Elselskaber bagefter med fibertilslutning

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 24. marts 2006.


De tre elselskaber i front med fiberudrulningen har kun omkring 4.000 kunder på fibernettet i dag. Så elselskaberne er bagefter, mener teleanalytiker.

Endnu binder frosten jorden flere steder, hvilket vanskeliggør arbejdet for elselskabernes gule gravemaskiner, som er i gang med at give danskerne fiber-internet.
Men selvom vejret på den måde har forsinket elselskaberne lidt, er Kong Vinters besøg ikke nok til at forklare selskabernes kun ganske få tusinde kunder på fibernettet, siger teleanalytiker Torben Rune. Selskaberne er med andre ord bagefter med deres udrulning, mener han.
- De bevæger sig i bredbåndsmarkedet, som oplever voldsom vækst, og behovene er både kendte og eksisterende. Kunderne ved, at de har brug for det her, og samtidig satser TDC voldsomt på båndbredder på både 4 og 8 Mbit/s og på også at levere fiberopkoblinger til for eksempel boligforeninger. Elselskaberne har været på markedet i hvert fald et år med fiberløsninger, og nogle af dem flere år. Det er skuffende, at de med sådan et forspring ikke er nået længere, siger teleanalytiker Torben Rune, fra rådgivningsvirksomheden Netplan.

Han mener, at elselskaberne gør for lidt ud af at fortælle, hvad fiberopkoblingenre kan give kunderne.
At de for eksempel stadig anser fastnet-telefoni for et væsentlig produkt, mens kunderne i stigende grad betragter fastnet-telefoni som et gratis produkt, som man får med, når man køber bredbånd.
- Elselskaberne har ikke gødet markedet særlig meget. Nettene er der, og fiberbredbånd har nogle fantastiske egenskaber. Elselskaberne bør sælge det som adgang til en lang række tjenester og underholdning, siger Torben Rune.

Boks:
4.000 husstande på fiber-nettet
Elselskaberne er i gang med en omfattende udrulning af fiberoptiske kabler til alle husstande i deres dækningsområder. Det åbner for højhastighedsinternet via fiber helt frem til husstanden.
Udrulningen sker primært i forbindelse med, at diverse luftkabler lægges i jorden. Arbejdet gik for alvor i gang efter stormen i 1999, hvor mange især sjællandske elkunder var afskåret fra elektricitet i lang tid, fordi elkablerne blæste ned. Blandt andet elselskabet NESA besluttet derefter at lægge fiberoptiske kabler ned sammen med elkablerne, efterhånden som de kommer i jorden.
I dag har de tre elselskaber, som ifølge IT- og Telestyrelsen er nået længst med udrulningen tilsammen omkring 4.000 husstande på fibernettet, viser Computerworlds research. Kunderne fordeler sig således:
SEAS-NVE, der har været pionér på fiberområdet, har ca. 2.500 privatkunder koblet på nettet på Sjælland. Selskabet regner med frem mod juli at koble kunder på i Strøby og Strøby Egede i sydenden af Køge Bugt. Herefter følger fire byområder i nærheden af Kalundborg.
Nesa, også et sjællandsk selskab, har omkring 1.500 kunder på fibernettet. Selskabet regner med i løbet af de kommende måneder at tilbyde fiber til kunder i Søllerød, Holte, Bistrup, Virum, Nærum, Værløse, Hørsholm, Måløv, Fredensborg og Glostrup, og selskabet har allerede kontrakt med ydeligere 2.000 kunder, som blot skal have fiberen ind i huset.
- Vi leverer lige så snart, frosten er af jorden, siger telechef i Nesa, Gorm K. Elikofer.
Midtvest Bredbånd har nogle få hundrede kunder på nettet. Selskabet har været i gang med at koble privatkunder på i 14 dage, mens erhvervskunder og kommuner har været på siden oktober.
- Vi har gravet ud til nogle tusinde kunder, og nu mangler bare stikledningerne. I løbet af den kommende tid vil vi også komme i jorden i Holstebro, Lemvig, Ringkøbing og Thisted, siger direktør i Midtvest Bredbånd, Svend-Erik Jensen.fog

OriginalModTime: 23-03-2006 14:43:02




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere