Patienten i svag bedring

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 29. august 2003.


Fremad: Danske virksomheder og offentlige institutioner bliver stadig bedre til it-sikkerhed, viser ny rapport. Men gammelkendte problemer spøger stadig.

It-sikkerhedsniveauet er stigende i Danmark. Det viser Videnskabsministeriets rapport "Datasikkerheden i Danmark år 2002", som udkom i sommer. Rapporten strækker sig over tre år, fra 2000 til 2003, og tendensen er, at it-sikkerheden bliver taget mere alvorligt i virksomhederne og de offentlige institutioner, end det var tilfældet for få år siden.
Rapporten er baseret på besvarelser fra 418 virksomheder og institutioner i 2000, 359 i 2001 og 304 i 2003.
Samlet set over perioden er der sket et fald i indtrufne skader, og det er et positivt tegn, da man alt andet lige må formode, at trusselsbilledet er blevet forværret i den samme periode.
Men der er stadig masser at tage fat på ude i virksomhederne. 50 procent af de adspurgte virksomheder havde i 2002 virusangreb, hvor ni af de adspurgte betegner angrebet som alvorligt, og en enkelt ligefrem som katastrofalt.
33 procent af virksomhederne angiver at de led skade som følge af problemer med deres backup, heraf betegner 22 af de adspugte situationen som alvorlig.
To af de sikkerhedsproblemer, som i princippet burde være nemmest at håndtere, og som man selv har en hel del kontrol med, er altså kæmpe problemer i dagligdagen. Det er paradoksalt, fordi netop backup og antivirus for de fleste er gammelkendte it-sikkerhedsrelaterede problemer. Mange steder har man for så vidt backup-rutiner, der er gode nok, men medarbejderne mangler simpelthen træning i, hvordan man får det hele op at køre igen efter et alvorligt nedbrud.
Til gengæld er generelle problemer med internetadgangen faldet støt over de tre år, som rapporten beskæftiger sig med. Cirka 60 procent af virksomhederne havde problemer i 2000, og det tal faldt til 40 procent i 2001, mens tallet faldt yderligere til 20 procent i 2002. Her spiller det en vigtig rolle, at softwaren er blevet bedre, og at mange er gået fra dial-up linier til faste internetopkoblinger som for eksempel ADSL.
Problemer med telekommunikationen er der dog stadig masser af. I 2002 var telekommunikation med 47 procent på en andenplads over det, der volder virksomhederne størst kvaler, lige efter virusangreb. I 2000 havde 64 procent af de adspurgte problemer med telekommunikationen, og i 2001 var det tal faldet til 58 procent. Hyppige leverandørskift i disse år er nok en væsentlig del af årsagen.
Hardware-problemer har 22 procent af alle de adspurgte oplevet i 2002, hvilket kun er ganske få procent under tallet for 2000. 41 beskrev dem som generende og hele 25 betegnede som værende alvorlige. På trods af moderne tiders plug'n'play med videre, er der endnu ikke opfundet nogen kur mod hardware, der går i stykker, og med det lave fald i antallet af hændelser, ser det heller ikke ud til, at selve hardwaren er blevet mere robust.
Andelen af virksomheder og institutioner med en formel it-sikkerhedspolitik er svagt stigende over perioden. Fra 59 procent i 2000 til 64 procent i 2002. Nogenlunde det samme mønster finder man inden for tilstedeværelsen af formelle it-sikkerhedsorganisationer. Det tal går fra 42 procent i 2000 til 46 procent i 2002

Plads til forbedring
En undersøgelse gennemført af GM Markedskommunikation for it-sikkerhedsudbyderen Symantec blandt nordiske små og mellemstore virksomheder med op til 100 ansatte er mildest talt hårrejsende læsning. Det ser skidt ud, når det drejer som om selv de mest basale it-sikkerhedsforanstaltninger. For eksempel bruger ikke engang halvdelen af de adspurgte virksomheder en firewall. Det på trods af, at næsten alle virksomheder i dag har internetopkobling.
I alt medvirkede 806 virksomheder, heraf var 200 danske.
Internettet må siges at være slået helt igennem blandt virksomhederne. 99 procent af de adspurgte virksomheder har adgang til internettet, og hele 78 procent har også deres eget websted på nettet. Over 40 procent benytter ofte eller meget ofte internettet i forbindelse med det daglige arbejde, og næsten 40 procent har medarbejdere, som enten er i forbindelse med virksomheden via mobile enheder eller arbejder hjemmefra.
Netop virksomhedernes store tilslutning til internettet giver stof til eftertanke, når man ser på andre af undersøgelsens resultater.
Olivier Gerey, sikkerhedsekspert hos Symantec, erkender, at undersøgelsens konklusioner måske kan virke overrumplende.
- Vi blev en smule overraskede over, hvordan virksomhederne beskytter sig. Vi havde en formodning om, at det så bedre ud. Men på den anden side betyder det også, at der stadig er et marked at gå efter, og en opgave med at få resten af virksomhederne til at få installeret eksempelvis antivirus, siger Olivier Gerey.
Kun 80 procent af de adspurgte virksomheder benytter sig af antivirusløsninger. Antivirus er et af de it-sikkerhedsprodukter, der har været længst tid på markedet, og som formentlig er det bedst kendte. Derfor er det overraskende, at 20 procent ikke benytter sig af det.
56 procent af virksomhederne har ikke en firewall installeret. En firewall er ellers det mest tilgængelige og umiddelbare værn mod hackere. Det er næppe prisen, der afskrækker virksomhederne. De allerbilligste firewalls til små virksomheder kan fås til under 500 kroner i dag.
27 procent har haft driftsstop eller ligefrem mistet information på grund af hackerangreb eller virus. Og i over to tredjedele af tilfældene medførte det, at systemet ligefrem gik ned.
Man må altså formode, at virksomhederne udmærket er klar over problemerne, men at de ikke ser sig i stand til at løse dem alle selv. Således svarer 38 procent da også, at de benytter sig af ekstern kompetence til driften af sikkerhedsprodukter og løsninger, og hele 72 procent har en ekstern rådgiver koblet på, når der skal indkøbes nye it-sikkerhedsløsninger.

Boks:
De største it-sikkerhedsproblemer i danske virksomheder og offentlige institutioner
Kilde: Datasikkerhed i Danmark år 2002, Videnskabsministeriet

Billedtekst:
Olivier Gerey, sikkerhedsekspert hos Symantec, erkender, at firmaet var en smule overrasket over det lave niveau for it-sikkerhed hos små og mellemstore virksomheder.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere