SIP fremmer IP-telefoni

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 12. april 2002.


SIP er ved at etablere en standard for interoperabilitet mellem udstyr til IP-telefoni, som gør det lettere at indføre nye faciliteter på systemerne.

Forventningerne til IP-telefoni har været store, men det bliver til virkelighed betydeligt langsommere end forventet. Blandt barriererne har været, at brugerne ikke har kunnet bevare tryk-selv-tjenester som notering og gruppekald i den nye teknologi, og at der ikke har været interoperabilitet mellem udstyr fra forskellige producenter.
Nu ser det imidlertid ud til, at en ny protokol, der har fået betegnelsen SIP (Session Initiation Protocol) løser en række af disse problemer, og dermed fjerner en del af stenene på IP-telefoniens vej.
SIP, som er udviklet af standardiseringsorganet IETF, blev fra starten støttet af selskaber som Siemens, Pingtel og Cisco. I vinter fik protokollen yderligere medvind, da Microsoft indbyggede SIP i Windows XP, som led i software-producentens bestræbelser på at få del i IP-telefoni-området.
Oprindelig er SIP udviklet for at skabe interoperabilitet mellem IP-telefoner og -udstyr, men der arbejdes ihærdigt på at lægge stadig flere faciliteter ind under protokollen.
Cisco har i første omgang brugt SIP i udstyr til serviceprovidere, som er taget i brug af selskaber som Deltathree, TalkingNets og Vonage. WorldCom er et andet - måske herhjemme mere kendt - selskab, der tilbyder IP-telefoni ved hjælp af SIP.
- SIP er allerede slået igennem i service provider-løsninger, hvor de selskaber, der sælger IP-telefoni, har integreret protokollen i deres systemer, så deres kunder får et bredere udvalg i udstyr. Derimod er den endnu ikke en del af virksomhedsløsningerne. Det skyldes, at funktionaliteter som notering endnu ikke er en del af protokollen. Men tiden arbejder for SIP, og der kommer hele tiden nye faciliteter til, siger teknisk direktør Henrik Ballermann fra Cisco.
Alt kommunikerer med alt
Hidtil har man benyttet standard-protokollen H.323 og den såkaldte MGCP (Media Gateway Control Protocol) til at håndtere signaleringen mellem de forskellige gateways. SIP bygger videre på dem, men når i modsætning til dem helt ud til slutbrugeren.
- Jeg er ikke sikker på, om al IP-telefoni vil blive SIP. Der vil nok altid være nogen, der har behov for at udvikle egne features. Men målet er, at alt IP-telefoni-udstyr skal kunne kommunikere med alt andet, og det er rykket nærmere med SIP, siger Henrik Ballermann.
Endnu løser Cisco problemet med de manglende features ved at køre deres egen såkaldte skinny-protokol i deres Callmanager, men det vil udelukkende kræve en opgradering af softwaren at gå over til SIP, når den får tilstrækkeligt med faciliteter. Der er dog muligt at benytte en SIP-proxy-server, som såvel Cisco som 3Com med flere kan levere.
Blandt de kommende faciliteter i SIP er en sikkerhedsudvidelse, der skal gøre det lettere for IP-telefonopkald at passere gennem firewalls, og en mobil, som tilvejebringer muligheden for at sende IP-telefoni som data-forsendelser over de kommende 3G-mobilnet.

Billedtekst:
SIP vil medføre at IP-telefoner som denne fra Cisco vil kunne bruges med udstyr fra andre producenter.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere