Global strid om kontrollen over internet

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 29. september 2006.


Stormagtspolitik og ytringsfrihed spiller ind, når amerikansk-støttede ICANN og FN's nye Internet Governance Forum skal kappes om indflydelse om fremtidens internet.

- Jeg stoler aldrig på en mand, med mindre jeg har hans penis i min lomme. Citatet er tillagt den afdøde, amerikanske præsident Lyndon B. Johnson, men karakteriserer ganske godt USA's nutidige politik, hvad angår kontrollen med internettet.
Ganske vist er nettet ekstremt decentraliseret - det består af mere end 300.000 forbundne netværk - men magten over dets rodzone og de 13 servere, som styrer systemet af domænenavne, ligger stadig grundlæggende i Amerika.
Rodzonen styres af organisationen Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, eller ICANN, en størrelse, der på mange måder er lige så spøjs som det internet den er sat til at forvalte et vigtigt hjørne af.
ICANN ligger langt fra alfarvej i Marina del Rey i Californien og har, ifølge sin hjemmeside, kun omkring 50 ansatte. Det er en privat organisation med en international bestyrelse, men den har nære bånd til den amerikanske regering, og blev skabt i 1998 som en slags spin-off fra det amerikanske handelsministerium.
Trods sin beskedne størrelse er ICANN i princippet ekstremt magtfuld gennem sin de facto-kontrol over internettets adressestruktur, som holder sammen på det vidtfavnende web.
- Skønt det fulde potentiale stadig er uprøvet, så er myndigheden over root serverne meget tæt på at være en virkelig overgribende myndighed over internettet - den afgørende mellemmand som alle er afhængige af, vurderer Jack Goldsmith og Tim Wu, to førende juridiske eksperter i internetspørgsmål og forfattere til bogen "Who Controls the Internet?"

I efteråret 2005 blæste en række stater til storm mod ICANNs dominans i forbindelse med FNs World Information Summit.
- Det kritikken går på, er, at der er et demokratisk underskud i ICANN, fordi folkevalgte regeringer ikke har tilstrækkelig indflydelse, siger Martin von Haller Grønbæk, advokat med speciale i IT-ret.
Kritikerne af ICANN advokerer for skabelsen af en FN-organisation i stil med International Telecommunications Union, der formulerer og forvalter de globale regler på teleområdet.
I modsætning til ICANN, med dens tætte bånd til USA, vil et sådant organ i udgangspunktet repræsentere en bred vifte af interesser.
Men der er flere problemer med denne tilgang. Et er, at den tekniske regulering af nettet let risikerer at blive en brik i et større spil.
- Der kan hurtigt gå for meget politik i det, vurderer Martin von Haller Grønbæk.
I et mareridtsscenario kunne man forestille sig en 'balkanisering' af internettet, hvor nationale eller regionale fraktioner nægter hinanden adgang til dele af nettet, eller prøver at 'lukke' for domænenavne de ikke sympatiserer med - noget man har set i mindre målestok i forbindelse med de kinesiske myndigheders forsøg på at begrænse søgninger på nettet.
Netop sikringen af ytringsfrihed på nettet er et argument mod en FN-regulering på området, idet indflydelsesrige lande som Kina, Rusland og en række stater i Mellemøsten alle har ondt i demokratiet, og generelt ikke opfattes som troværdige forsvarere af friheden på nettet.

Selvom der er betydelig skepsis, hvad angår ICANNs uafhængighed, så er der få konkrete eksempler på, at organisationen har misbrugt sin magt. De fleste iagttagere synes da også at advokere for en reform af ICANN, snarere end skabelsen af et alternativ til den.
- ICANN er ikke det optimale, men måske det bedste af det, som er muligt, vurderer Martin von Haller Grønbæk.
Hvor megen dynamik tilhængerne af en FN-model har mulighed for at skabe vil formentlig blive klarere, når det nyoprettede Internet Governance Forum i FN-regi holder sin første konference i Athen i november.
At dømme efter de første oplæg til forumet, bliver der tale om en diskussionsklub - designet til at tilfredsstille kritikere i Europa og den tredje verden - snarere end et organ, der vil få nogen reel indflydelse på internettets fremtid.

OriginalModTime: 28-09-2006 14:44:32




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere