Telia markedsfører som det første teleselskab i Danmark, hvad selskaberne foreløbig har fået lov til at kalde 4G, selv om der teknisk set kun er tale om forstadiet til 4G, LTE.
Men diskussionen om standarder sætter vi på standby i denne artikel. Vi vil se, hvilken service og hastighed Telia reelt tilbyder de første vovehalse, der har købt en 4G-dongle.
Vi har koblet os på Telias net fire steder i København, hvor Telia angiver, at der er dækning, hvilket stadig kun er pletvist i de fire største byer i landet.
Vi har især testet hastigheder, svartider og hvor lang tid det tager at downloade 200MB via donglen. Men testen skulle også give os et indtryk af, hvor stabil netværket er.
Finsk installation
Vi begynder i en lejlighed på Østerbro to karrér fra den nærmeste mast. Men først skal vi have installeret softwaren, som ligger på Samsung-donglen.
Installationen er meget simpel. En lille udfordring møder man dog, når softwaren er installeret og konsekvent vælger finsk som standardsprog. Så skal man på skattejagt. Med en portion held lykkedes det undertegnede at gætte sig frem til, at "kieliasetukset" er finsk for sprogindstillinger, og at "tanska" er det finske ord for "dansk".
Efterfølgende skal man helst lade donglen sidde i usb-stikket, for på denne testmaskine (en Macbook Pro) har det ikke lykkedes mig at få computeren til at genkende donglen, når først den er pillet ud. Eneste løsning har været at afinstallere og geninstallere programmet på ny. De to problemer kan dog skyldes børnesygdomme i en af de tidligste modeller.
Men når det finske sprogkursus er overstået, så er der ikke noget, der står mellem dig og det teoretisk hurtigste mobile bredbånd i Danmark. De fire steder i hovedstaden, hvor vi har testet, tog det efterfølgende maksimalt tre sekunder at få forbindelse.
Til at måle hastigheden har vi overvejende anvendt Speedtest.net.
På Østerbro (se kortet nederst) angiver Speedtest, at vores downloadhastighed er 12 Mbit/s. Den tilsvarende uploadhastighed er på beskedne 0,2 Mbit/s. Testen viste en pingtid mellem 24 og 35ms.
For at sætte et mere håndgribeligt billede på, hvad forbindelsen kan bruges til, tændte vi sideløbende to webvideoer og tændte for musikken på Telenors streamingtjeneste Wimp. Alle tre datastrømme blev i testperioden på en halv time kørende uden en eneste afbrydelse.
Først da computeren automatisk begyndte at lave backup til onlinetjenesten Mozy, lod det til, at forbindelsen kom til kort, og lyd og videobilleder begyndte at hakke så ofte, at det ødelæggede brugeroplevelsen.
Videre til indre by
I nærheden af Kgs Nytorv har Telia også opstillet en af sine få nye 4G-sites. Vi sætter os til rette på en kaffebar, hvor der er 300 meter til tre forskellige master.
Her kan forbindelsen også afvikle de førnævnte datastrømme uden synlig kvalitetstab. Bredbåndsmåleren hos Speedtest.net viser, at uploadhastigheden pludselig er hoppet op på 11 Mbit/s. Et stort spring fra cirka 1 på Østerbro. Telia fortæller også selv, at variationen kan svinge mellem 1-40 Mbit/s.
Downloadhastigheden er her i midten af byen kan nå helt op i omegnen af 35 og 50 Mbit/s, viser Speedtest.net, der ikke kan teste højere end net 50 Mbit/s. For at dobbelttjekke anvendte vi også det norske surfometer. Nordmændene var lidt mindre optimistiske og angav downloadhastigheden til at liggehelt nede på 10 Mbit/s.
For at få et andet målbart tegn på hastigheden, prøvede vi at download 200MB. De blev hentet på cirka to minutter.
Pingtiderne her i midtbyen varierede mellem 14-28ms.
På staden
På Christianshavn og enkelte steder på Amager er der også "4G"-dækning hos Telia. Ikke så underligt, når nu Telias hovedkvarter ligger på Amager.
Her, på Lagkagehuset på Christianshavn, kunne netværket svinge sig op til en downloadhastighed på mellem 12 og 19 Mbit/s. Her er uploadhastigheden pludselig forsvundet igen. Vi kan kun klemme den op i nærheden af 0,2 og 0,5 Mbit/s. Pingtiderne ligger på 22 til 31ms.
Selve brugeroplevelse er den samme stabile som de to andre steder. Det tager næsten fire minutter at hente 200MB, men video og lydstrømme kan afspilles sideløbende, mens man surfer på nettet - og ikke oplever afbrydelser.
Den samme oplevelse får vi på en café nær Vesterport. Nu har vi også fået vores høje uploadhastighed tilbage. Den bliver i Speedtest.net angivet til at være 11 Mbit/s. Downloadhastigheden er cirka 30 mbit/s. Vi får pingtider mellem 23 og 28ms.
En fil på 200MB kan her hentes på godt og vel et minut og 40 sekunder.
Dødsvært at teste
De svingende hastigheder i testen kommer ikke bag på Ole Hauris, der er "radio access network planning manager" hos Telia. Han peger på, at webaserede test-applikationer som Speedtest.net ofte giver så svingende resultater, at Telia ikke selv anvender dem til test. Til nøds kan den svenske Bredbandskollen anvendes. Men ellers er der behov for mere kontrollerede testmiljøer. For eksempel opsætning af en dedikeret FTP-server, så der ikke er andre forstyrrende elementer i testen, hvis man vil have de mest præcise målinger.
"Det er dødsvært at teste 4G. Det er så hurtigt, at hastigheden ikke rigtig er et issue længere. Det man ser i testene er ofte et udtryk for flaskehalse andre steder i netværket, fordi vi er oppe og ramme loftet i forhold til, hvad selve internettet kan," siger Ole Hauris.
"Det er lidt interessant, for det kan betyde, at vi ikke længere skal snakke Mbit/s. Det bedste er egentlig at gå ud og spørge brugerne, hvordan de oplever kvaliteten," siger Ole Hauris.
Konklusion: Vi har det for os selv
Denne test er ikke en tilbundsgående analyse af 4G hos Telia. Det er et øjebliksbillede, og netop øjebliksbillede er kodeordet i denne sammenhæng. For det er tydeligt, at der stadig er lukket yderst få mennesker ind på netværket med de hurtigste dongles, når én bruger kan hamstre helt op til 50 Mbit/s. Telia ønsker i øjeblikket ikke selv at oplyse antallet af 4G-kunder. TDC har antydet, at Telias hurtige åbning af deres 4G-net i høj grad kan handle om markedsføring i form af mærkaten om at være det første selskab på banen. Men så skarpt kan man ikke sætte det op.
Telias såkaldte 4G-net har bestemt noget at byde på. Pæne hastigheder og en stabil forbindelse. Så længe man altså ikke bevæger sig.
I testen har vi ikke afprøvet donglens mobilitet, altså evne til at skifte mellem "4G" og 3G-nettet, da Telia over for ComON selv har indrømmet, at de første dongles har problemer med overleveringen, og at en løsning først er på plads om nogle måneder.
Den ringe uploadhastighed er nok til, at jeg ikke personligt kunne finde på at vælge produktet som min eneste internetforbindelse endnu. Denne test blev for eksempel udsat en dag, fordi netværket på en af destinationerne var dødt en hel dag. Dagen efter var der hul igennem.
Men jeg kunne godt finde på at anbefale det til andre storbymennesker, der har brug for en mobil forbindelse - hvis de vel at mærke kan leve med den begrænsede uploadhastighed, skiftende hastigheder og at der stadig kun er netværksdækning i landets fire store bymidter. Desuden skal de være interesserede i at betale 499,- kroner om måneden, som det hurtigste abonnement med forbrugsgrænse på 30GB koster (80 Mbit/5 Mbit). Inden for fem måneder udvides dækningen. Se blandt andet kortet øverst til højre.
Det helt store spørgsmål er dog, hvor hurtigt kunderne vil strømme til Telia, for med flere end de såkaldte early adopters på netværket vil hastighederne med stor sandsynlighed være noget lavere. Til den tid er der ikke andet for end at lave en ny test.
Vis Test af Telias 4G-net på et større kort