Server-processorer for dummies

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 30. maj 2003.


INTELS XEON CPU: Xeon er i bund og grund en Pentium 4 processor, og de to deler hovedparten af arkitekturen. Men
der er alligevel forskelle, som gør Intel Xeon langt bedre egnet som server-processor end Pentium 4. Det retfærdiggør prisforskellen.

Set med det blotte øje er forskellene mellem Xeon og Pentium 4 svære at få øje på, og umiddelbart ligner Pentium 4 faktisk et bedre køb.
Efter at den seneste processorkerne blev lanceret, har Pentium 4 nu lige så meget level 2 cache-ram som Xeon-processoren, nemlig 512 kilobyte. Cachen henter selv instruktionerne fra den meget langsommere ram, og cpu'en kan spare en masse tid, hvis den kan finde de data, der skal bruges i cachen, i stedet for at skulle ud og lede i den langsomme ram.
En anden fordel som Xeon har haft for sig selv, er HyperThreading, som den seneste model af Pentium 4 nu også har indbygget. Teknologien går kort fortalt ud på, at processoren kan udnytte nogle af de ledige ressourcer ved at "lade som om", at den rent faktisk er to processorer på en gang. Den virtuelle processor får så tildelt de tiloversblevne ressourcer fra den virkelige processor og fungerer, set ud fra operativsystemets synspunkt, som en almindelig cpu. Test, som PC World har foretaget, har i nogle tilfælde vist ydelsesforbedringer på helt op til 35 procent, typisk ligger de omkring 10-20 procent.

Xeon ER anderledes
Designmålene for Xeon har været anderledes. Blandt andet er den lavet så den kan køre 24 timer om dagen, 7 dage om ugen, 365 dage om året. I forhold til Pentium 4 er der eksempelvis rykket rundt på de elementer i Xeon-processoren der bliver varmest, så risikoen for, at den brænder sammen, er mindre. Pentium 4 har 478 ben, en Xeon har op til 604 ben, og den forskel bliver også udnyttet. Xeon-processoren kan simpelthen kigges bedre efter i sømmene, mens den kører, da man kan trække mere information ud af den, om hvordan status er inde i cpu'en.
For hvis en cpu skal køre hele tiden, og aldrig lukkes ned, skal den kunne overvåges ved hjælp af management-værktøjer, så man kan holde øje med, om den er "sund og rask".

AMD rykker ind
AMD vil ind på det lukrative lowend servermarked, som Intel har siddet godt og grundigt på med Xeon-processorerne. Det bliver den nye kombinerede 32/64-bit processor AMD Opteron, der skal bane vejen for AMD. Opteron laver mere per klokcyklus end Intels cpu'er. Derfor kan man ikke sammenligne Intels og AMD's processorer på klokfrekvensen. Foreløbige test har vist, at en Opteron på 1,8 GHz klarer sig nogenlunde som en Pentium 4 3,0 GHz.
Opteron-processoren er unik i forhold til Xeon, fordi den kan arbejde med 64-bit i stedet for kun 32-bit. Processoren tager større "bidder" af hukommelsen, og kan derfor klare mere end en 32-bit processor. En processor med kun 32-bit til rådighed kan desuden kun arbejde med maksimalt fire gigabyte ram. På Windows- operativsystemer er det oven i købet sådan, at man kun har halvdelen til rådighed. Med fire gigabyte har man derfor kun to til rådighed, resten bruger Windows selv.
Den grænse er der efterhånden flere og flere, der render ind i. Især i den grafiske industri og spilbranchen er udviklerne begyndt at klage over begrænsningerne.
Opteron kan fysisk adressere op til 40-bit, hvilket svarer til Èn terabyte (1024 gigabyte) hukommelse, hvilket nok skulle kunne stille sulten på de fleste af udviklernes maskiner.
Den helt store fordel ved Opteron er dog, at den kan køre 32-bit programmer lige så godt (og faktisk en smule bedre) som Athlon XP-processoren. Det betyder, at firmaer der indkøber Opteron-servere, stadigvæk kan køre deres gamle 32-bit programmer på platformen uden problemer. Den luksus kan Intel ikke tilbyde.

Itanium
Itanium-processoren er Intels eneste 64-bit processor og er beregnet til de helt store servere. Den er lidt af en dark horse, meget dyr, og har ikke ligefrem solgt godt. Den nye Itanium II findes i to udgaver, der har en klokfrekvens på 900 og 1.000 MHz. Level 2 cachen er kun på 256 kilobyte, til gengæld er level 3 cachen på enten 1,5 eller 3 megabyte. I modsætning til AMD's Opteron, så er Itanium ikke baseret på en x86-kompatibel kerne og er derfor ikke kompatibel med eksisterende Pentium- og Athlon-processorer. Det vil sige, den kan faktisk godt køre 32-bit kode, men ydelsen er mildest talt ringe, da den kode blot bliver kørt i en simpel 32-bit processor, man har valgt at lægge ned på samme chip som Itanium-chippen. Processorens arkitektur er helt ny, og alt kode skal derfor skrives om, for at det kan køre på en Itanium. Det kræver en hel del timer at få lært, hvordan processoren hænger sammen. Og netop der har Opteron en kæmpe fordel. Processoren er x86-kompatibel hele vejen igennem, og da 64-bit delen blot er en forholdsvis simpel udvidelse til det allerede kendte 32-bit instruktionssæt, er det en ret overkommelig opgave at skrive 64-bit programmer til Opteron, hvis man allerede har kendskab til x86 arkitekturen.

Billedtekst:
Der findes to slags Intel Xeon-processorer. Intel Xeon også kaldet (Xeon DP) og Intel Xeon MP. Xeon DP er den "almindelige" og kan bruges i systemer med op til to processorer. Xeon MP kan bruges i systemer med langt flere processorer (og her snakker vi ikke cluster-løsning, men reelle fler-processor servere). Det største system i øjeblikket, består af 128 Xeon MP processorer. Desuden har Xeon MP level 3 cache, som forbedrer ydelsen endnu mere.

Billedtekst:
Intels eneste bud på en 64-bit processor er de dyre Itanium og Itanium II processorer, der begge er beregnet til highend-servere. Den er ikke kompatibel med x86-arkitekturen. Derfor bliver det alene AMD's Opteron processor, der kan tilbyde billig 64-bit power til hungrende lowend-servere og arbejdsstationer.

Boks:
Processorpriser med moms:
AMD Opteron: 1,4 GHz med 1 megabyte cache 2.800 kroner. 1,8 GHz koster 8.000 kroner
Intel Pentium 4: 2,4 GHz med 512 kilobyte cache 1.600 kroner. 3,0 GHz koster 4.200 kroner
Intel Xeon (DP): 2,4 GHz med 512 kilobyte cache 2.000 kroner. 2,0 GHz med 2 MB cache koster 37.000 kroner
Intel Xeon MP: 1,5 GHz med 1 MB level 3 cache 11.000 kroner. 3,0 GHz koster 6.500 kroner
Intel Itanium II: 900 MHz med 1 MB level 2 cache 13.000 kroner. 1 med 3 MB level 3 cache koster 42.000 kroner




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere