TOPNYHED:Nu er leverandøren af Danmarks nye NemKonto til 384 millioner kroner fundet - KMD ryger ud

Flextronics satser stort på medico-elektronik

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 3. oktober 2003.


Danmarks største elektronikproducent, Flextronics, spreder sig til nye områder. Virksomheden har investeret kraftigt
for at komme med i boomet inden for elektronik til medico-verdenen.

Flextronics i Pandrup har sat kursen mod fremtiden. Virksomheden satser på at udvikle sig fra elektronikfabrikant til underleverandør, der dækker både udvikling og fabrikation af nye produkter.
Nyt område for virksomheden er en massiv satsning på at få benene inden for i elektronikprodukter til medicinske anvendelser.
- Det nyeste skud på stammen er medico/micro-området, som vi efter mange og lange overvejelser har kastet os ud i. Vi har ansat folk, investeret en forfærdelig masse penge og indgået alliancer på kryds og tværs med blandt andre flere universiteter, forklarer administrerende direktør Peter Hinrup, Flextronics.
Med micro-teknologien nærmer Flextronics sig nano-teknologi, men Peter Hinrup vurderer, at virksomheden ikke vil kaste sig over nano-teknologi. I hvert fald ikke lige med det første.
- Når vi har koblet de to områder sammen, er det, fordi der er en forfærdelig masse synergi. Når man taler om medico-teknologi, så snakker man i samme åndedrag ofte også om micro-teknologi. Teknologi inden for medico-verdenen er ofte noget småt noget, siger Peter Hinrup.
Som eksempel nævner han høreapparater, som Flextronics også fremstiller i dag:
- Der er vi inde i nogle teknologier, der får en mobiltelefon til at minde om en gammel dampradio, siger han.

Forskelle
Han tilføjer, at selvom de to teknologier begge består af elektronik, adskiller medico-produkter sig ved at kræve en lang række certificeringer som for eksempel ISO 13485 og formentlig også FDA-listning fra de amerikanske føderale sundhedsmyndigheder.
Der er også nogle interne systemer, som bliver helt anderledes. Alle, der arbejder med produkterne, skal registreres, en masse ting skal kunne dokumenteres, og der skal være fuld sporbarhed på alt, hvad virksomheden laver, så eventuelle fejl kan spores tilbage til kilden.
- Vi tror på en enorm udvikling på det felt. Danmark er blandt de førende lande på området, hvilket blandt andet skyldes, at vi har tre af de allerstørste producenter af høreapparater, men der er meget andet end høreapparater, der omfattes af den verden, siger Peter Hinrup og tilføjer:
- Der er en underskov af udviklingsvirksomheder inden for medico/micro-området i Danmark. Det er helt imponerende.

Flere ben at stå på
Flextronics startede i Danmark i maj 2000 som ren producent af mobiltelefoner for Siemens, men har siden spredt aktiviteterne betydeligt.
- Vi stod med en stor kunde, Siemens, og ét produktsortiment, som bestod af mobiltelefoner. Siden har vi udviklet vores forretning og spredt os. Som underleverandør er det simpelthen livsfarligt at stå med én stor kunde. Både af lyst og nød har vi således spredt os til andre typer produkter og andre kunder, forklarer Peter Hinrup.
Flextronics har sideløbende foretaget voldsomme organisatoriske ændringer. Virksomheden er i dag en matrix-organisation, hvor hvert område har egen organisation og ledelse. Det har medført en relativt stor udskiftning i ledergruppen.
Siemens er stadig en stor delmængde af Flextronics' arbejde, men de andre forretningsområder er i vækst.
Med naturligt udgangspunkt i selskabets kernekompetence inden for mobiltelefoner laver Flextronics en række trådløse produkter. Her samarbejder virksomheden primært med lokale udviklingshuse i Nordjylland, som står for udviklingen, mens Flextronics producerer, industrialiserer og distribuerer produkterne.
Peter Hinrup peger på, at det er en styrke at ligge tæt på designhuse.
Blandt de produkter, som Flextronics har produceret på denne måde, er det første Bluetooth-hovedsæt, som blev lavet for GN Netcom. Det er udviklet af udviklingsfirmaet RTX.
Et andet eksempel er verdens hidtil mindste mobiltelefon, som er udviklet af Siemens i Aalborg for Xelibri.

Tilfældigt held
Det tredje område er underholdningselektronik til hjemmet, som Flextronics kom i gang med af mere eller mindre tilfældige årsager.
Peter Hinrup siger:
- Vi løb ind i en virksomhed. Det var KiSS Technology, som er et ualmindeligt innovativt firma.
Blandt de produkter, Flextronics producerer inden for underholdningselektronik til hjemmet, er dvd-afspillere og kabelmodemer.
Den nyeste kunde inden for dette område er højttalerfabrikanten Jamo i Glyngøre. Her står Flextronics for produktionen af en ny avanceret surround sound dvd-afspiller/forstærker, der delvist bygger på teknologi fra KiSS.
Maskinen, der også kan afspille cd'er og har indbygget radio, suppleres med Jamos højttalere og bliver på denne måde til både en hjemmebiograf og et stereoanlæg.
- Det er et typisk produkt for os. Det er et avanceret højkvalitetsprodukt, og det er kun den slags produkter, vi beskæftiger os med. Vi bekymrer os ikke om lavprisprodukter, fastslår Peter Hinrup.
Flextronics er inden for underholdningselektronik også på vej med mellemstore og store plasmaskærme med indbygget tv-tuner. I forbindelse med for eksempel Jamos dvd-receiver kan de anvendes som tv- og biografskærm.
- Normalt ville vi ikke have kastet os ind i produktion af underholdningselektronik, som normalt forbindes med produktion i lande som Kina. Men glem det. Når du kommer inden for innovative højkvalitetsprodukter, er det ikke nødvendigvis kinesiske virksomheder, der vinder, fordi teknologi, time-to-market og ikke mindst logistik bliver mere afgørende end små fordyrelser på produktionsprisen,
pointerer Peter Hinrup og tilføjer:
- Det er sådan nogle ting, vi skal lave. Vi kan kun konkurrere på kvalitet, innovation, fleksibilitet og logistik, og ikke mindst logistikken er noget, vi lægger rigtig meget vægt på.

Konvergens
Peter Hinrup vurderer, at produktionen af underholdningselektronik til hjemmet bliver et endog meget stort område med den tiltagende konvergens mellem it- og hi-fi-produkter.
- Der er ingen grænser for udviklingen på det område, og vi tror rigtig meget på den verden. Det var et scoop for både KiSS og os at få Jamo med på vognen, siger han.
Flextronics er i stigende grad gået ind i produkter med lav volumen og høj kompleksitet:
- Det er den type produkter, vi mest ser i Danmark, som er vores primære område, forklarer Peter Hinrup.
Flextronics laver desuden også prototyper for udviklere på en stor produktionslinie, der ofte kører i treholdsskift.

Billedtekst:
Peter Hinrup, Flextronics:
- Hvis vi forsøger at konkurrere på pris,
kan vi lige så godt lukke butikken i morgen.

Billedtekst:
Dette Bluetooth hovedsæt fra GN Netcom er udviklet af det nordjyske udviklingsfirma RTX og produceret af Flextronics. Firmaet producerer en række trådløse produkter, som primært er udviklet i Nordjylland.

boks:
Om Flextronics i Danmark
Virksomheden i Pandrup var oprindeligt ejet af den hedengangne danske producent Dancall. Efter en række opkøb endte den i 1997 hos Bosch, der dog allerede i 2000 forlod mobiltelefonområdet. Siemens overtog udviklingsafdelingen, mens Flextronics købte produktionsfaciliteterne i Pandrup. Det skete i første omgang med henblik på at producere mobiltelefoner som underleverandør til Siemens.

boks:
Udvikling i Danmark
Flextronics har netop købt det finskstiftede Microcell Group, der udvikler og producerer mobiltelefoner. Microcell har en udviklingsafdeling i Danmark med knap 100 medarbejdere, der sidste år skabte et overskud på 1,6 millioner kroner før skat. Firmaet har specialiseret sig i GSM-telefoner med GPRS-data samt EDGE-teknologien, der er undervejs på det amerikanske mobilmarked.

boks:
Fra EMS til ODM
I løbet af de seneste tre år har Flextronics satset på at udvikle sig fra blot at være underleverandør af elektronikproduktion, som betegnes EMS (Electronic Manufacturing Services), til både at levere udvikling og produktion, kaldet ODM (Original Design and Manufacturing). Flextronics har således i dag på verdensplan omkring 2.000 udviklingsingeniører.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. februar 2025 | Læs mere