Radiobrikker vokser

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 13. september 2002.


De seneste måneder er der kommet radiochip, der kan anvendes med flere systemer. Det betyder yderligere vækst i det i forvejen voksende område.

For et par måneder siden blev en væsentlig barriere for brugen af radiobrikker ryddet af vejen, da de såkaldte Q5-multichip til radiobrikker begyndte at komme på markedet. Disse kan benytte såvel fasemodulerede som amplitudemodulerede radioteknologier. Dermed kommer brugerne til at stå mere frit og bliver ikke låst til en enkelt leverandør. De kan købe radiobrikker og såkaldte tags fra konkurrerende leverandører.
De fasemodulerede er typisk mere datasikre end de amplitudemodulerede, som til gengæld rækker lidt længere.
Foruden konkurrerende teknologier og standarder har prisen for radiobrikker hæmmet udbredelsen af denne teknologi. I dag kan man få masseproducerede radiobrikker for mindre end fire kroner, som kan støbes ind i for eksempel plastikprodukter og dermed blive praktisk taget uforgængelige.
- Vi ser ølkasser, transportpaller eller spændbetonelementer med indstøbte radiobrik-chip. Dermed kan man til enhver tid finde og identificere de transportable enheder, og chippen i betonelementet kan rumme dokumentation for produktionsprocessen, som kan bruges i eventuelle senere erstatningssager, siger chefkonsulent Lasse Kjøge fra dataopsamlingsfirmaet Delfi Technologies.
Den vigtigste årsag til at benytte radiobrikker er ifølge Lasse Kjøge, at de enkelt kan indpasses i eksisterende systemer, for eksempel til sikkerheds- og kvalitetskontrol. Det særlige er, at man får identificeret ikke bare produkttypen men også den individuelle enhed, og kan indlæse data om produktionsprocessen og om, hvilke medarbejdere, der har håndteret den.
Følg svinet
- Som eksempel kan man mærke en gris med en øretag, hvori man undervejs gemmer data om foderet. Det betyder, at man senere vil kunne dokumentere, at denne skinke kommer fra den landmand, og at grisen ikke har fået genmanipuleret foder, hvilket igen betyder, at kødet kan sælges til højere pris. Disse anvendelsesmuligheder giver en bedre produktionsstyring og er med til at begrænse svind, fortæller Lasse Kjøge.
Herlev-firmaet SFK Technology fik i begyndelsen af året godkendelse fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri til et såkaldt DigiTag-øremærke. Og denne løsning er allerede i brug flere steder. Delfi Technologies har leveret antenner og tags til disse løsninger.
- De krav, der stilles og vil blive stillet til fødevarebranchens produkter, kan udelukkende opfyldes ved at benytte tags eller radiobrikker, siger Lasse Kjøge.
Fremgang
Radiobrikker er et vækstområde.
- Der dukker nye anvendelsesmuligheder op hver dag, men det er oftest gammelkendte ideer, der nu er blevet teknologisk og økonomisk mulige. Således er det nu muligt sy radiobrikker ind i skjorter. Dermed kan du lease syv skjorter, som du får leveret vasket og strøget hver uge og være sikker på, at du få dine egne.
Omsætningen på radiobrik-området er ifølge Lasse Kjøge steget 20-25 procent de seneste par år, og omsætningen holder dette niveau uden at være påvirket af stagnationen i IT-branchen.
I en del år har det store, hidtil uopnåelige mål inden for radiobrikker været at nå en fremstillingspris under ti cents pr. styk svarende til 75 øre. Det mener Lasse Kjøge ikke vil blive opfyldt foreløbig.
- Så længe der er så god efterspørgsel efter brikker til de nuværende priser, er der ikke for alvor nogen, der har interesse i at gå efter større prisnedsættelser, siger han.

Billedtekst:
Omsætningen på radiobrik-området er ifølge Lasse Kjøge, Delfi Technologies, steget 20-25 procent de seneste par år.
Foto: Torben Nielsen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere