Danmark får to nye optiske udviklingsselskaber

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 20. september 2002.


Hymite og MMS debuterer med nyudviklet fiberoptisk teknologi.

På trods af krisen, der hærger den fiberoptiske branche, debuterede to danske udviklingsfirmaer på den årlige optiske messe, ECOC: Hymite og MPP.
Hymite arbejder på at udvikle indkapslede enheder, der udelukkende bygger på silicium og glas. Dette skal dels nedsætte fremstillingsprisen, dels gøre det lettere at håndtere komponenterne, da de - populært sagt - passer sammen som legoklodser.
- Den optiske komponent-industri har været i ubalance. Vi konstaterede, at ti procent af omkostningerne gik til chippen, der giver den egentlige værdi, tyve procent gik til test, og resten til "packeting" - at etablere forbindelserne mellem fiber og chip med videre, siger direktør Niels-Kristian Hersoug fra Hymite.
Indkapslede komponenter, der er lavet, så de på forhånd passer sammen, er vigtige på grund af størrelsesforholdene. Således skal den lysførende kerne fra fiberen med en diameter omkring ni nanometer ofte passes sammen med føringsveje til chippen, der måler 6 x 6 nanometer. I dag gøres dette ved, at en tekniker justerer fiberen, indtil man opnår det kraftigste signal. I Hymites løsning vil fiberen kunne lægges i en v-formet bane i den indkapslede chip og passe med det samme.
Hymite blev stiftet i 1999, og i dag har selskabet 25 ansatte i Lyngby og i Adlershof Science Park i Berlin, hvor selskabet har fundet ekspertise inden for lasere og receptorer.
Guldet viser vejen
MMP (Micro Managed Photons) udvikler en ny teknologi til at føre eller guide lyset fra et punkt til et andet. De lægger en tynd metalstribe - i nogle tilfælde guld - over på glasset. Dette vil ifølge MMP få lyset til at følge metalstriben. Ud over at føre lyset kan teknologien benyttes til splittere eller koblere, der deler lyset op eller samler det. MMP demonstrerede disse splittere og koblere på den optiske messe.
Der kan også laves små toppe med en periodisk struktur på guldstriben, som lyset populært sagt vil opfatte som spejle, hvilket gør det muligt at få lyset til at løbe skarpt om hjørner.
- I dag fylder optiske komponenter forholdsvis meget, fordi man får en betydelig dæmpning af lyset, hvis fibre eller bølgeledere bøjes for meget. Med MMP's teknologi kan størrelsen af fremtidige komponenter reduceres med faktor 100, siger direktør Bonni Kryger fra MMP.
Selskabet blev grundlagt i juli 2000 på grundlag af forskning på DTU og Aalborg Universitet. MMP har patenteret sin teknologi.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere