Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 24. oktober 2003.
Forudsætningen for den fremtidige digitale forvaltning er, at kort- og registerdata samordnes, men muligheden for, at det ikke sker, består stadig, mener interesseorganisationen Geoforum.
Datapolitik
Spillet om koordinering af kort- og registerdata i Danmark er ikke slut. Og i modsætning til de øvrige nordiske lande er der ikke én central myndighed, der sørger for, at det sker.
- Herhjemme hører kortdata under Miljøministeriet, mens de fleste registerdata hører under Erhvervs- og Økonomiministeriet. Det er afgørende vigtigt for den kommende digitale forvaltning, at de samordnes, men der består stadig en reel fare for, at de bevæger sig i hver sin retning.
Det siger præsidenten for interesseorganisationen Geoforum, Peter Normann Hansen.
Geoforum er en bred organisation, der samler alle både offentlige og private interessenter samt brugere på geodataområdet.
Peter Normann Hansen påpeger, at selvom der er sket en opblødning med hensyn til lettere tilgang til offentlige registerdata, så er der et stykke vej igen:
- Der er stadig mange skattefinansierede informationer, som for eksempel tinglysningsinformation, der er både vanskeligt tilgængelig og dyr at anvende. Vi mener, at samfundsskabte data skal være gratis eller i det mindste billige at anvende, understreger han.
Vicepræsidenten for Geoforum Johnny Fredericia påpeger, at det som led i arbejdet hen mod digital forvaltning er nødvendigt, at der i offentligt regi etableres, hvad han betegner som en digital motorvej, og at det indebærer, at tiltagene på kort- og registerområdet koordineres. Han tilføjer, at det samtidig er afgørende, at data kvalitetssikres de steder, hvor de fødes.
Håber på samarbejde
Geoforum sætter sin lid til at Servicefællesskabet for Geodata under Miljøministeriet kan sørge for at koordineringen af kort- og registerdata bliver bedre:
- Vi har nu fået et centralt organ bestående af beslutningstagere fra både stat, amter og kommuner, der prøver på at sikre, samordne og koordinere indsatsen. Det kan forhåbentlig være med til at skabe konsensus på højt niveau, og vi lægger som organisation megen vægt på at have et konstruktivt samspil med servicefællesskabet, betoner Peter Normann Hansen, der tilføjer, at løsning af en række centrale problematikker på geodataområdet stadig ikke er løst.
Det skyldes blandt andet, at det ikke er klart, hvem der skal stå for finansieringen. Diskussionen om samspillet mellem data har rødder helt tilbage i den såkaldte Dybkjær-rapport om det digitale Danmark påpeger Peter Normann Hansen:
- Allerede dengang stod det klart, at forudsætningen for fremtidens digitale forvaltning er, at data spiller sammen både horisontalt og vertikalt - og mindst lige så vigtigt: At de er bredt tilgængelige.
billedtekst:
- Det er mindre vigtigt om kommunerne har forskellige systemer. Det er den uproblematiske udveksling af data, som har første prioritet, siger Peter Normann Hansen fra Geoforum.
Foto: Torben Klint