Blodprøven bliver digital

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 31. maj 2002.


Rigshospitalet analyserer blod ved hjælp af et digitalt billedanalyse-system fra Cellavision i Lund, der for tiden er på udkig efter en dansk, finmekanisk partner.

Lund-virksomheden Cellavision har for tiden øjnene rettet mod Danmark. Sagen er, at selskabet søger en partner, der er specialiseret i finmekanik.
Vi svenskere er gode til at lave Volvoer og telefoncentraler. Finmekanik er danskerne bedre til, siger udviklingschef Johan Ericsson fra Cellavision.
Selskabet har udviklet et billedanalyse system, der kan benyttes til analyse af blodprøver. Systemet er netop lanceret i en netværksudgave, der gør det muligt at analysere blodprøver, der netop er taget i Landskrona, på laboratorierne i forbindelse med universitetet i Lund.
Systemet benyttes med et Olympus-mikroskop og et Sony digital-kamera. Herudover består det af et mekanisk bord, der kan føre otte prøveglas gennem mikroskopet - det er her, Cellavision søger hjælp til at kunne analysere flere glas ad gangen. Endelig består systemet af Cellavisions billedanalyse software Cytologica, som kører på en NT-baseret pc.

Vurderer altid ens
Tidligere blev blodprøverne analyseret manuelt. En laborant talte de hvide blodlegemer og klassificerede dem i forskellige klasser. Dette har Cellavision automatiseret. Det viser et 110 x 70 pixel billede af hvert blodlegeme, og kommer med forslag til klassificering i 50 klasser. Systemet er dog ikke skråsikkert. Er der tvivl, vil det anbefale laboranten eller lægen selv at vurdere. Det er i klassifiseringen af afvigende blodlegemer, at Cellavisions system afviger fra andre på markedet. I praksis finder systemet frem til blodlegemerne ved såkaldt feature extraction, og den klassificerer dem i et neuralt netværk ud fra en stor mængde tidligere analyserede blodceller.
Ud over at en rutineopgave bliver automatiseret, giver systemet stabilitet. Det analyserer på samme måde mandag morgen som fredag eftermiddag, siger Johan Ericsson.
Cellavision har blandt andet solgt dette system til Rigshospitalet i København.
Om et års tid regner selskabet med at have en udgave klar, der kan analysere knoglemarv.
Cellavision blev grundlagt i 1994 og er del af Anoto-gruppen, som har navn efter det mest kendte medlem, hvis lancering af digitalt papir og elektronisk pen, du kan læse om i Teknik & Nets Bluetooth-tema side 10-11.

Billedtekst: Cellavision har automatiseret blodprøven. Systemet viser et billede af hvert blodlegeme og kommer med forslag til klassificering. Det svenske selskab har et tilsvarende system til analyse af knoglemarv på trapperne.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere