Ingen teknologi kan klare alle opgaver

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 31. maj 2002.


Der findes ikke en teknologi, der er bedst til det hele. Bluetooth vil først slå igennem på de områder, hvor det har værdi, at radiosystemet kan arbejde ved lav effekt og i dynamiske miljøer.

Trådløse lokalnet overflødiggør næste generation af mobilnet, som igen helt vil fjerne markedet for Bluetooth-teknologi - eller omvendt: Denne type påstande dukker regelmæssigt op i medierne. Elisabeth Broe Christensen, der er seniorkonsulent hos videncentret Delta, tror ikke på det.
- Der findes ikke Èn teknologi, der er bedst i alle situationer. Det afgørende er anvendelsen. Der vil være forhold, hvor det er bedst at anvende Bluetooth, og i andre tilfælde vil lokalnet efter 802.11b-protokollen være at foretrække, siger hun.
Bluetooth og trådløse lokalnet opererer begge i frekvensområdet omkring 2,4 GHz. Forskellen er, at Bluetooth benytter sig af den såkaldte frekvenshop-teknologi. Omkring et halvt hundrede gange i sekundet skifter Bluetooth til at sende på en anden del af det frekvensspekter, der er til rådighed. Det gør Bluetooth robust, men det indebærer også, at der hele tiden vil være en temmelig stor del af spektret, den ikke benytter. Der medfører, at Bluetooth har en lavere båndbredde end 802.11b, der udelukkende deler spektret op i tre dele.
- Bluetooth er velegnet, når en række enheder (som man måske ikke kender på forhånd) skal kommunikere på krys og tværs. Det er støjtolerant, og det har et lavt effektforbrug, hvilket betyder, at mobile enheder kan opnå lang batterilevetid, siger Elisabeth Broe Christensen.
- Omvendt ligger det lige for at anvende 802.11b, når der er tale om trådløs kommunikation mellem stationære enheder med store databehov, tilføjer hun.

Medico og transport
Bluetooth vil først finde anvendelse i IT-miljøet, og dernæst på det medico-tekniske område og i transportbranchen, mener konsulenten.
- Nye teknologier har en tendens til at slå først an indenfor IT-området, fordi det er et beskyttet miljø, der er blevet mindre sårbart overfor nedbrud. På det medico-tekniske områder er der mange apparater, der skal kunne arbejde sammen, ofte i akutte situationer. Endelig vil det være nærliggende at anvende Bluetooth, når du hurtigt skal overføre data fra for eksempel udlejningsbiler, siger Elisabeth Broe Christensen:
- Generelt vil Bluetooth først slå igennem på de områder, hvor det har betydning, at teknologien arbejder på lav effekt, og hvor det har værdi, at det kan fungere i et miljø, der ikke er til at forudse. Når der kommer en ny teknologi, er det efter min erfaring ikke tekniske aspekter, der afgør, hvornår den bliver taget i brug - det afgørende er, at virksomhederne ser forretningsmulighederne i de nye teknologier.

Billedtekst: Bluetooth er velegnet til for eksempel hovedsæt til mobiltelefoner, mens det vil være oplagt at benytte den trådløse standard 802.11b, når der skal kommunikeres mellem stationære enheder med store databehov.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere