par uger har både Forskningsministeriet og Undervisningsministeriet spillet ud med nogle væsentlige handlingsplaner, som har betydning for dels rekruttering af kvalificerede IT-medarbejdere til erhvervslivet, dels en generel kvalificering af alle borgere til IT. Jeg tænker på planerne om en IT-højskole og handlingsplanen for IKT i uddannelsessystemet.

Disse planer betyder, at der nu for første gang ser ud til at være en sammenhængende plan igennem hele uddannelssystemet, der tager højde for, hvor vigtigt forståelsen for og kendskabet til IT er for samfundet. Dette hilser vi i Dansk Dataforening meget velkommen.

Man skal dog være opmærksom på, at de to planer for styrkelse af IKT kvalifikationer er meget ambitiøse. Samfundet påtager sig med de to planer samtidigt en omlægning af uddannelsen af børn og unge og en opkvalificering af den voksne arbejdende befolkning på IKT-området. Det er en meget stor opgave, hvis gennemførelse kræver et vedholdende arbejde samt en bevillingsmæssig velvilje, der strækker sig ud over den første begejstring. Der er i planen for IT-højskolen lagt op til et samarbejde mellem de nuværende uddannelsesinstitutioner i etablering af skolen som et "frifakultet". Derved kan uddannelsessinstitutionerne henlægge den del af deres egen uddannelse, der vedrører IT til IT-højskolen. Der kan på denne måde opnås en stor tværfaglighed i sammensætningen af de studerende, der svarer til den reelle situation, når kandidaterne senere skal udfylde en stilling i erhvervslivet. Der er desuden lagt op til et udstrakt samarbejde med erhverslivet, når det drejer sig fastlæggelse af uddannelsesmål for de videregående IT-uddannelser og med hensyn til forskningskandidater (ph.d'er). Der lægges også vægt på, at selvlærte personer med praktisk erfaring gennem uddannelsesforløb kan få certificeret den kompetence, de har opnået, og derved få mulighed for adgang til videreuddannelse.


Livslang læring står også centralt i undervisningsministeriets femårsplan. Her lægges der op til, at skolesystemet på en helt anden måde end tidligere skal lære eleverne at lære og til at tage ansvar for egen læring. Efteruddannelsesopgaven fokuserer her på at give lærerne gennem hele uddannelsessystemet et solidt fundament at bygge på, når de skal løfte den opgave, der er lagt op til i planen.


Der ligger i de to planer et særdeles godt tilbud til det danske samfund og til erhvervslivet. Opgaven er som nævnt stor, og jeg tror at dens gennemførelse vil kræve, at kræfter uden for uddannelsessystemet i et helt andet omfang end tidligere stiller sig til rådighed. Vi vil givet opleve en akut mangel på lærerer, når de nye uddannelser skal etableres, og hvis ikke de nuværende velfungerende uddannelser skal drænes helt, er det nødvendigt, at der er adgang til en ekstern kilde af kvalificerede deltidsundervisere. Vi skal derfor fra Dansk Dataforenings side opfordre til at vore medlemmer og deres virksomheder indgår aktivt i samarbejdet om at få disse lovende initiativer sat på skinner.


Gitte Christensen

Fmd. for uddannelsesudvalget

Dansk Dataforening




    Brancheguiden
    Brancheguide logo
    Opdateres dagligt:
    Den største og
    mest komplette
    oversigt
    over danske
    it-virksomheder
    Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
    Højer og Lauritzen ApS
    Distributør af pc- og printertilbehør.

    Nøgletal og mere info om virksomheden
    Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

    Kommende events
    Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

    Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

    08. oktober 2024 | Læs mere


    Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

    Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

    23. oktober 2024 | Læs mere


    Årets CISO 2024

    Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

    24. oktober 2024 | Læs mere