Bredbåndskunder bliver atter sorteper

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 10. februar 2006.


Regeringen forventer at være klar med
lavere bredbåndspriser til sommer. Tre år efter Cybercity første gang klagede over, at TDC tager for høje priser.

De danske bredbåndskunder må strække deres stærkt prøvede tålmodighed yderligere. Regeringen og dens embedsmænd bliver yderligere forsinket med deres indgreb mod TDC's overpriser på bredbåndsinternet som følge af den såkaldte dobbeltdækning (at fastnet- og ADSL-kunder betaler to gange for at bruge det samme kobberkabel ind i deres hjem).
Socialdemokraternes it-ordfører, Magnus Heunicke, og Venstres ditto, Torsten Shack Pedersen, krævede efter Computerworlds omtale af sagen før jul et hurtigt indgreb, senest i løbet af dette forår.
Men regeringen og IT- og Telestyrelsen melder nu, at den ikke kan love, at en løsning er klar før til juni.
- Jeg er ærgerlig over, at en løsning nu bliver yderligere forsinket, og jeg synes da, at IT- og Telestyrelsen skulle skynde sig mere, siger Magnus Heunicke.
Også internetudbyderen Cybercity ærgrer sig.
- IT- og Telestyrelsen må nu lægge noget handlekraft bag, hvis vi skal i mål uden yderligere forsinkelser, siger regulatorisk chef for Cybercity Nicholai Pfeiffer.
Forsinkelsen kommer til at koste bredbåndskunderne dyrt. For hvert år, der går uden et indgreb, snupper TDC yderligere 250 millioner kroner op af lommerne på bredbåndskunderne i overbetaling, mener konkurrenten Cybercity.
Forsinkelsen skyldes, at den løsning på dobbeltdækningen, som ellers skulle være trådt i kraft 1. januar i år, blev taget af bordet igen før jul.
Både myndigheder, politikere og telebranchen giver hinanden skylden for, at forsinkelsen kom. Alt efter hvem man spørger, skyldes det enten myndighedernes langsommelighed og dårlige håndværk i forberedelsen af indgrebet, branchens vægelsind og interne uenighed om den optimale løsning eller politikernes manglende mod til at tvinge en løsning igennem.
- Alle tre dele kan ligne en forklaring, men jeg synes mest, at det ligner dårligt håndværk, når IT- og Telestyrelsen fremsætter et løsningsforslag, som alle i branchen er imod. Så er det klart, at vi som politikere tager det af bordet igen, siger Magnus Heunicke.
IT- og Telestyrelsen og Videnskabsministeriet mener ikke, at de er skyld i nogen forsinkelse.
- Nu må vi grave dybere og sørge for, at alle sten bliver vendt i sagen. Og så må vi håbe, at det fører til en fælles opfattelse af den rette løsning, siger Sune Rahn, der er kontorchef i telepolitisk center i Videnskabsministeriet.

Billedtekst:
langsommelighed IT- og Telestyrelsen skal skynde sig mere, mener Magnus Heunicke, it-ordfører for Socialdemokraterne.
Foto: Torben Klint

Boks:
Dobbeltdækning
Danskere med fastnettelefoner betaler over deres almindelige regninger for de kobberkabler, som TDC har lagt ud til deres hjem. Når de samme danskere også gerne vil have ADSL-internet fra TDC eller en anden udbyder, bruger udbyderne de samme kabler. Men selv om kunden i forvejen har betalt for kablet over sin telefonregning, opkræver TDC et ekstra gebyr for at give adgang til kablet. Danskere med fastnettelefon og ADSL-forbindelse betaler altså to gange for den samme ydelse - den såkaldte dobbeltdækning.
Myndigheder, internetudbyderne, TDC og politikerne er for så vidt enige om, at den model står for fald. Til gengæld kan de ikke blive enige om, hvordan regningen for kobberlinjerne i stedet bør fordeles. Og mens de skændes, fortsætter TDC's kasseapparater med at ringe lystigt. Fortsætter kimeriet, vil de danske telekunder til nytår have betalt i alt over en milliard kroner for meget siden årtusindskiftet, mener konkurrenten Cybercity.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere