SAP-systemet skal være lige så enkelt som homebanking

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 24. februar 2006.


Medarbejderne er en vigtig brik, når ERP-systemet skal gennem nye tilpasninger. Det er filosofien hos nkt cables, hvor it-chefen Lars Northeved altid tager brugerne med på råd for at få et brugervenligt system.

Når nkt cables operatører, teknikere og andre medarbej-dere producerer kabler i metermål på fabrikken i Asnæs på Vestsjælland, skal it-systemerne være lige så lette at gå til som homebanking. Det er målet med en tilpasning af virksomhedens ERP-system.
- Homebanking er virkelig slået igennem i alle samfundslag. Det er helt naturligt og rutinemæssigt at logge ind, flytte rundt på penge og betale regninger. Og det bør det daglige arbejde med et SAP-system også være, lyder det fra it-chefen hos nkt cables, Lars Northeved.
Siden 1992, hvor nkt cables skiftede et sæt egenudviklede ERP-systemer ud med en løsning fra SAP, har virksomheden gennemført adskillige tilpasninger i systemet.
I januar afsluttede kabelproducenten den seneste af slagsen, der gik ud på at udvikle en ny brugergrænseflade til den eksiste-rende SAP R3-løsning.
- Vi må konstatere, at SAP er relativt nemt at gå til for økonomiafdelingen og for ledelsen. Men hos os arbejder eksempelvis operatørerne også direkte i SAP-systemet, og her har vi nok forsømt at gøre det så nemt og overskueligt at arbejde med som muligt, forklarer Lars Northeved.
Nkt cables har cirka 400 SAP-brugere i Danmark. Netop brugerne er en vigtig brik, hver gang nkt cables foretager tilpasninger eller opgraderinger af ERP-systemet. En række brugere - typisk repræsentanter for et fagmodul i SAP eller fra en organisations-enhed som salg eller produktion - bliver taget med på råd, inden det tekniske arbejde med tilpasninger kan begynde for it-afdelingen.
- Det er afdelingerne selv, der skal prio-ritere, hvilke ændringer der kan understøtte deres arbejdsprocesser. Når de så har taget slagsmålet - og er blevet enige - be-gynder it-afdelingen at foreslå de tekniske løsninger, forklarer Lars Northeved.
Han har gennem mange år arbejdet ud fra ideen om at inddrage brugerne i udviklingen af nkt cables it-systemer. Mest af lyst - på grund af gode erfaringer - men også lidt af nød.
- SAP-mæssigt er vi en relativ lille organisation med få konsulenter tilknyttet. Det betyder, at vi er nødt til at have nogle ­skrappe superbrugere, som vi også kan læne os op ad i processen, siger it-chefen og tilføjer, at it-afdelingen derfor også skal være gearet til at tackle samarbejdet.
- Spørger man folk om deres mening, så får man den også. Og hvis man ikke er parat til at agere i forhold til det på en fornuftig facon, så er der lagt i kakkelovnen til et ordentligt slagsmål, lyder det fra Lars Northeved, der samtidig peger på, at der ligger store gevinster i samarbejdet med medarbejderne.
arbejdet er blevet sjovere
Hos nkt cables har det givet en kortere cyklus i forbindelse med udvikling og tilretning. Og så har det gjort it-chefens arbejde meget sjovere. Ifølge Lars Northeved giver det et fantastisk indblik i, hvad der bevæger sig hos brugerne - og hvad der giver virksomheden værdi.
Ønsket om lettere tilgængelige systemer har også en naturlig sammenhæng med, at nkt cables har valgt at satse på lean-filosofien, der går ud på at fjerne alt spild i organisationen - blandt andet inden for produktion og lager.
- Vi vil ikke længere producere efter prognoser, men efter konkrete kundeordrer. Det har forstærket ønsket om synlige processer og lettere tilgængelige systemer, så eksempelvis en operatør lettere kan se, hvad han foretager sig - og reagerer på det, forklarer Lars Northeved.
Han er ikke er i tvivl om, at fremtiden vil byde på mange flere tilpasninger og opgraderinger af ERP-systemet.
- Udviklingen af et ERP-system stopper aldrig. Når vi har gennemført de tilpasninger, der gør systemet mere brugervenligt, har kravene helt sikkert ændret sig på den anden side af hegnet - og så må vi forholde os til dem.

Billedtekst:
- Hos os arbejder eksempelvis operatørerne også direkte i SAP-systemet, og her har vi nok forsømt at gøre det så nemt og overskueligt at arbejde med som muligt, siger it-chefen hos nkt cables, Lars Northeved . Foto: Jesper Blæsil, Nybroe APS

Boks:
Lars Northeved om
den største udfordring
Hos nkt cables er medarbejderne med i processen, når der foretages tilpasninger i ERP-sy-stemet. Og selvom det sikrer et brugervenligt system, som alle medarbejdere kan betjene, er det også en af de store udfordringer, når der står systemændringer på dags­ordenen.
- Den største udfordring er at få organisationen til at lægge hovedet på blokken og sige: Det vil vi have. Der dukker altid nye ønsker op hist og her. Det kræver struktur i it-afdelingen, hvis arbejdet ikke skal blive for tungt og besværligt, siger it-chef Lars Northeved.

Boks:
ERP-tilpasninger
hos nkt cable
I 1992 skiftede nkt cables de egenudviklede ERP-systemer ud med en SAP R2 løsning. Dermed skiftede nkt cables fra selv at programmere til en slags pakkeløsning, hvor tilpasningen bestod i at vælge funktioner til og fra efter behov. Systemet kunne dog ikke håndtere nkt cables behov til fulde, fordi kabelproducenten ikke producerer i styktal men i metermål og vægt, og det var systemet ikke gearet til. Derfor valgte nkt cables at begynde at programmere igen - dog i SAP-sprog - og fik lavet en industriløsning, der kunne håndtere behovene.
I 1998-1999 valgte nkt cables at skifte til SAP R3 med en dertilhørende færdigproduceret løsning til håndtering af kabelproduktion. Siden da har nkt cables primært benyttet muligheden for at vælge til og fra og tilpasse det eksisterende SAP-system. Hertil har nkt cables selv udviklet en brugerflade - eller en overbygning på SAP - der gør det nemt for brugerne at foretage registreringer, blandt andet fordi brugerfladen indeholder færre skærmbilleder. Næste skridt går ud på at gøre SAP-systemet tilgængeligt på håndterminaler samt via en internetbrowser, så medarbejderne har adgang til systemet via internettet eller via en PDA.

OriginalModTime: 24-02-2006 12:55:55




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere