Lægen skriver, når han taler

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 1. november 2002.


Det danske selskab Max Manus har udviklet et diktatsystem, der med det samme omsætter det indtalte til tekst. I første omgang er systemet specialiseret til læger, der arbejder med patologi og røntgen.

tema: Sprogteknologi

Når lægerne på Vejle sygehus i dag dikterer til journalerne, oversætter et talegenkendelsesprogram med det samme det indtalte til tekst. Herefter kan en sekretær korrigere, men flere og flere læger foretrækker selv at bruge et par minutter på at gennemgå notatet. Dermed kan patienten med det samme få et resultat i hånden, som det tidligere i bedste tilfælde ville tage et døgn at få frem, og lægen kan godkende, mens tilfældet er i frisk erindring.

Det talegenkendende diktatsystem er udviklet på forholdsvis kort tid af det danske selskab Max Manus.

- Vi har lavet dansk talegenkendelse på 144 dage. Ideen om et diktatsystem med talegenkendelse modnedes i maj 2001, da vi blev opfordret til at lave et genkendelsesprojekt på patologisk afdeling under den nordjyske fyrtårnsordning, fortæller direktør Jens Kring fra Max Manus.

Sidst i juli havde selskabet indgået samarbejdsaftaler med blandt andre Philips og præsenterede projektet for røntgen- og patologiafdelingerne fra ti amter, for at få tilsagn om de ville købe det, hvis det blev lavet og fungerede. Det ville tilstrækkeligt mange af dem.

30 millioner ord
Så gik Max Manus ud og indsamlede 30 millioner danske ord. I praksis blev det gjort ved at købe dem af det danske selskab Ankiro, der blandt andet står bag Jubiis søgemaskinerobotter. Desuden indsamlede Max Manus 20 millioner ord fra patologi-banken, der indeholder rapporter fra hele landet, og et lignende antal ord fra røntgendatabaserne i Københavns og Vejle amter - efter at personoplysningerne var fjernet fra materialet.

I løbet af august og september indsamlede selskabet lydoptagelser på hver en halv time fra 500 danskere over hele landet.

Herefter var det muligt på grundlag af Philips SpeechMagic-talegenkendelse at lave en sprogmodel, der kan håndtere dansk fonetik, og som kan trække på en ordbog med alle radiologiske og patologiske udtryk. Dette system kunne tages i drift inden udgangen af året.
- De to områder blev valgt, fordi lægerne her typisk dikterer, mens de står stille og betragter: Vi behøvede i første omgang ikke tage højde for ændringer i lyden, fordi de måske går op og ned ad gulvet, fortæller Jens Kring.

Philips talegenkendelse omsætter lyden til fonetiske tegn, hvorefter den sandsynlighedsberegner sig frem til den bedste kombination af sammensætningen af det foregående og de to efterfølgende ord.
Kassettebånd ind i journalen
Max Manus startede tilbage i 1957 inden for kontorelektronik. I slutningen af firserne havde selskabet et tæt samarbejde med Philips om langsigtet udviklingsarbejde på femårige kontrakter. I forbindelse med en række nedskæringer i den hollandske koncern overtog Max Manus et projekt om talekommunikation i netværk. Den kom til at danne grundlag for et centralt, serverbaseret diktatsystem til sygehusene.

- I begyndelsen af 90'erne blev det klart, at hvis de tanker, der allerede var fremme dengang om et elektronisk patientjournalsystem skulle blive virkelighed, måtte det også omfatte de informationer, der lå dikteret ind på kassettebånd, siger Jens Kring.

Dette system er i dag enten i drift eller ved at blive sat i drift på 46 danske hospitaler samt på et nogenlunde tilsvarende antal sygehuse i resten af Skandinavien.

Mod alment system
Max Manus har indgået samarbejdsaftaler med IBM, B-Data, Kodak og Agfa, der udvikler systemer til elektroniske patientjournaler om at integrere diktatsystemerne i disse.

Næste fase i udviklingen af det talegenkendende diktatsystem bliver at indsamle de 80 millioner ord, der skønnes at være nødvendige for at lave systemer, der dækker de almene medicinske områder. Herefter vil Max Manus udvikle et system til brug i psykiatri, hvilket selskabet betragter som et skridt på vej mod at udvikle et generelt system, der kan forstå diktater inden for valgfri emner.

Billedtekst:
144 dage tog det danske Max Manus at udvikle diktatsystemet med talegenkendelse. Grundlaget er Philips SpeechMagic, som er udvidet med en sprogmodel, der kan håndtere dansk fonetik.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere