Teknologiernes jubelcyklus

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 13. august 2004.


Der kan både være fordele og ulemper ved at lade sig fange af "hypen" omkring nye teknologier. Jo tidligere man investerer, jo større er den potentielle konkurrencefordel, men det er risikoen også. Gartner har samlet 37 teknologier på årets hypekurve, der giver
et billede af teknologiernes modenhedsgrad.

Som gode oste tager ny teknologi den tid, en teknologi skal tage, før den bliver moden og spiselig for det brede marked. Det må være en af konklusionerne på den nyligt publicerede Hype Cycle 2004 fra analysehuset Gartner.
37 nye teknologier er valgt ud og placeret på forskellige stadier i den modningsproces, teknologierne skal igennem, før de opnår udbredelse. I perioden fra en teknologi introduceres til markedet har accepteret den, kan der gå over ti år, og i samme periode gennemgår teknologien en cyklus, der går fra store forventninger over skuffelse til en begyndende anvendelse.
- Hype om teknologi opstår i det øjeblik, en ny teknologi bliver introduceret for offentligheden, og alle kan se det smarte i ideen. Derefter vil forventningerne altid overstige det, man reelt kan implementere. Det når toppen af hypen. Så følger de reelle implementeringer og ikke mindst skuffede erfaringer, hvor alt går galt, og det sender teknologien ned i skuffelsens dyb, siger Henrik Zangenberg, direktør for Gartner i Danmark.
Glemsel eller succes
Fra dybet er der to veje. Den ene fører ud i glemslen, til skabelsen af sjove anekdoter om dengang vi alle talte om den uduelige teknologi X-Y-Z. Den anden til et sted, hvor teknologien stille og roligt modnes for så at blive genopdaget, implementeret og i sidste ende accepteret på markedet.
Teknologien VoIP (telefoni over internet protokol) illustrerer fint den teknologiske cyklus. I 2001 var jublen stor over potentialet for telefoni over datanetværk. Teleselskaberne skulle ryste i bukserne, for deres forretningsmodel var en hårsbredde fra at forsvinde. Det skete ikke. I stedet opstod historierne om dårlig talekvalitet og manglende prioriteringsmekanismer for de datapakker, der indeholdt henholdsvis tale og almindelig data, og VoIP blev kastet ned i desillusionernes dyb.
Nu er vi imidlertid begyndt at se de første seriøse eksempler på fungerende implementeringer, og der er bred enighed om, at det snart har nået stadiet, hvor det er klar til massemarkedet. I foråret annoncerede Bankernes EDB Central i Roskilde for eksempel den hidtil største installation af IP-telefoni i Danmark. Den omfatter 78 banker med godt 6.000 medarbejdere. Gevinsten er store årlige besparelser, kort tilbagebetalingstid og nye digitale funktioner.
Overhaling
Alle teknologier gennemgår en hype-cyklus, men der er stor forskel på, hvor hurtigt det går. Serviceorienteret arkitektur, der ligger til grund for webservices, vil for eksempel nå modenhed og markedsaccept inden for to til fem år.
Det er hurtigere end forretningsmodeller baseret på webservices, der af Gartner vurderes til at have en tidshorisont på fem til ti år, før de bliver en markedsnorm. Det tager længere tid at ændre forretningsmodeller, så webservices indpasses, end det at etablere arkitekturen bag.
Spørgsmålet er så, hvad virksomhederne får ud af at følge de forskellige teknologier fra vugge til accept. Det hele handler ifølge Henrik Zangenberg om konkurrencefordele og risikovillighed.
- Jo tidligere på hypekurven, du investerer i en bestemt teknologi, jo større er risikoen, men jo større er også muligheden for, at du kan få en konkurrencemæssig fordel, hvis du rammer rigtigt. Er du knap så risikovillig, er det bedst at investere sent på kurven, hvor teknologierne er modnet og gennemtestet, siger han

Boks:
Teknologier, værd at hold øje med:

Teknologier på vej op ad hype-kurven

Protein-DNA logik og
molekylære transistorer
Udnyttelsen af DNA-molekylernes evner til lagring af information ligger stadig på forskningsstadiet, og det vil tage mere end ti år, før det når massemarkedet. Til gengæld har teknologien, sammen med udnyttelsen af molekyle-transistorer, potentialet til fundamentalt at ændre den måde, vores computere er sat sammen på.
500 gram DNA indeholder mere computerkraft end alle computere nogen sinde bygget. De siliciumenheder, vi kender fra traditionelle computerchips, vil om 10-15 år have nået grænsen for, hvor små de kan blive, og de små molekyle-transistorer forventes at blive afløseren.

Udvidet virkelighed
Er efterfølgeren til virtual reality. Systemerne bruger gennemsigtige skærme, hvor brugeren får projiceret information, tegninger eller grafik. Et eksempel på anvendelse er læger under operationer, der kan få et 3D-billede af patientens hjerte projiceret op over brystkassen for at give et bedre billede af opgaven.

Computer-hjerne-interface
og tankegenkendelse
Endnu en teknologi på fosterstadiet. Tænkt som en teknologi, der kan tolke specielle hjernebølger genereret af brugeren, som derigennem kan overføre kommandoer til en computer. Stort potentiale for at hjælpe svært handicappede.

RFID på enkelte varer
RFID er en af de teknologier, der bliver talt meget om. De små radiobrikker, der skal sende informationer om position med mere, regnes som næste store skridt i håndtering af logistik. Alligevel går der ifølge Gartner mere end ti år, før de enkelte varer bliver forsynet med RFID, fordi det stadig er uklart, hvilken gavn slutkunderne får af, at varerne har en radiobrik.
Derimod er virksomheder som pakketransportselskabet UPS og detailhandelskæden Wal-Mart i gang med pilotforsøg med RFID på paller og kasser.

Wikis
Wiki betyder hurtig på hawaiansk og er et webbaseret samarbejdsforum. På siderne kan brugerne tilføje indhold som på andre internetfora, men det tillader også, at indholdet kan ændres af alle deltagende via en almindelig browser.

Teknologier i toppen af hype-kurven

Mikro-brændselsceller
Skal erstatte batterier til bærbare enheder, som vi kender dem i dag. Mikro-brændselsceller har en teoretisk kapacitet på ti gange et almindeligt batteri. Selvom prototyper eksisterer, har masseproduktion vist sig som en udfordring, og der vil gå fem til ti år, før teknologien når det brede marked.

Unified communications
Ideen bag unified communication-netværksystemer er at tilbyde adgang til information, indhold og samarbejdsværktøjer, uanset hvilken enhed eller netværksprotokol man bruger. Er blevet omtalt de sidste ti år, men er stadig langt fra modenhed. Sikkerheden forbliver en udfordring

Eksterne datagrid
Massiv parallel processerkapacitet, lejet for eksempel fra ekstern udbyder, skal give virksomhederne mulighed for at købe processerkraft, som man køber strøm, men langt fra alle virksomhedsopgaver egner sig til denne form for computerkraft, og betalingsmodeller samt sikkerhed er stadig store forhindringer.

Semantisk web
En udvidelse af web, som vi kender det i dag, hvor informationerne primært har værdi for det menneskelige øje. Semantisk web skal via mark up-sprog som OWL og RFD skabe maskinlæsbart indhold, som så igen skal forbedre brugernes adgang til informationer, systemsamarbejde og datakvalitet.

RSS
Really Simple Syndication er et XML-format, der gør det muligt for websites at informere brugere om nyt indhold på siden. Bruges p.t bredt til weblogs, men mangler stadig accept hos virksomheder.

Andre teknologier på toppen
Elektronisk blæk og digitalt papir, inkjet-processor, talegenkendelse til mobile enheder, Linux på virksomheds-pc'erne, WiMax, WiMedia, serviceorienteret arkitektur LEP/OLED.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere