God Jul og Godt Nytår

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 13. december 2002.


Nu kan du glæde dig til, at årets fedeste fest står for døren med familien, pakker, hygge, det varme lys fra stearinlysene og de glade "Disney-toons" på flimmeren med julebudskabet, "To All of You, From All of Us". Verdens lykkeligste ænder iført matrostøj har om nogen grund til at prise glæden. Mens alle deres venner er landet som saftig steg på bordet juleaften, så overlever Anders And og hans familie heldigvis hvert år for at kunne gå på tv og underholde andestoppede danskere.

Hjemme spiser vi altid kalkun. Det er en irriterende, klukkende fugl, som ligger bedst i maven. Den holder godt. Et dyr på 6-8 kilo stoppet med to kilo fars rækker til hele julen.

Jeg vedlægger julekortet, vores 124 siders Computerworld Årsnummer 2002. Det er en "IT Hvem-Hvad-Hvor", hvor du selv kan læse, hvad der er sket i årets løb. Om hvordan TDC på trods af den frygtede liberalisering med drop af monopolet stadig styrer den danske telebutik i suveræn stil. Han må altså kunne noget, ham TDC-bossen Henning Dyremose. Medier og analytikere må lukke øjnene for regnskabstallene for at kunne fastholde deres betonmening om manden som alt andet end talentfuld.

2002 var også året hvor Danmarks it-guldklump og vort største, børsnoterede softwareselskab gik over til fjenden. Læs: Microsoft og Bill Gates - manden som it-branchen elsker at hade i stærk konkurrence med Henning Dyremose. En sørgelig historie i forsommeren 2002 for enhver dansker med hjertet på rette sted.

Navision strøg flaget for Stars and Stripes, og det var punktum for en klaskende sentimental nybyggerfortælling, som vi alle elsker, om Damgaard-brødrenes start af Concorden i forældrenes kælder og de tre nonchalante og nørdede DTU-studerende, der med Jesper Balser i spidsen, stiftede Navision. De tændte mere på bits og bytes end livets mange andre glæder med den anden halvdel af befolkningen.

Sjask, oh ha, en rigtig ugebladspampers, der suger alle vore følelser til sig. Som altid overgår virkeligheden fantasien. Det var netop det fine ved Navision. Det rene og skinbarlige, ægte erhvervsliv med Danmark i førertrøjen. Det er som om, vi bliver endnu mere nationale i takt med, at EU breder sig østover.

Vi er nok mange, som håber, at der fortsat kommer fede danske historier fra Navision i forklædningen som Microsoft Business Solutions i Vedbæk. Det lover godt med kronpris Frederiks kæreste Marys nye job i Navision.
Du må selv læse videre i Årsnummeret om blandt andet HP's tilsyneladende vellykkede opkøb af Compaq og den helt urimelige konkurs i Michael Mathiesens børsnoterede 2M Invest. Han er en af it-erhvervslivets pionerer og helte på linie med Navision-drengene. Men han blev fanget på det gale ben, blev isoleret og visnede.

Det værst tænkelige for et menneske som Michael Mathiesen. Historien vil måske vise, at det var de nærmeste i netværket, ledelse og bestyrelse, som ikke slog til.

Noget helt andet bekymrer mig meget. Det står ikke i Årsnummeret. Har du lagt mærke til, at vi netop i år med uhyggelig stor styrke er på vej ind i en ny forbudstid. Al Qaida-terrorangrebet den 11. september 2001 var startskuddet. Min kone og jeg stod i New York 10 dage efter og så på ruinerne af World Trade Center og trak den forfærdelige støvlugt af beton og 3.000 knuste mennesker ned i lungerne. Det var rædselsfuldt.

Naturligvis skal terrorister, pædofile og forbrydere indfanges og straffes. Men det er skræmmende, at der i kølvandet er givet et slags stiltiende, internationalt og politisk grønt lys for en meget bredere og bedrevidende bekæmpelse af såkaldte "onde hensigter" og "anderledes opførsel". Doseret udfra USA's og vor egen vestlige etik, moral og kultur om, at alt i hele verden på tværs af folkeslag og religion skal rette ind efter os. Målet kan ikke være at omforme og ensrette hele verden efter vores målestok.

Vi deltager selv med omfattende it-registreringer i den nye, danske terrorlovgivning, samt ny hacker- og pædofili-lovgivning, hvor eksempelvis en sinke og skratskør it-nørd eller kunstner med blot en naiv, sjofel børnetegning på pc'en kan straffes. Det er for meget.

God Jul og Godt Nytår.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere