Nicholas Negroponte

Nicholas Negroponte har en legendarisk status blandt IT-tilhængere over hele kloden. Negroponte beskæftigede sig med udvikling af brugerflader, dengang det stadig blev betragtet som hedensk at spilde maskinkraft på grafiske elementer, og grundlagde MediaLab på det magtfulde Massuchusetts Institute of Technology (MIT), hvorfra mange spændende udviklinger har fundet vej til forbrugerne. Negroponte's bog "Det Digitale Liv" satte pejlemærker for fremtidens informationssamfund og cementerede hans position som den mest feterede IT-guru.


I et interview med ComON fortæller Nicholas Negroponte om sine visioner - og bekymringer - om informationssamfundet, anno 1998.


ComON: Hvad er den største fejl, som erhvervslivet på globalt plan begår, når det gælder Internet? Hvad er den største misforståelse?


Negroponte: Den største fejl består i at tro, at det ikke involverer dig. En anden fejl er at tro, at udviklingen kommer meget langsommere end den faktisk gør. E-commerce er et godt eksempel. Du vil se en billion dollars i elektronisk handel i år 2000, af ingen anden grund end at firmaerne ellers ikke vil overleve. Det traditionelle system med regninger sendt gennem posten er en meget stor hindring i konkurrencen med andre firmaer. Handel mellem virksomheder, bestilling og betaling på nettet, alene, vil accelerere E-commerce til et punkt hvor vi godt kan droppe E'et.


ComON: Du er formand for 2B1 Foundation, der stræber efter at bringe verdens børn sammen i et fælles elektronisk netværk. Hvordan skal denne kolossale opgaves klares?


Negroponte: Det skal ske ved at studere, hvordan Internet har spredt sig over hele kloden, og benytte den samme smitsomme model, der spredes fra rødderne, ikke fra toppen og nedefter. 2B1 forfølger den tanke, at hjælpen skal frem på steder, hvor det mindst sandsynligt at den digitale verden vil nå hen indenfor de næste fem år. For at nå dette mål har vi valgt at arbejde med landsbyskoler i verdens fattigste nationer. Det er skoler, som ofte kun indeholder et enkelt rum, med elever af alle aldre i samme rum, i sig selv en interessant pædagogisk model.


ComON: MediaLab er arnestedet til mange spændende fremtidsteknologier. Kan du løfte sløret for nogle nye udviklinger, der stadig befinder sig på et spædt stade, men vil få stor betydning fremover?


Negroponte: Nogle af de mest spændende nye udviklinger lige nu er:


- at udskrive en fungerende pc, inklusive de mekaniske dele, på papir.

- at projicere stilhed og lyd ud i rummet.

- at tilføje skjulte informationer der kan autentificere indhold.

- at detektere menneskelige følelser og sindstilstande for bedre interaktion.

- at udvikle klædbare og spiselige computere for sundhedens og underholdningens skyld.

- at udvikle kvantecomputere, der skal tage over, når Moore's lov ikke længere gælder.

- at bruge den menneskelige krop til at overføre og lagre informationer.

- og det var bare nogle få eksempler ...


ComON: Der har været megen omtale af muligheden for etableringen af en skandinavisk pendant til MediaLab. Kan du forklare vores læsere, hvilke fordele en sådan forskningsindretning vil bringe til denne region?


Negroponte: Det er et kapitel, der udspilles lige nu, og det ville ikke være rigtigt af mig, hvis jeg brugte medierne som lobby i dette øjemed. De involverede parter inviterede os til at fremlægge et forslag. Det har vi nu gjort, og det er så op til dem at afgøre om fordelene er store nok. MediaLab bedømmer sig selv i forhold til de fremskridt, som vi kan bringe til verden, ikke til Massachusetts eller U.S.A. Det er måske på tide, at Skandinavien gør det samme.


ComON: Du er citeret for at have udtalt, at Stockholm er den bedst egnede lokalitet for et sådant institut. Er løbet kørt i den forbindelse, eller overvejer du stadig andre muligheder, eksempelvis den danske hovedstad København?


Negroponte: Det er muligt, at Stockholm afviser vores forslag, og så er vi parat til at genoptage overvejelserne. Faktisk har vi allerede startet forhandlinger med London og Dublin.


ComON: Hvad er din holdning til problematikken omkring skiftet til år 2000? Mener du, at den første dag i det nye årtusinde virkelig vil betyde den digitale død for millioner af computere, eller er de mange dommedagsprofetier bare hysteri?


Negroponte: Det er slet ikke hysteri, men meget alvorligt. Det er faktisk skræmmende, at du overhovedet stiller dette spørgsmål, for den største skade vil ske fordi dette problem bliver ignoreret. Men det er også vigtigt at forstå at verden ikke går under ved midnatstid d. 31. december, år 1999. Vi vil opleve år 2000-fejlen dukke op flere år derefter. Eksempelvis kan det være, at en traktor stopper midt på en mark ni måneder derefter, fordi chippen, der kontrollerer oliebeholdningen, troede at der var et århundrede til næste opfyldning, og motoren derfor brændte sammen.


ComON: Hvor stor er kløften mellem U.S.A. og resten af verden når det gælder informationsteknologi? Det siges ofte, at Europa er mindst to skridt bagefter U.S.A. ...


Negroponte: Jeg plejer at inddele Europa i tre geopolitiske bælter:


a) Skandinavien og England, der er meget digitale samfund, i særdeleshed Finland. De er overhovedet ikke bagefter.


b) Frankrig, Tyskland og Central-Europa, der er langt bagefter grundet deres kultur, ikke det tekniske stade.


c) Middelhavslandene, der mangler teknologi, men har en latinsk sjæl, der er perfekt til at være digital. De vil overraske os.




    Brancheguiden
    Brancheguide logo
    Opdateres dagligt:
    Den største og
    mest komplette
    oversigt
    over danske
    it-virksomheder
    Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
    Fiftytwo A/S
    Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

    Nøgletal og mere info om virksomheden
    Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

    Kommende events
    Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

    Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

    08. oktober 2024 | Læs mere


    Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

    Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

    23. oktober 2024 | Læs mere


    Årets CISO 2024

    Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

    24. oktober 2024 | Læs mere