Hosting er død, outsourcing lever

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 20. september 2002.


Der er tyndet ud blandt de egentlige hosting-selskaber det seneste år, men der er stadig efterspørgsel efter selskaber, som overtager og forenkler virksomhedernes IT-drift.

I det forløbne år faldt bunden nærmest ud af det egentlige hosting-marked, samtidig med at den outsourcingsbølge, som hosting-tanken udspringer af, gik fri - om end svækket af det generelle tilbageslag.
Hosting-centre, hvor man udlejer gulvplads, som firmaer kan have deres udstyr stående på, er gået kraftigt tilbage. Centre er lukket, og planlagte centre er ikke blevet fuldført. Den lille håndfuld, der er tilbage, lægger som datacentret Interxion forretningen om, så de i højere grad kommer til at stå for drift af kundernes tjenester.
- Der er en voldsom overkapacitet, når det gælder rå kvadratmeter til IT-udstyr. Som datacenter blev vi bygget til en internet-bølge, der aldrig nåede det forventede omfang. Til gengæld mærker vi en voksende efterspørgsel efter overtagelse af driften af virksomhedernes centrale IT-systemer, siger markedschef Per Henriksen fra Interxion.
Afslappet forhold til IT
Når outsourcing rykker nu, skyldes det blandt andet, at brugerne har fået et mere afslappet forhold til IT.
- I dag tør du godt arbejde med IT på kontoret eller hjemme, uden at du behøver have kabinettet stående nede under skrivebordet. Vi arbejder med vækstfirmaer, der er trætte af at skulle bruge en formue på at få IT-udstyret med, når de flytter. Så vil de hellere outsource, siger Per Henriksen.
Interxion holder sig til drift af de centrale systemer. Selskabet påtager sig driften af serverne til operativsystemet, men de går ikke ned på applikationsniveau.
Et af de forhold, der adskiller Interxion fra flere af dem, der nu er væk, er, at datacentret har stort set alle udbydere i huset. Det betyder, at i en situation som den, der opstod i forbindelse med Worldcoms kollaps, hvor der opstår usikkerhed om en udbyders evne til fortsat at levere forbindelser, er det muligt for en kunde at blive kablet til en anden leverandør på en time.
Direktør Flemming L. Jensen fra DM Data viger nærmest fysik tilbage, når man nævner hans firmas navn i forbindelse med begrebet hosting.
- Vi benytter aldrig ordet. Det, du for et års tid siden ville have kaldt hosting, er dødt. Allerede dengang troede vi ikke på det, fordi vi mente, at det hurtigt ville blive commodity - lavprisvarer. Men værdibaseret drift af IT-systemer, sikkerheds- og infrastrukturservices og folk, der kan integrere kundernes IT-drift og rydde op i den - det er langt fra dødt, siger han og fortsætter:
- Selvfølgelig mærker vi også den træghed i beslutningsprocesserne, som den økonomiske virkelighed har skabt. Men det er stadig muligt at høste stordriftsfordele ved at outsource, så vi er forsigtigt optimistiske.
Pleje kundeforholdet
DM Data er nummer tre på Top 100-listen over Danmarks dygtigste virksomheder. Det, der efter DM Datas mening skal til for at klare sig på dette område, er at pleje et nært forhold til kunden.
- Det kræver dyb forståelse at overtage en virksomheds forretningskritiske systemer. Her kan nationale eller endog regionale kulturforskelle komme i vejen. Jeg tror, du vil se IT-firmaerne bruge flere ressourcer på at fastholde de kunder, de har, frem for at søge at få nye, siger Flemming L. Jensen.

Billedtekst:
Markedschef Per Henriksen fra Interxion mærker en voksende efterspørgsel efter overtagelse af driften af virksomhedernes centrale IT-systemer. Foto: Hans Juhl

Note:
Køb en udviklingssamtale
Outsourcing af hele forretningsprocesser er næste bølge inden for outsourcing. Når IT-processerne er outsourcet, kan virksomheden overveje at købe personalefunktionen ude i byen. IDC forudser, at det vesteuropæiske marked for Human Resource Services i snit vil vokse med 27,2 procent om året.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere