Clustre kæder databaser sammen

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 18. oktober 2002.


Orange, Banestyrelsen og Top-Toys er blandt de stadig flere danske selskaber, som benytter applikationsklynger til at etablere en indgang til forskellige database-systemer.

Clustre - eller klynger - benyttes i stigende grad til at holde styr på data fra forskellige databaser og systemer. Tendensen bliver forstærket af virksomhedernes ønsker om at udnytte informationer fra forskellige systemer i internettjenester og af de krav, som privatiserings- og udliciteringstiltagene stiller om etablering af fælles adgange til systemer, der kan skabe overblik. Teleselskabet Orange, Banestyrelsen samt legetøjsdistibutøren Top-Toy er eksempler på virksomheder, der aktuelt etablerer sådanne applikationsklynger.
Tidligere kunne Oranges web-applikationer ikke trække på de centrale kundeservice-databaser, og de havde ikke noget centralt datalager. Det gjorde det vanskeligt at etablere sammenhængende applikationer til kunderne. De relevante data var ikke altid til stede. Orange har en række applikationer på nettet, hvor kunderne for eksempel kan holde øje med deres forbrug og til- og afmelde sig forskellige mobiltjenester.
Ved at samle selskabets adskilte databaser i et klyngesystem, kunne Orange kontrollere adgangen til og udvekslingen af data fra et enkelt punkt.
Forud for teleselskabets overgang til klynge-teknologien var antallet af brugere af Oranges webapplikationer fordoblet fra 20.000 i maj til 40.000 i august.
- Når antallet af applikationer på nettet stiger, vokser antallet af data, der skal holdes styr på, dramatisk. Derfor blev det klart, at vi havde behov for en pålidelig og skalÈrbar databasearkitektur, som kan understøtte udveklingen af data med kunder og partnere, siger Claus Gert Jacobsen fra Orange.
Selskabet overvejer i øjeblikket at føre det forretningskritiske takserings- og regningssystem over på klynger-teknologien.
Oranges applikationscluster kører på Oracle9i Real-software på HP-hardware.
Togselskaber deler skinner
Banestyrelsen benytter klynge-teknologien i arbejdet med at planlægge togtrafikken og overvåge den samt med at lave køreplaner. Målet med at tage teknologien i anvendelse var, at etablere en samlet tilgang til de stadig voksende datamængder. Udfordringen ligger i at samle informationer fra et stigende antal togselskaber med egne dataplatforme. Med klynger-teknologien lykkedes det imidlertid at etablere den såkaldte P-base trafikplanlægningsplatform, der giver et overblik over al togtrafik på danske skinner.
Ud over at samle administrationen af de mange data har det været afgørende for Banestyrelsen at etablere et system, der kører hele døgnet alle ugens dage samt, at systemet kan følge med, efterhånden som der kommer flere private operatører.
Projektet med at etablere clusterteknologi i Banestyrelsen begyndte i februar i år, hvor WM-data begyndte at udvikle et system til styrelsen. I øjeblikket er dele af systemet endnu i test, men det skal efter plane være i fuld drift inden udgangen af året.
Legetøj over disk og net
Legetøjsproducenten Top-Toy benytter applikationsklynge-teknologi til at indkøbe og distribuere legetøj til omkring 170 forretninger i Skandinavien. Selskabet arbejder dels som grossist og har desuden den generelle franchising-licens for Toys"R"us i Danmark, Norge og Sverige.
Selskabet gik over til at forbinde sine systemer i cluster, fordi det havde behov for at samle data fra butiks- og fra lagersystemerne og yderligere at inkludere data fra aktiviteter i webbutikker.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere