DF: Fagforeninger skyld i kartel-farce

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 18. maj 2007.


Karteller Dansk Folkeparti vil lade det være op til arbejdsmarkedets parter selv at forhandle en aftale på plads om de omdiskuterede jobkarteller. Fagforeningerne beskylder DF for løftebrud.

Det er fagforeningernes skyld, at der ikke kommer et forbud mod de hemmelige jobkarteller. Sådan lyder det fra arbejdsmarkedsordfører Bent Bøgsted fra Dansk Folkeparti, der mener fagforeningerne bør tage det næste skridt i sagen
Af Kristian Hansen
Bolden ligger hos fagforeningerne.
Det mener arbejdsmarkedsordfører Bent Bøgsted fra Dansk Folkeparti.
"De har fået det nøjagtigt, som de har bedt om. Jeg trak lovforslaget tilbage. Nu må de selv finde en løsning med ministeren og arbejdsgiverne," siger Bent Bøgsted.
Han tror, beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) vil være villig til at tale med fagforeningerne, da ministeren også er modstander af de hemmelige aftaler.
"Men om det er realistisk, at de kan finde en fælles løsning, det tør jeg ikke sige noget om. Uanset hvad vil Dansk Folkeparti ikke tage initiativ til noget på denne side af et valg," siger han.
Dermed har tonen fået en lidt anden lyd end i sidste uge lige efter ordføreren trak tæppet væk under lovforslaget, som han var med til at tvinge ministeren til at fremlægge.
Dengang lød det, at Dansk Folkeparti ikke vil stemme for et forslag, der forbød hemmelige aftaler på denne side af et valg.
Det vil han ikke afvise i dag.
"Vi bryder os ikke om de hemmelige aftaler. De er en uskik, men kommer der et forslag fra fagforeningerne, der bakkes op af ministeren, så vil vi da overveje at støtte det," siger han.
Ikke sur
Bent Bøgsted afviser at være sur på fagforeningerne, der især i det sidste halve år har bedt om et lovindgreb mod hemmelige jobkarteller, men altså efterfølgende har kritiseret ordførerens lovforslag sønder og sammen.
"Nej, jeg er skam ikke sur på dem. De har handlet, som de mente var rigtigt. De ville åbenbart ikke have forbudt de hemmelige aftaler," siger han.
Men Bent Bøgsted forstår ikke, at fagforeningerne har rejst al den kritik af de hemmelige aftaler, og så afviser en lov imod aftalerne, når den kommer.
"Jeg kan ikke se, hvordan en lov, der forbyder de hemmelige aftaler, stiller lønmodtagerne ringere. Almindelige jobkarteller er jo lovlige i dag," siger han.
Derfor føler Bent Bøgsted heller ikke, han svigter lønmodtagerne, som han i efteråret 2006 lovede et lovindgreb mod hemmelige jobkarteller.
"Jeg har ikke svigtet dem. Det er fagforeningerne, der har talt på lønmodtagernes vegne med deres kritik. Jeg vil jo ikke tvinge en lov igennem, som ingen vil have," siger han.
Bent Bøgsted konkluderer, at problemet med de hemmelige aftaler ikke kan være så stort, når fagforeningerne ikke ønsker lovforslaget.
"Det må jo være tilfældet. De har jo heller ikke fundet det vigtigt nok at tage op til overenskomstforhandlinger," siger han.
Bent Bøgsted er selv i tvivl om hvor stort problemet reelt er.
"I fremtiden vil vi sandsynligvis høre nye historier, men vi ved jo ikke hvor mange der er - ingen ved det." siger han.
Unfair opposition
Oppositionens rolle er ordføreren også overrasket over.
"Jeg har ikke i mine fem-seks år i Folketinget set et enigt udvalg løbe fra det, som det har pålagt en minister. Sådan kan man jo ikke arbejde. Det er helt unfair," siger han.
At oppositionen så efterfølgende fremlægger sit eget forslag, det melder dem bare helt ud af forhandlingerne, mener Bent Bøgsted.
"Oppositionen kan jo ikke forvente at blive indbudt til forhandlinger af ministeren, når han fremlægger en lov, et flertal i arbejdsmarkedsudvalget har bedt ham om, og så oppositionen efterfølgende fremlægger sin egen lov," siger han.
Bent Bøgsted afviser, at han kunne have gjort noget anderledes i forløbet.

Billedtekst: Lov Først var der en lov, så var den der ikke. Sagen om de hemmelige jobkarteller tog en uventet drejning, da Bent Bøgsted fra Dansk Folkeparti i sidste uge valgte at trække støtten til det lovforslag, regeringen havde fremsat. Foto: Polfoto

OriginalModTime: 21-05-2007 14:00:09




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere