Vi skal påvirke internationalt

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 23. august 2002.


Det Novo-ejede NNE, der specialiserer sig i byggeri for den farmaceutiske branche, går ind i partnerskaber med internationale selskaber, der udvikler systemer til byggesektoren, for at sætte præg på den kommende teknologi.

Danske byggefirmaer kan sagtens være med til at udvikle internationale IT-standarder på byggeområder, hvis de indgår i de rigtige alliancer og hvis de koncentrerer sig om deres fokusområder, mener Bo Memhave, der er IT-chef i NNE (Novo Nordisk Engineering).
- Målet med vores brug af IT er at nedbringe den tid, der går, fra vi får ordren på et byggeri, til vi kan aflevere nøglen. Udgangspunktet var 36 måneder, nu er vi nede på 17 måneder, og vi forventer at komme ned på 12 måneder. Det ligger os så meget på sinde, at vi søger at indgå partnerskaber med de internationale - ofte amerikanske - selskaber, der udvikler IT-værktøjer til byggeriet, for at sikre, at de lægger vægt på nedbringelse af projekttiden, siger han.
NNE blev etableret for ti år siden som et fuldt ejet datterselskab af Novo Nordisk NNE koncentrerer sig om at bygge biotekniske- eller farmaceutiske fabrikker. I dag har NNE omkring 1.600 ansatte og arbejder i stigende grad for eksterne kunder. Som del af et partnerskab med et udviklingsfirma går NNE typisk efter en plads i dets advisory board - den gruppe af eksterne eksperter, som en del selskaber benytter til at rådgive dem om deres strategi på et givent område - eller i bestyrelsen i de tilfælde, hvor der er tale om et joint venture om udvikling.
Her har NNE sammen med det amerikanske selskab Rebis, der er et af de førende softwarefirmaer inden for såkaldt plant design og -management-software, oprettet et joint venture under navnet Globepoint. Desuden har det danske selskab ved partnerskab fået en plads i GE-selskabet Citadons advisory board. Begge de nævnte selskaber arbejder på forskellige områder med systemer til videndeling i forbindelse med byggeprojekter.
- Ved at gå sammen med disse internationale firmaer er vi med til at tilpasse systemerne til skandinaviske behov. Det er nødvendigt, for vi må erkende, at vi ikke kan udvikle alle disse systemer selv. Til gengæld er der behov for versioner på de skandinaviske sprog, da det kun vil være omkring ti procent af medarbejderne på et byggeprojekt, der kan arbejde ud fra en projektdatabase, der udelukkende er engelsksproget, siger Bo Memhave.

Lære af spil-udbyderne
Behovet for IT i byggeprojekterne findes inden for værktøj, der giver parterne i et projekt mulighed for at samarbejde på en måde, der samtidig gør det nemmere at styre processen: Det kan dreje sig om løsninger, der tilpasser antallet af designværktøjer til antallet af medarbejdere i den fase, som byggeriet aktuelt er inde i. På dette område bevæger branchen sig mod ASP-modellen (Application Service Provider), hvor brugerfirmaerne lejer sig til programmer og IT-faciliteter i det omfang, de har brug for dem.
- Vi er på vej mod modeller, der har hentet teknologi fra firmaerne, der driver spilservere. Ved at styre afviklingen af applikationerne i middlewaren, behøver du ikke streame mere end 5-10 Mbyte ud til brugerne, viser test, vi har foretaget sammen med designsoftwarefirmaet Autodesk. Dermed vil et byggefirma give medarbejderne mulighed for at dele applikationer over nettet for en pris, der typisk vil være 15.000 kroner lavere end i dag, fortæller Bo Memhave.

Elektroniske kataloger
Gennemsigtighed i valget af komponenter er et andet område, hvor der i øjeblikket arbejdes på nye IT-løsninger i byggeriet.
- I stedet for en række kataloger fra forskellige leverandører, der er svære at sammenligne, ønsker vi et samlet elektronisk katalog. Og det skal være muligt med musen at trække en dør, et vindue eller en anden komponent over på en tegning, og med det samme få en pris på, hvad det vil koste at benytte for eksempel 50 af disse døre. Denne type teknologi er allerede i brug til produktionsplanlægning i industrien, siger han.
- Forudsætningen er her, at det er muligt at overbevise leverandørerne om, at de er nødt til at acceptere systemer, der sammenligner deres priser. Presset kommer for eksempel fra store tyske entreprenører, der ofte har alle komponenter med hjemmefra, når de arbejder her, siger Bo Memhave.
Endelig arbejdes der med mobile løsninger, hvor den afsluttende bedømmelse, før byggeriet godkendes som afsluttet, foretages på PDA.
- Ved afslutningen af et projekt er man ofte under tidspres. Der kan det gøre en forskel, at den såkaldte sign off kan gøres på stedet, og at oplysningerne trådløst kan overføres til projektets database, siger han.

Billedtekst: Novo Nordisk Engineering er specialister i byggeri for farmaceutiske virksomheder. Virksomhedens mål med IT er at nedbringe tiden fra ordre til aflevering af det færdige byggeri. Udgangspunktet var 36 måneder, nu er virksomheden nede på 17 måneder, og man forventer at komme ned på 12 måneder. Billedet er fra Novo Nordisk i Kalundborg.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere