Med kroppen som mus

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 25. oktober 2002.


Et af de første projekter i det nye Innovation Lab i Århus handler om genoptræning af handicappede og bygger på teknologi fra udviklingsselskabet Personics.

Udviklingsvirksomheden Personics, som er vokset ud af det kreative miljø på Katrinebjerg i Århus, er en af de første til at rykke ind med et projekt i det nye Innovation Lab i Finlandsgade.
Personics udvikler en teknologi, som omsætter kropsbevægelser til handlinger på en skærm.
Brugerne får ikke spændt noget på kroppen. De står frit i rummet og deres bevægelser bliver opfanget af scannere.
Aktuelt benyttes infrarød teknologi, men der kan benyttes andre former for scannere.

Sjovere genoptræning
Personics' bidrag er softwaren, der omsætter signalerne fra scannerne til skærmbevægelser samt udvikling af forskellige brugerflader.
Projektet i Innovation Lab drejer sig om genoptræning af hjerneskadede, hvilket typisk foregår ved, at patienterne skal gentage de samme bevægelser et stort antal gange.
Problemet er, at det er kedeligt både at udføre og at overvåge.
Ved at benytte de gentagne bevægelser som grundlag for noget der ligner et spil, kan der etableres sjovere og mere underholdende genoptræningsforløb, der engagerer patienterne mere.
- Blandt fordelene ved vores scannerbaserede teknologi er, at den indstiller sig efter såvel kraftige som forsigtige bevægelser. Desuden viser vores forsøg, at her får multihandicappede børn en sjælden mulighed for at kunne styre ting i omverdenen selv, siger direktør Christopher D. Sorensen fra Personics.

De gamle gider godt
Sammen med et lokalt århusiansk ældrecenter har Personics udviklet et program, der skal støtte ældre i deres træning.
I den første version, som selskabet præsenterede for de gamle, styrede de en rumraket gennem tunneler i en planet. Det synes brugerne var for dystert. De ville hellere have blå himmel og fuglesang. Så nu styrer bevægelserne opsamling af æbler, der falder ned i en spand.
- Test viser, at ældre på både 70 og 80 synes, at det er sjovt, siger Christopher D. Sorensen.
Selskabet er i færd med at lave kliniske forsøg, der ser ud til at vise, at de samme øvelser giver 15 til 20 procent bedre udbytte, når brugerne bliver motiveret af denne type programmer.
Personics er begyndt at levere genoptræningsprogrammer til institutioner.
Bag selskabet står IVS-venture-fonden, og udviklingsdirektør Preben Mejer fra TDC Internet er netop trådt ind som bestyrelsesformand.

Billedtekst:
Personics har udviklet en teknologi, der omsætter kropsbevægelser til handlinger på en skærm. Programmet bruges til genoptræning af hjerneskadede.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere