Klumme: Software kan også købes for dyrt

Konkurrencestyrelsen har netop afgivet deres årlige konkurrenceredegørelse, og et af de områder den omhandler er softwarelicenser.

Styrelsen har undersøgt forholdene vedr. softwarelicenser på opfordring af bl.a. Dansk Dataforening. Foreningen gjorde dette efter at en mindre undersøgelse havde vist, at 90 pct. af IT-køberne mente at have oplevet misbrug af dominerende stilling hos IT-leverandører.


Gode IT-produkter påvirker virksomhedernes konkurrenceevne, og de vilkår, som IT-branchen byder kunderne, har stor betydning for kundernes muligheder for at konkurrere i et videnssamfund. Mens udgifterne til hardware er faldet væsentligt over de sidste 10 år, er udgifterne til softwareprodukter og konsulentydelser tredoblet.


Konkurrencestyrelsen


Nogle af de problemer som Konkurrencestyrelse har taget fat på er:


  • at leverandører udstikker restriktive retningslinier for anvendelsen af software som f.eks. forbud mod outsourcing og krav om afvikling på bestemt hardware.


  • at leverandører udfører konkurrencebegrænsninger som bundling af f.eks. hardware og software ved køb af nyt udstyr, mv.


  • at software typisk distribueres som licenser


Efter Konkurrencestyrelsens mening er det konkurrencebegrænsende og normalt forbudt efter konkurrenceloven at softwareleverandører kan forbyde virksomheder at outsource IT-driften. Endvidere vil Konkurrencestyrelsen gribe ind over for hardwareleverandører, der begrænser brugernes muligheder ved at kræve, at der samtidig skal købes bestemte typer software (bundling). Også bundling mellem software og software eller software og konsulentydelser vil der kunne gribes ind over for. Endelig mener Konkurrencestyrelsen, at softwarelicenser ikke bør ligestilles med licensaftaler inden for f.eks. patent- og varemærkeområdet. Licensaftaler bør i stedet betragtes som distribution af aktiver.


Et sæt anbefalinger


I Dansk Dataforening er resultatet af Konkurrencestyrelsens undersøgelse ikke overraskende. Danske virksomheder er i dag afhængige af IT-systemerne og det et problem, hvis omkostningerne til IT er for høje, eller hvis IT begrænser virksomhedernes muligheder for udvikling.
Som også Konkurrencestyrelsen siger det, så adskiller konkurrenceforholdene i IT-branchen sig fra andre erhverv ved produkternes kompleksitet og karakter. Køberne kan ikke overskue markedet og sammenligne priser, og kunden kan også blive bragt i et afhængighedsforhold til softwareleverandøren. Når virksomhederne først har valgt et system, er de ofte afskåret fra alternative valgmuligheder.


Derfor er det fortsat nødvendigt med høj fokus på konkurrencesituationen blandt IT-leverandørerne. Der skal ikke herske tvivl om, at vi har hilst undersøgelsen velkommen. Imidlertid er der også behov for fokus blandt IT-køberne, og det fortjener at blive nævnt, at Konkurrencestyrelsen afslutter gennemgangen af området med en række anbefalinger, som IT-købere bør iagttage, når de køber software. Se redegørelsen på Konkurrencestyrelsens hjemmeside.


Af Aage Albrecthsen, fmd. for fagrådet for systemudvikling

Dansk Dataforening




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere