Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 6. juli 2007.
prøver at gøre fødevaresikkerheden digital ved at gå fra mapper til databaser.
digitalisering
Af Kristian Hansen
Et skift fra tykke mapper med papirer til databaser udgør Dansk Supermarkeds digitale satsning på egenkontrol af fødevarer i butikkerne.
På trods af voldsom fokus på fødevaresikkerheden er it ikke et våben, der er taget i brug i Danmark.
Dansk Supermarked er længere fremme end andre butikskæder herhjemme. Analoge metoder hersker i branchen.
"Få butikker har digitale egenkontrol-systemer i modsætning til for eksempel engrosvirksomheder," siger souschef Vibeke Højbjerg fra Fødevarestyrelsen.
Hun hilser derfor initiativet meget velkommen.
"Vi stiller ingen krav til, at det skal foregå manuelt, så hvis det letter de administrative byrder og betyder færre fejl og forglemmelser, så er det kun meget positivt," siger hun.
Ledelsesværktøj
Kvalitetschef Jørgen Bentzen fra Dansk Supermarked er selv stolt over det nye it-system.
"Vi tog udgangspunkt i den manuelle egenkontrol, der så skulle køres et it-system ind over" siger han.
Foreløbig har alle Bilka-, Føtex- og Salling-butikker fået det nye it-system, og Netto-butikkerne er i fuld gang med en pilottest.
De ansatte skal skrive oplysninger ind i et it-system på butikkens intranet. Det vil dog sige, at medarbejderne fortsat skal skrive egenkontrol-oplysningerne ned på et stykke papir og derefter skrive det ind i it-systemet.
"Du kan godt kalde det dobbeltregistrering," siger kvalitetschefen, der understreger, at systemet ikke er indført for at hente effektiviseringsbesparelser.
"Det er i høj grad et ledelsesværktøj, så vi sikrer os, at medarbejderne overholder vores egne høje standarder for opbevaring. Og dermed giver kunderne fødevarer af høj kvalitet," siger han.
Har en afdeling glemt at lave en kontrol, bliver der sendt en mail til lederen af afdelingen, der så ringer ned i afdelingen og beder dem huske det.
Temperaturtjek
En del af egenkontrollen består i at tjekke, om butikkens kølediske har den rigtige temperatur.
"Vi har valgt at tjekke tre gange om dagen her i sommerperioden, og bliver det ikke gjort i det aftalte tidsrum, får lederen automatisk besked om det" siger Jørgen Bentzen.
Han forklarer, at en fjerdedel af alle de sure smilieys, firmaets butikker har fået, skyldes at medarbejderne har glemt at udfylde skemaer, eller at papirer er blevet væk.
Det undgår man i fremtiden med det nye system, oplyser Jørgen Bentzen
PDA bliver næste trin
Jørgen Bentzen fortæller, at næste trin vil være at se de ansatte gå rundt med en PDA, der kan scanne en køledisk, hvorefter medarbejderen kan indtaste oplysningerne direkte i systemet ude i butikken.
Der er ingen konkrete planer om at koble de allerede eksisterende elektroniske systemer, der overvåger temperaturer, sammen med egenkontrolsystemet.
"Medarbejderne skal ud til kølediskene for blandt andet at se, om nogle af varerne ligger over kanten," siger han.
Selskabet har heller ingen konkrete planer om at installere automatiske sensorer til at tjekke det.
Billedtekst: Fødevarer Dansk Supermarked satser på digital egenkontrol af fødevarer i butikkerne. Arkivfoto
OriginalModTime: 05-07-2007 14:03:51