Fyresedlen

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 11. maj 2007.


Uddrag af brevet:

"Du er fritstillet med omgående virkning."

"Baggrunden for opsigelsen er din gentagne offentlige og illoyale optræden over for IBM, din miskreditering af IBM og din bevidste tilsidesættelse af at gøre brug af de etablerede interne informations- og klageadgange til fordel for offentlig kritik af IBM, senest i Computerworld Online den 27. april."

Søren Vendel Hansen
Personalechef

Juristen:
forstander, Danmarks Journalisthøjskole: Privatansatte er dårligere stillet end offentligt ansatte. Principperne for offentligt ansatte er fastslået af Folketingets Ombudsmand, men han har ikke noget at sige om privatansatte.
I det fagretlige system er det for et halvt år siden anerkendt, at en privatansat tillidsmand fik en advarsel, fordi han udtalte til et fagligt tidsskrift, at det ville blive vanskeligt at klare opgaverne med en mindre bemanding på et trykkeri.
Så man kan groft sagt sige, at der ingen beskyttelse er af de privatansattes ret til ytringsfrihed.
Det er kendsgerningen i dag.
Først hvis der bliver ført en sag til den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, vil der formodentlig blive nogle mere faste retningslinjer.
I nogle lande er der en vis beskyttelse af privatansatte. Senest har Norge fået en bestemmelse i den norske arbejdsmiljølov, der omfatter både privat og offentligt ansatte.

Arbejdsgiveren:
Tom Togsverd, direktør, ITEK under Dansk Industri: Det er jo illoyalt. Det nytter simpelthen ikke, at medarbejdere, efter man er blevet enige om en strategi og kurs internt, så efterfølgende går ud og modsiger ledelsen.
Her i huset forventer vi, at vores medarbejdere er ambassadører, der også til private sammenkomster forsøger at sælge vores synspunkter. De er altid i arbejdstøjet.
Og i IBMs tilfælde havde de jo i sidste ende ingen anden mulighed end at skride til fyring. Jeg mener faktisk, at de har en god sag. Medarbejdere kan påvirke internt og deltage i diskussioner der, men når der er taget en solidarisk beslutning, så må man som medarbejder holde sig til den.
Kritiske ytringer i det offentlige rum fra talerstole eller i medier tvinger simpelthen virksomheder til at fyre ansatte. Og mit råd til virksomhederne er da også: Ingen slinger i valsen.
Vi oplever ikke særligt mange problemer på det private område, netop fordi folk har lært det. Faktisk mener jeg også, at de offentligt ansatte engang imellem får for lang snor. Ansatte har en loyalitetsforpligtelse, og kan man ikke stå inde for ledelsens beslutninger, må man finde sig et andet sted at arbejde.
Man kan da heller ikke som sygehusdirektør have, at læger fortæller i medierne, at de har for få ansatte til at kunne klare deres job.
Det er et spørgsmål om at bruge sin sunde fornuft. Som enkeltperson må man gerne mene noget andet end virksomheden, men det skal man ikke ytre sig om rundt omkring. Kun i meget få tilfælde, hvor der er tale om direkte ulovlige ting der skal frem i lyset, er det fair at stå frem, men det gælder forsvindende få sager.

Fagforeningen:
Tine Aurvig-Huggenberger, næstformand, LO: Ingen skal regulere lønmodtagernes ret til at sige deres mening - slet ikke arbejdsgiverne.
Det er i dag svært for privat- ansatte at støtte sig til nogle retningslinjer, da der ikke er ført så mange sager, der kunne danne præcedens. Men Dansk Industris holdning på området er jo helt ude i hampen.
Lønmodtagere må selvfølgelig ikke røbe forretnings­hemmeligheder, men alle har da ret til at sige deres mening - også selvom den skulle være
i modstrid med arbejdsgiveren.
Vi har i de seneste to år diskuteret ytringsfrihed rigtigt meget herhjemme. Og ytringsfrihed drejer sig ikke kun om tegninger, det er jo helt fundamentalt at kunne sige det, man mener.
Ofte er der tale om væsentlige samfundsmæssige problemstillinger, som nu sagen med IBM.
Jobkarteller bryder med hele den måde, vi har indrettet vores samfundsmodel på, så hvis ingen kan stå frem og fortælle, hvad de mener om dem, også ansatte, så ser det skidt ud.
En moderne virksomhed bør kunne håndtere en dialog i pressen med sine medarbejdere, ellers er det ledelsen, der er uduelig.
Ligesom medarbejdere i Arriva forhåbentlig fortæller os, hvis der er noget galt med sikkerheden, selvom ledelsen ikke vil have det frem, er det vigtigt, at folk hos IBM står frem og siger, at virksomheden bryder med kernen i vores arbejdsmarked.
Ellers ville det jo aldrig komme frem.
Der er behov for, at vi får fæstnet de private lønmodtageres rettigheder på denne front på samme måde, som de offentligt ansatte har nogle mere faste retningslinjer og bedre rettigheder.

OriginalModTime: 10-05-2007 13:59:53




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere